NASTAVITE DA BOJITE TAKO ŠTO ĆETE DONIRATI OSTATKE BOJE

Čak i ako pažljivo isplanirate kupovinu, ipak se može dogoditi da vam ostane nešto boje nakon obavljenog posla. Hteli ste da ofarbate baštenski nameštaj i ogradu, ali u međuvremenu ste se odlučili da ofarbate samo jedno, ili da bi možda neka druga nijansa ipak bila bolji izbor za dečju sobu.

Ipak, kada dođe vreme za osvežavanje baštenskog nameštaja, boja, uprkos tome što je pravilno uskladištena, možda neće biti pogodna za upotrebu. A nijansa odabrana za dečju sobu možda će se dopasti vašim najmlađima tek u kasnijem uzrastu. Lako je zaboraviti da je rok trajanja boje relativno kratak. Dodatno je skraćen tokom godina kroz strožu regulativu vezanu za hemikalije.

Pre nego što stavite boju na policu i zaboravite na nju, zapitajte se – da li će vam ova boja biti potrebna uskoro i u kojoj količini? Preporučujemo da skladištite malu količinu boje, dovoljnu da se otklone sitne nepravilnosti kao što su ogrebotine, oguljene površine ili mrlje, koje su veoma česte na sveže obojenim površinama. Nema smisla skladištiti velike količine boje koje se najverovatnije neće koristiti u narednim mesecima. Time se samo odlaže trenutak kada boja više neće biti pogodna za upotrebu i moraće da se odloži. Bolje je pokloniti ostatke boje nekome kome je potrebna ili nekome ko će rado potražiti kreativne načine za njeno korišćenje. Opšta preporuka je da donirate boju ukoliko, u trenutku skladištenja, nemate plan gde i kako ćete je iskoristiti.

04 Pobarvaj naprej 1
04 Pobarvaj naprej 2

Vrtići i škole će rado prihvatiti ostatke boje za razne popodnevne radionice i druge aktivnosti. Možete se obratiti lokalnoj neprofitnoj organizaciji, dobrotvornoj organizaciji, kulturnoj ustanovi, omladinskom centru ili profesionalnom ili amaterskom umetniku. Raspitajte se među rođacima, prijateljima, poznanicima i na društvenim mrežama. Možda dete vašeg prijatelja istražuje svoju kreativnost i cenilo bi čak i malu količinu ostataka boje. Znate li porodicu koja se upravo preselila u novi dom?

Možete da postavite poruku na oglasnu tablu zgrade i da ponudite ostatke boje za zajedničke prostorije. Mogli biste da udružite snage sa komšijom koji takođe ima ostatke boje da biste osvežili hodnik ili okolnu površinu. Izbegavajte nepotrebno gomilanje stvari u podrumu.