Boja meseca – Crvena

Crvena je boja akcije, upozorenja, znak zaustavljanja na semaforu, koristi se za privlačenje pažnje posmatrača. Crvena je takođe boja ljubavi i strasti, povezana je sa odlučnošću, hrabrošću i srećom. Zajedno sa plavom i žutom, ona je osnovna boja i na taj način izražava snažnu energiju. Pažljivo odabrana crvena haljina privlači pažnju na poslovnom sastanku i zrači smelošću i odlučnošću osobe koja je nosi.

1280x850 RED cover

Kaže se da o ukusima ne treba raspravljati. Zato danas više ne razgovaramo o tome koje su boje pogodne za enterijer, a koje ne, jer nema razlike. Postoji odgovarajuće mesto za svaku nijansu, čak i crvenu. Naravno, upotreba intenzivnih nijansi poput crvene zahteva malo više razmišljanja i promišljanja o njihovom uticaju na vaš osećaj blagostanja.

 

1280x850 RED R11 71280x850 RED R24 7

Značenje boje u prostoru

Crvena je boja ekstrema – strasti, ljubavi, opasnosti i gneva. U kući, crvena je najpogodnija za kuhinju ili trpezariju, jer pospešuje društvenost, živahnost i podstiče apetit, pa nije slučajno da se često koristi u restoranima. Crveni zidovi pored ulaznih vrata ili u hodniku znak su dobrodošlice i pozivaju vas da uđete i družite se. Suprotno tome, crvena se ne preporučuje za prostorije za rad i učenje, jer ne olakšava koncentraciju niti produktivnost. Takođe je treba umereno koristiti u spavaćoj sobi, prostoriji namenjenoj odmoru i relaksaciji. Umesto crvenih zidova u boji ljubavi, odaberite crveni nameštaj i ukrase kako biste stvorili romantičnu atmosferu koja vam ne ometa san.

 

1280x850 RED R09 71280x850 RED R12 7

Ako i dalje mislite da je crvena previše intenzivna, možete izabrati neku nijansu iz širokog spektra kombinacija crvene i bele – od nežne puderaste bele do jakih nijansi ružičaste. Svetle nijanse ružičaste boje simbol su ženstvenosti, nežnosti i majčinstva. Najpogodnije su za spavaću sobu, jer imaju umirujući uticaj na odmor i opuštanje. 

U prostorijama u kojima želite da se relaksirate i opustite, koristite svetlije nijanse crvene, poput nijanse R01-6 ili R03-4 prema HGMIX ton karti.

 

1280x850 RED R01 6

 

1280x850 RED R04 3

Zidovi u dečjoj sobi obojeni u nijansu R04-3 prema HGMIX ton karti.

Najlepše nijanse crvene boje potražite na veb lokaciji HGMIX.