Boje i Feng Shui

Verovatno ste upoznati sa terminom feng šui, tradicionalnom praksom koja potiče iz drevne Kine, a tiče se života u skladu sa prirodom. Doslovan prevod termina feng shui je „vetar-voda“ i označava učenje o tome kako pravilno postaviti nameštaj i urediti prostoriju da bi se postigao sklad. Boje, koje su povezane sa pet osnovnih elemenata – drvo, vatra, zemlja, metal i voda – takođe igraju važnu ulogu u ovoj praksi. One su pune pozitivne ili negativne energije, poznate kao chi. Prema zagovornicima ove prakse, naš izbor boja u prostoru ne sme biti isključivo subjektivan; on mora biti rukovođen analizom svih faktora prisutnih u prostoru, kako bi se postigla koherentnost.

Kratka istorija

Ova drevna kineska praksa razvijena je pre oko 3.500 godina u malim selima na istoku, gde su ljudi proučavali strukturu Zemlje i pravac kretanja vetra i vode da bi izgradili najbolji smeštaj za opstanak. Dobar feng shui trebalo bi da pruži obilnu žetvu, zdravu stoku i bogat život. Zapadna kultura dugo ga je smatrala sujevernom praksom, ali percepcije se menjaju i zapravo javlja se sve snažniji trend ka stvaranju harmonije u životnim prostorima. Danas je cilj ove prakse obezbediti dobru energiju ili dobar protok energije u našim svakodnevnim životnim prostorima.

 

Izbor boja

Stručnjaci koriste boje kako bi usmerili chi i stvorili korisne energetske promene u određenim delovima doma. To bi trebalo pozitivno da utiče na naše blagostanje, odnose i produktivnost. Prilikom odabira boja potrebno je osloniti se na skladnu upotrebu pet elemenata i njihov kružni ciklus. Svaki od pet osnovnih elemenata ima svoje boje koje, pomoću tog elementa stvaraju i šire energiju odnosno chi.

  • Drvo – plava, zelena
  • Vatra – crvena
  • Zemlja – žuta
  • Metal – bela, bež, srebrna
  • Voda  – tamnoplava, crna

 

HGMIX INTERIOR COLLECTION intro

 

Uticaj pojedinih boja

ZELENA je boja drveta, Zemlje i rasta. Simbolizuje vegetaciju, rast i vitalnost te se stoga povezuje sa životom i prirodom. To je boja mira, ravnoteže i ekologije. Zelena može imati i topao i hladan karakter, u zavisnosti od izabrane nijanse. Može se koristiti za stvaranje veze s prirodom ili za mirno mesto za odmor, za obraćanje pažnje na nešto novo, kao i da bi se osoba osećala mlado. Pogodna je za gotovo bilo koji prostor u domu.

Nijansa G12-6 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION green

 

CRVENA predstavlja boju snage i energije. Može simbolizovati opasnost ili radost, privlači pažnju i stvara osećaj topline. Najtoplija je od svih boja, pripada jugu i poseduje vatrenu energiju. Pobuđuje strast i spontanost, ali se mora koristiti oprezno. Treba je izbegavati u prostorijama u kojima borave osobe koje se ne osećaju dobro i starije osobe, kao i u prostorijama kroz koje se prolazi, kao što su hodnici i čekaonice. Crvena boja se koristi za jačanje energije, pouzdanja ili za podsticanje motivacije.

Nijansa R24-6 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION red

 

PLAVA je boja elementa vode, zime i pripada severu. Predstavlja poverenje, sigurnost i želju za znanjem, a takođe simbolizuje sve što je nepoznato i neotkriveno. Može se koristiti za stvaranje misterioznog ambijenta, za izražavanje radoznalosti i ozbiljnosti, a takođe pomaže i pri meditaciji. Treba je izbegavati u dečjim i hladnim sobama. Pogodna je za radne sobe u kombinaciji sa nekom drugom bojom.

Nijansa B20-7 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION blue

 

LJUBIČASTA pripada elementu vatre i juga. Predstavlja kombinaciju hladnog i toplog pola i nije toliko jarka kao crvena. Često se povezuje sa duhovnošću i ima umirujući uticaj. Vatrena energija ljubičaste boje, koja je više jin, može se koristiti u mnogim prostorijama, kao što su kuhinja, trpezarija i dnevna soba, a čak i u spavaćoj sobi (ali u mirnom tonu), radnoj i dečjoj sobi.

Nijansa V25-7 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION purple

 

NARANDŽASTA boja navodno ima niz lekovitih svojstava, ima optimističan efekat i pobuđuje pouzdanje i apetit. Pripada elementu zemlje i jugozapadu i severoistoku. Obično je pogodna za trpezarije i dnevne sobe, kuhinje i hodnike.

Nijansa O02-6 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION orange

 

ŽUTA je boja sunca i predstavlja izobilje. Povezuje se sa inteligencijom i simbolizuje toleranciju i strpljenje. Može se koristiti za osvežavanje prostora, poboljšanje raspoloženja, podsticanje razmišljanja i buđenje radoznalosti. Žuta boja simbolizuje, između ostalog, mudrost, sreću i radost. Treba je izbegavati u malim ili zatvorenim prostorijama i u spavaćoj sobi; pogodna je za dečje sobe, trpezarije, kuhinje i hodnike. Čista žuta boja bistri um, što je čini pogodnom za učionice.

Nijansa Y01-7 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION yellow

 

BELA simbolizuje čistoću, veru i nevinost. Pripada elementu metala i zapadu i severozapadu. Može se koristiti za naglašavanje čistoće, simbolizuje nevinosti i poštenje. Treba je izbegavati u hladnijim klimatskim predelima, kao i u zatvorenim i radnim prostorijama. Pogodna je za neke radne sobe, spavaće sobe i kupatila.

Nijansa W09-4 prema ton karti HGMIX

HGMIX INTERIOR COLLECTION pastel

 

Izbor pravih boja radi stvaranja najboljeg mogućeg osećaja postiže se kombinovanjem njihovih svojstava, energija i sinergija. Pozivamo vas da pogledate široku paletu nijansi boja za unutrašnje zidove na našoj novoj HGMIX ton karti na internetu i izaberete boju koja je najprikladnija za vaš dom i koja će najbolje izraziti vašu ličnost.