Bašta začinskog bilja na malo drugačiji način

Jana Koteska
Jana Koteska

Nedostatak prostora ne znači da u svom domu ne možemo da kreiramo malu baštu začinskog bilja. Baštovanstvo mi nije hobi, ali kada sam pre nekoliko dana pronašla ovo interesantno rešenje na internetu o tome kako pretvoriti drvenu paletu u dom za biljke, odlučila sam da i sama prihvatim ovaj uzbudljiv izazov. Zamolila sam prijatelja da mi pomogne, jer je radni vikend uvek dobra ideja za zajedničko druženje, a sunčani prolećni dani su apsolutno savršeno vreme da postanete stručnjak za projekte tipa „uradi sam“.

Preobrazba koteska1Otpadna drvena paleta može da bude izuzetno korisna. Otvorite četvore oči jer ovo zaboravljeno blago možete pronaći odmah iza ugla ili u komšiluku. Upravo sam kod komšija pronašla jedan primerak, a oni su bili ljubazni da mi ga poklone.

1.) Pre nego što možete koristiti paletu, morate je prvo očistiti i izbrusiti dok površina ne postane glatka. Mašina za brušenje je morala da obavi veliki posao jer sam želela da površina bude što je moguće glađa. Paleta se može brusiti i ručno, ali to će oduzeti više vremena.

 

Preobrazba koteska3

2.) Uklonite dve uske letve sa palete.

 

Preobrazba koteska2

3.) Postavite letve koje ste uklonili na drugu stranu kako biste napravili korito za biljke.

 

Preobrazba koteska4Preobrazba koteska5

4.) Paleta se mora adekvatno zaštititi pre nego što dobije novu dekorativnu ulogu. Prvo sam premazala drvo BORI impregnacijom sa biocidom W kako bih ga zaštitila od drvnih štetočina.

 

Preobrazba koteska7

5.) Sledećeg dana sam prekrila „korita“ debelom folijom koju sam zaheftala za ivice. Začinsko bilje i cveće jedva su čekali da se usele u svoj novi dom.

 

Preobrazba koteska9Preobrazba koteska10

6.) Kada se sloj impregnacije potpuno osušio (preporučuje se da sačekate 24 sata pre nanošenja lazure), počela sam da premazujem drvo BORI lazurom u gelu. Pošto sam želela da drvo bude tamno, od šest dostupnih nijansi odabrala sam nijansu tikovine. BORI lazura u gelu je novi proizvod u asortimanu Helios proizvoda, koji ima specijalnu gel strukturu koja omogućava brzo i jednostavno nanošenje premaza bez kapanja. Posebna karakteristika lazure u gelu je da nema potrebe da se meša pre upotrebe. Prilikom nanošenja prvog sloja, malo sam ogladnela, jer me je izgled lazure asocirao na čokoladni puding.

 

Preobrazba koteska6Preobrazba koteska8

7.) Dok se lazura sušila, stavila sam kamenčiće na dno korita, a zatim dodala zemlju do sredine, stavila sam začinsko bilje i cveće i još jedan sloj zemlje.

 

Preobrazba koteska11Preobrazba koteska12

8.) Jedva sam čekala da odnesem mini vrt u mirno mesto iza kuće, gde senka loze pruža odlično mesto za čitanje i izlete. To će sada biti još interesantnije jer ćemo moći da uberemo sopstvene sveže začine direktno iz bašte. 

 

Preobrazba koteska15Preobrazba koteska13

Preobrazba koteska14 mini