KOLIKO BOJE VAM JE ZAPRAVO POTREBNO?

Svi smo bili u situaciji da nam je ostala polupuna kantica boje nakon što smo završili sa poslom i da se zapitamo, šta sada? Neće biti dovoljno boje za novi projekat, ne treba je sipati u odvod. Ali bez odgovarajućeg skladištenja, njen rok trajanja će biti skraćen. Dakle, pre sledeće kupovine, zapamtite da se ostaci boje mogu izbeći uz pravilno planiranje, što je dobro i za životnu sredinu i za vaš novčanik.

Prvi korak je da izaberete vrstu i kvalitet boje ili sistema premaza. Glavni kriterijumi za izbor su: vrsta površine (zid, drvo, metal, plastika); opterećenje (mehaničko, vremenski uticaji); stanje površine (eventualne pukotine, ljuštenje, buđ, rđa...); i na kraju željeni izgled obojene površine (nijansa boje, sjaj, specijalni efekti). Kada odaberete odgovarajući sistem premaza, ponovo izračunajte koliko boje je zaista potrebno na osnovu njenih svojstava i površine. Možete koristiti online kalkulator, koji preporučuje sistem zasnovan na vašim zahtevima i izračunava koliko je boje potrebno za kvadraturu. Potrošnja je već izračunata u skladu sa preporučenim brojem slojeva nanošenja.

Moleri obično uključuju površinu prozora i vrata u ukupnu kvadraturu, osim ako se ne radi o veoma velikim staklenim površinama. Ne zaboravite na plafon. Izračunatoj kvadraturi se obično dodaje 10 %, jer će mala količina boje ostati na četki ili valjku i u ambalaži. Pored toga, ljudski faktor nije zanemarljiv.

 

Planirajte svoj sledeći projekat