OBOJI PAMETNO – kako iskoristiti ostatke boja na odgovoran i kreativan način

17.05.2022

Nakon farbanja zidova, osvežavanja spoljašnjeg nameštaja ili preuređenja dečje sobe, verovatno vam je ostala poluprazna posuda boje i pitali ste se šta da radite sa njom. OBOJI PAMETNO je naša inicijativa kojom promovišemo održivo i odgovorno rukovanje bojom, posebno ostacima boje, tako što sa vama delimo korisne savete i trikove.

1200x628 RS

Odgovorno rukovanje bojom počinje planiranjem i kupovinom odgovarajuće količine boje. Kada se izabere vrsta i kvalitet boje ili sistema premaza, trebalo bi da izračunate koliko vam je boje zaista potrebno, imajući u vidu njena svojstva i površinu. Praktično sredstvo koje vam može pomoći da izračunate potrošnju je onlajn kalkulator.

Uprkos pažljivom planiranju, velike su šanse da će vam nakon obavljenog posla ostati određena količina boje. Možda premalo za početak novog projekta renoviranja. Međutim, imajte na umu da je i najmanja količina boje, u kombinaciji sa nešto kreativnosti, dovoljna da vašem domu dodate šarmantne detalje koji će njegov enterijer učiniti lepim i zanimljivim. Da biste pronašli više saveta, trikova i kreativnih ideja, možete istražiti našu biblioteku ideja.

Skloni smo da zaboravljamo da boja na polici ima relativno kratak rok trajanja, posebno kada nije pravilno uskladištena. Ostaci boje mogu biti veoma korisni kada treba da prekrijete tragove od ključeva, otiske cipela, promene boje, ogrebotine i druge mrlje koje se pojavljuju na površinama tokom vremena. Veće količine boje mogu se proslediti prijateljima, poznanicima, lokalnom vrtiću, školi, dobrotvornoj ili neprofitnoj organizaciji, koje će rado prihvatiti ostatke boje za razne kreativne projekte i radionice.

Boje, kao i lakovi, rastvarači, razređivači, sredstva za uklanjanje boje tretiraju se kao otpad opasan po životnu sredinu. Važno je da uradimo svoj deo i pokušamo da imamo na umu šta smo prethodno sačuvali i iskoristimo ostatke boje za novi projekat, pre nego što kupimo novu količinu. Ali kako se može utvrditi da li boja zaista više nije prikladna za upotrebu i na koje znakove treba da obratite pažnju kada pronađete stare ostatke boje na polici? Pročitajte više.