SAČUVAJTE DOVOLJNO ZA MALE POPRAVKE

Manje ogrebotine i oguljene površine na sveže okrečenim zidovima ili na vratima cipelarnika gotovo su neizbežne, ali ipak vas mogu nervirati. Dobra vest je da je mala količina boje dovoljna da osveži obojenu površinu i ispravi te manje nepravilnosti. Da bar ne morate da odete u prodavnicu i kupite nepotrebnu količinu boje. I da je bar lako zapamtiti nijansu boje koja je korišćena prošli put!

Kada se u vašem domu pojavi nova potreba za brzim osveženjem, dobro je imati bar malu količinu preostale boje. Ali kako pravilno skladištiti ostatke boje kako bi se osiguralo da se ona može ponovo koristiti u budućnosti kada je potrebno?

Ako nakon nekog posla ostane velika količina boje i kantica bude skoro puna, dovoljno je pažljivo obrisati obod kantice čistom krpom i hermetički je zatvoriti. Preporučujemo da tokom samog rada nekoliko puta obrišete ivicu kantice, jer osušena boja na obodu može kasnije otežati zatvaranje i otvaranje poklopca. Mali šrafciger umotan u staru krpu i umočen u sredstvo za uklanjanje boje može se koristiti za čišćenje osušene boje sa oboda. Ili postavite komad lepljive folije ispod poklopca kako biste sprečili da se boja zalepi za obod. Proverite da li je poklopac hermetički zatvoren, jer je to jedini način da sprečite da se boja osuši.

02 Shrani dovolj 1
02 Shrani dovolj 2

Dodatnu pažnju treba posvetiti metalnoj ambalaži, gde se poklopac može lako oštetiti alatom i primenom sile. Ako se poklopac savije, metalna kantica se više ne može čvrsto zatvoriti. Gumeni čekić je najbezbedniji, a možete koristiti i krpu ili parče drveta; stavite ga na poklopac i lagano udarite. Svaka bolje snabdevena prodavnica boja obično u ponudi ima poseban otvarač za metalne kantice boje.

Ako je kantica poluprazna ili skoro prazna, već ima previše prostora za zadržavanje vazduha, tako da je veća verovatnoća da će se boja osušiti. Stoga preporučujemo da ostatak boje sipate u manju posudu. Koristite običnu staklenu teglu ili malu plastičnu posudu koja se može dobro zatvoriti, hermetički. Odaberite veličinu posude u odnosu na količinu boje i uvek napunite posudu do vrha, kako biste ograničili količinu vazduha. Preporučujemo tegle sa širokim otvorom koje omogućavaju lakši pristup četkicom. Preporučujemo staklenu teglu ili drugi providan materijal kako biste mogli da vidite sadržaj u njoj. Dobro promešajte ostatak boje pre nego što ga sipate u malu posudu.

02 Shrani dovolj 3
02 Shrani dovolj 4

Sipanje boje u manju posudu sprečava njeno isušivanje i štedi prostor. S druge strane, posuda neće sadržati informacije navedene na originalnoj ambalaži, koje bi mogle biti ponovo potrebne za budući posao. Ako je moguće, odlepite originalnu nalepnicu koja sadrži najviše informacija o boji, seriji i nijansi (ako je napravljena u mikseru) i zalepite je na novu posudu. Takođe preporučujemo da obratite pažnju na datum kada je boja otvorena, da li je razređena, kao i na prostoriju ili površinu na kojoj je korišćena, posebno ako se u vašem domu čuva nekoliko nijansi. Takođe možete da fotografišete originalnu nalepnicu ili da prepišete ključne informacije na nalepnicu ili deo zaštitne trake. Koristite hemijsku olovku ili flomaster, a ne običnu olovku, kako biste izbegli gubitak informacija tokom vremena. Možete biti kreativni i igrati se nalepnicama svih oblika i veličina. Ako vam uredna ostava donosi radost, ovo je možda čak i najbolji deo čišćenja nakon farbanja.

Boja se može čuvati u ostavi, podrumu, baštenskoj šupi ili garaži, sve dok je prostor dobro izolovan. Visoke temperature ubrzavaju sušenje boje, a veoma niske temperature uzrokuju njeno zamrzavanje. Preporučujemo da se boja čuva na visokoj polici, jer vlaga, koja obično ostaje u blizini zemlje, može da izazove pojavu rđe na limenim posudama. Veoma pogodno mesto koje se često zaboravlja je visoka polica u životnom prostoru, gde su temperaturne razlike obično najmanje.

02 Shrani dovolj 5
02 Shrani dovolj 6

Čak i kada je boja pravilno uskladištena, njen rok trajanja je ipak relativno kratak. Kada skladištite boju, zapitajte se – da li će vam ova boja biti potrebna uskoro i u kojoj količini? Preporučujemo da skladištite malu količinu boje, dovoljnu za otklanjanje manjih nedostataka kao što su ogrebotine, oguljene površine ili mrlje, koje se mogu pojaviti na površini. Ako planirate da bojite veće površine u bliskoj budućnosti, ostatak možete sačuvati i za donji sloj, što će olakšati prelazak iz veoma tamne u svetlu nijansu. Nema smisla skladištiti velike količine boje koje se najverovatnije neće koristiti u narednim mesecima. Time se samo odlaže trenutak kada boja više neće biti pogodna za upotrebu i moraće da se odloži.

 

Kako popraviti manje nedostatke kao što su udubljenja, ogrebotine, oguljene površine ili mrlje koje se ne mogu očistiti krpom?

Održavanje besprekornog izgleda površine ne zahteva ponovno bojenje cele površine svaki put. Utisak savršenog izgleda može se postići čak i farbanjem jednog zida u prostoriji ili otklanjanjem nekoliko manjih nepravilnosti. Obojite samo onoliko površine koliko je dovoljno da postignete ujednačen izgled. Prvo očistite površinu od prljavštine, prašine i nečistoća koje bi sprečile dobro prianjanje boje. Napunite veće šupljine kitom po potrebi, a površinu lagano izbrusite. Zatim koristite malu ili srednju četku ili valjak, koji će omogućiti precizno nanošenje boje. Izaberite alat na osnovu onog koji je prvobitno korišćen za farbanje površine, kako biste zadržali postojeću teksturu. I, najvažnije, nanosite boju u tankim slojevima i procenite konačan rezultat tek kada je boja potpuno suva.