Renovarea baii dvs intr-un singur pas cu vopsea pentru placi ceramice
Simplu gând de renovarea a băii sau de inlocuire a plăcilor ceramice poate scoate peri albi oricui. Cu toate acestea, ideea de a scăpa de plăcile vechi, uzate, cu culori sau modele și neatractive poate fi foarte tentantă. Soluția perfectă și cea mai ieftină, care poate transforma total acele camere în care predomină plăcile ceramice, este TESSAROL CERAMIX – smalț conceput pentru decorarea plăcilor ceramice și pentru protejarea multor altor suprafețe dificile de interior.
Când trebuie să alegeți între renovarea băii și vopsirea plăcilor ceramice, este recomandat să luați în considerare avantajele și dezavantajele și să stabiliți dacă produsul se potrivește nevoilor dvs. Trebuie să luați în considerare faptul că vopsirea, nu doar a plăcilor ceramice, necesită o pregătire corespunzătoare a suprafeței și alegerea corectă a materialelor, întrucât doar acest lucru va asigura o bună aderență și o rezistență îndelungată a stratului.
TESSAROL CERAMIX vă permite să vă reîmprospătați aspectul băii, bucătăriei, băii de serviciu sau a holurilor, cu un singur pas și fără amorsă. Produsul este disponibil în alb, care poate fi nuanțat Intr-o varietate de tonuri bazate pe diagrama de culori HGMIX care este destul de variată încât să satisfacă orice gust. Emailul este pe bază de apă, prietenos cu mediul, fără mirosuri neplăcute și se usucă rapid, permițându-vă să terminați lucrarea într-o singură zi. Nu se îngălbenește în interior și oferă un finisaj semi-lucios (satinat). Avantajele acestuia includ bunele proprietății mecanice și durabilitatea în contact cu agenții de curățare utilizați adesea în gospodărie. După contactul cu apa, suprafața vopsită s-ar putea înmuia ușor, dar o dată ce pelicula de vopsea se usucă, îi revine duritatea. Emailul este potrivit pentru un contact de scurtă durată cu apa pe suprafețele verticale cu scurgere bună, dar nu ar trebui să fie constant în contact cu apa. Nu este potrivit pentru vopsirea suprafețelor orizontale și a pardoselii, a plăcilor ceramice cu curățare automată, gresiei din saune sau din camerele cu aburi, a căzii și a altor elemente similare.
Pe lângă plăcile ceramice, TESSAROL CERAMIX oferă și o aderență bună pentru alte suprafețe dificile din interior precum geamul, PVC dur și metalele colorate (foaia de tablă și aluminiu). Înainte de vopsire pregătiți mereu suprafața conform indicațiilor din instrucțiuni, care pot fi regăsite în informațiile tehnice. Întrucât produsul nu oferă protecție împotriva ruginii, este recomandată utilizarea TESSAROL GRUND ACRILIC UNI pentru protejarea suprafețelor de fier înainte de aplicarea smalțului.
Ce pași trebuie efectuați înainte de vopsirea plăcilor ceramice?
Placajul ceramic este un substrat dificil, de aceea instrucțiunile pentru pregătirea suprafeței trebuie mereu urmate înainte de vopsire. Pregătirea adecvată este cheia pentru a obține o aderență bună și o rezistență de durată a stratului. Înainte de vopsire, curățați placa ceramică cu un agent de îndepărtare a calcarului și șlefuiți-o cu glaspapir P400. Pentru a îndepărta depunerile de grăsime, de ulei sau de noroi utilizați TESSAROL NITRO DILUANT sau spirt medicinal. Siliconul vechi poate fi îndepărtat cu un cuțit ascuțit, iar orice reziduu cu curstă poate fi șters cu un agent de îndepărtarea siliconului.
Ulterior, clătiți suprafața cu multă apă pentru a îndepărta orice urmă de agent de curățare și lăsați-o să se usuce. Crăpăturile mici sau imperfecțiunile pot fi umplute cu un chit standard – siliconul nu este potrivit pentru că vopseaua nu se va prinde de acesta. Înainte de vopsire suprafața trebuie să fie complet uscată, intactă și curată, fără depuneri de uleiuri, grăsimi, praf sau de noroi. De asemenea, chitul dintre plăci trebuie să fie uscat.
Cum să începeți vopsitul?
Înainte de a începe, amestecați bine vopseaua pentru a preveni sedimentarea pigmenților sau a altor substanțe. În mod normal următorul pas este diluarea, dar, din moment ce TESSAROL CERAMIX este gata de utilizare nu este nevoie de diluare și poate fi aplicat direct pe suprafață. Nu este nevoie nici de amorsă. Vopseaua poate fi aplicată cu un trafalet, o pensulă sau cu un spray. Noi recomandăm utilizarea unui trafalet din pâslă scurtă sau un trafalet confecționat din fibră sintetică cu o lungime de 4–7 mm ca cel mai potrivit instrument de aplicare. Nu recomandăm utilizarea unui trafalet din burete, din cauza acestuia vopseaua va face spume, ducând la un finisaj inadecvat.
Pentru a avea rezultate bune, temperatura smalțului, a aerului și a obiectului ar trebui să fie cel puțin 8 °C și maxim 25 °C pentru a împiedica vopseaua din a se usca prea repede, iar umiditatea din aer trebuie să fie sub 80 %. De regulă, 1 litru de vopsea aplicată într-un strat este suficient pentru o arie de 10–12 m2. Vă sfătuim să aplicați două straturi.
Când vopsiți, utilizați o bandă de mascare de bună calitate care trebuie să fie îndepărtată imediat ce terminați, mai exact, când vopseaua nu s-a uscat încă. În caz contrar, pelicula de vopsea s-ar putea crăpa la margini. Imediat ce finalizați de vopsit, clătiți instrumentele cu apă și asigurați-vă că îndepărtați imediat orice pată; în timp, aderența puternică va face mai dificilă îndepărtarea. Vopseaua uscată poate fi îndepărtată cu TESSAROL NITRO DILUANT.
Emailul este uscat la atingere după două ore, iar după șase ore de uscare, puteți aplica și al doilea strat. Înainte de aplicarea celui de al doilea strat, vă recomandăm să șlefuiți ușor primul strat cu un burete fin abraziv. Acest lucru îmbunătățește atât aderența între straturi, cât și aspectul final. Smalțul se usucă complet într-o lună, așadar aveți grijă cu acesta până atunci. Dacă suprafața trebuie curățată la scurt timp după vopsire, ștergeți-o ușor cu o cârpă moale umedă. Mai târziu, puteți curăța suprafața cu un burete moale sau cu o cârpă și un agent de curățare neutru (pH 6–8). Pentru suprafețele foarte murdare, puteți folosi un agent (pH 8–10) de curățare alcalin slab. Nu recomandăm să folosiți agenți de curățare duri sau bureți aspri, întrucât aceștia ar putea dăuna smalțului.