BOJA OVOG MESECA

Boje igraju izuzetno važnu ulogu u dizajnu enterijera svakog doma. One daju prostoru energiju i oživljavaju ga. Kombinacijama boja i svetlosti (kako prirodne tako i veštačke) možete postići različite utiske, bilo hladne, sveže, tople, prijatne, lagane ili elegantne. Upotreba različitih boja može pomoći da prostor izgleda manji ili veći, da stvori utisak da su elementi odmaknuti ili približeni, može ih istaknuti ili sakriti sve nedostatke.

Barva meseca modra1

U nastavku pročitajte o nekim od karakteristika plave boje, o osobinama osoba koje vole ovu boju i predlozima za njenu najprikladniju upotrebu, kako u zatvorenom, tako i u kombinaciji sa ostatkom enterijera.

Plava, crvena i zelena su osnovne boje. Žuta je komplementarna plavoj i kada se ove dve boje pomešaju dobija se zelena, koja objedinjuje njihova svojstva. Plava boja predstavlja nebo i more pa je povezujemo sa otvorenim prostorima, slobodom, intuicijom, maštom, inspiracijom i osećajnošću. Takođe simbolizuje dubinu, poverenje, lojalnost, iskrenost, mudrost, samopouzdanje, stabilnost i inteligenciju.

Stoga nije iznenađujuće što se za ljubitelje plave boje zna da su pouzdani, iskreni i odgovorni i da u svom svakodnevnom životu cene mir i harmoniju.

 

Barva meseca modra3

ENTERIJER

Postoji mnogo različitih nijansi plave boje - svetla, tamna, topla i hladna. Korišćenje intenzivne nijanse plave boje u enterijeru zahteva određeno razmišljanje i razmatranje samog rasporeda.  Zbog toga su jake nijanse najpogodnije za prostorije u kojima prozori gledaju na jug, jugoistok ili jugozapad. Suprotno tome, upotreba plave boje u prostorijama okrenutim ka severu stvara hladan i tmuran efekat. Takođe budite oprezni pri korišćenju kraljevsko plave boje u velikim prostranim sobama kako biste izbegli stvaranje depresivnog osećaja. Umesto toga, preporučujemo upotrebu svetle, tirkizno plave boje (kao što je nijansa B01-3 na HGMIX ton karti) ili nebesko plave boje (kao što je nijansa B19-5 na HGMIX ton karti), koje su, u ovom slučaju, pogodne za kontrastne elemente na foteljama, zavesama ili jastucima.

 

Barva meseca modra6

Pozitivni fiziološki efekti plave boje uključuju smanjenje broja otkucaja srca i brzine disanja, kao i smirujuću i podsticajnu mentalnu aktivnosti, introspekciju i koncentraciju; plava je poznata kao boja mira i odmora pa je pogodna za spavaću sobu, kupatilo, radnu sobu i sve prostorije namenjene opuštanju. Nije pogodna za trpezarije, sobe za zabavu ili rekreaciju, niti za podrum.

 

Barva meseca modra7Barva meseca modra8

Kako kombinovati plavu u dizajnu enterijera?

Klasična kombinacija plave i bele stvara svež i lagan osećaj. Bela potpuno dominira svim nijansama plave: od kobalta i indiga preko tamnoplave do tirkizne. Ova kombinacija se ogleda u pomorskoj temi, koja je divna za kupatilo ili dečju sobu.

Tople nijanse peska i bež nijanse zaista dobro dopunjuju plavu i čine je toplijom. Takođe se dobro slaže sa nijansama žute i narandžaste boje, gde kontrast stvara poseban, neobičan enterijer u eklektičnom stilu. Obavezno kombinujte tople nijanse jedne sa drugima; kao i hladne nijanse međusobno.

 

Barva meseca modra2Barva meseca modra5

Ukoliko ste ljubitelj smelih i jačih boja, onda možete kombinovati plavu sa crvenom, ljubičastom ili ružičastom, jer ove boje povećavaju zasićenost plave boje. Ovakve kontrastne kombinacije svideće se onima koji se ne boje eksperimentisanja.

Mirna, elegantna verzija postiže se kombinacijom plave boje sa bež i smeđim nijansama i sa drvenim nameštajem od tamne orahovine, trešnje, kestena, tikovine, mahagonija ili tamne hrastovine.

Svima koji vole intenzivne plave nijanse preporučujemo upotrebu kombinacije nekoliko različitih nijansi, jer se time razbija monotonija. Tamnoplavi zid najbolje je kombinovati sa žutim ili belim nameštajem, čime se postiže odgovarajuća količina kontrasta.

 

Barva meseca modra11

Izaberite svoju nijansu plave na HGMIX ton karti.