Crna – kraljica svih boja

Ona je tajanstvena. Ona je sofisticirana i snažna, smela i svečana. Prema drevnoj kineskoj filozofiji Feng Shui, crna boja je dobrodošla u prostor jer podstiče kreativnost i daje osećaj dubine. Ona budi veoma jaka osećanja. U psihologiji boja smatra se bojom koja označava autoritet, snagu, emocionalnu stabilnost i sigurnost. Crna boja je zahtevna, ali to nije razlog da se isključi iz dizajna enterijera. 

 Crna kraljica med barvami

U modnoj industriji ona se smatra elegantnom; u automobilskoj industriji zrači snagom. Međutim, u dizajnu enterijera crna boja ima drugačiji status. Iako predstavlja popularan izbor kada je reč o nameštaju i kućnoj galanteriji, jer se lako kombinuje sa drugim bojama, crna se i dalje smatra previše jakom i nepoželjnom za zidove. Znajući ove karakteristike, crnu boju treba pažljivo koristiti u prostorijama.

 

Crna boja na ivicama

Velika prednost crne boje je u tome što se savršeno uklapa u različite stilove dizajna enterijera: moderan, klasičan, rustičan, starinski, industrijski... Ukoliko se usudite da crnu boju stavite na zidove, vodite računa o njenoj količini, jer je vrlo jaka i intenzivna boja. 

Jednostavna, ali simpatična ideja koju možete brzo primeniti je izvlačenje crnih pruga bilo koje širine preko svih zidova u prostoriji. Ovaj atraktivan i elegantan dekorativni element veoma se lako primenjuje. Krep trakom oivičite pruge, nanesite boju u dva sloja i ostavite da se osuši. 

Budite kreativni – ofarbajte jednu deblju prugu ili dve tanje paralelne pruge ispod plafona ili iznad završnih lajsni. Krep trakom oivičite mesto na kome će se naći pruga kako bi njene ivice bile ravne i pravilno ofarbane.

 

41 Crna kraljica med barvami 141 Crna kraljica med barvami 2

Zid u crnoj boji

U velikim, svetlim i prostranim prostorijama, možete staviti veću količinu crne boje na zidove. U dnevnoj sobi, na primer, možete ofarbati zid iza kauča, pored klub stola ili police ili možete ofarbati samo jedan deo zida. Za tamne nijanse kao što su crna i tamnosiva koristite boju SPEKTRA Latex mat, koja odgovara zidnim površinama koje trpe opterećenje. Za najbolji mogući efekat na zidnim površinama koje trpe opterećenje, preko boje nanesite sloj SPEKTRA DOMFLOK LAKA željenog sjaja: polumat ili mat.

Sa crnom bojom ne morate brinuti o usklađivanju sa drugim nijansama. Ona se dobro uklapa sa praktično svim bojama ili nijansama: belom, sivom, nekim živopisnijim nijansama i naravno zemljanim tonovima, naročito sa bojom prirodnog drveta. Ono o čemu najviše treba voditi računa kada je crna boja u pitanju je koliko prostora (zida) može da zauzme, a da ga ne „uguši“ i učini ga vizuelno manjim.

Naravno, crnu boju možete zameniti svetlijom nijansom ukoliko se kasnije predomislite. Površinu lako možete prefarbati drugom bojom; možda može biti potrebno više slojeva te boje zbog bolje pokrivnosti.

 

41 Crna kraljica med barvami 341 Crna kraljica med barvami 4

Detalji u crnoj boji

Iako je lako kombinovati crnu boju sa drugim bojama, velike površine u crnoj boji nisu po svačijem ukusu. Potpuno je drugačiji slučaj kada je crna boja prisutna u manjoj meri na nameštaju i kućnoj galanteriji; to unosi sofisticiran, elegantan i dramatičan element u prostor. Da li ste razmišljali o tome da obojite okvire prozora? Ili gelendere? Ili možda policu ili klub sto pored kauča u dnevnoj sobi? Da li ste razmišljali o tome da osvežite kuhinjske elemente? Mali kreativni postupak može promeniti komad nameštaja, a samim tim i ceo doživljaj prostora. 

 

41 Crna kraljica med barvami 541 Crna kraljica med barvami 6

Zaštitite oblast oko odabrane površine i spremite se za farbanje. Elementi najpre moraju biti očišćeni odmašćivačem bez silikona, a zatim izbrušeni i očišćeni od čestica prašine. Tek nakon toga možete naneti zaštitni sloj TESSAROL AKRILNE OSNOVNE BOJE UNI za metal ili drvo, a zatim završni premaz na vodenoj bazi TESSAROL AKRIL EMAJL, visokog ili satenskog sjaja (polumat). Ovi premazi predstavljaju kvalitetnu dekoraciju i zaštitu drvenih i metalnih površina: prozora, vrata, ograda, drvene lamperije, jednostavnih konstrukcija i nameštaja u zatvorenom prostoru. Kada se boja osuši, izbrusite premaz i ponovo nanesite boju četkom od sintetičkih vlakana ili valjkom od mikrovlakana. 

 

41 Crna kraljica med barvami 741 Crna kraljica med barvami 8

Moderno kupatilo

Ironično, prednosti crne boje najbolje je iskoristiti u malom prostoru – kupatilu. Crno-bele pločice su moderne i elegantne. Sa nekoliko crnih detalja i zidom ofarbanim u crno, bojom za unutrašnje zidove SPEKTRA Latex mat, vaše kupatilo biće spremno da se pojavi u časopisu koji se bavi dizajnom enterijera. 

 

41 Crna kraljica med barvami 941 Crna kraljica med barvami 10

Dodavanje teksture boji

Da biste ofarbanom zidu dodali teksturu možete koristiti dekorativnu tehniku DENIM. Preporučujemo da ovu tehniku izvodi dvoje ili više ljudi, u zavisnosti od veličine površine. Dodajte 20% boje SPEKTRA Latex mat u nijansi podloge u SPEKTRA DOMFLOK LAK MAT i mešavinu nanesite valjkom u sloju jednake debljine na unapred pripremljenu površinu. Prvo je na redu osoba koja nanosi lak na površinu; zatim osoba koja nanosi šaru. Razmak između njih ne treba da bude veći od jednog metra. Nakon prva dva metra, proverite da li je šara ujednačena i izvršite ispravke ukoliko je potrebno.

Zatim kreirajte šaru gletericom za dekorativne tehnike. Šaru započnite da kreirate od ugla zida, tako što ćete preko svežeg sloja SPEKTRA DOMFLOK LAKA gletericom izvlačiti vertikalne poteze srednje jačine. Vertikalni potezi stvoriće izgled tkanine. Potez završite najmanje 50 cm iznad tla; povucite potez odozdo kako biste spojili ova dva poteza i stvorili prelepu šaru duž cele površine. Nakon završetka, odmah operite alat vodom.

 

41 Crna kraljica med barvami 1141 Crna kraljica med barvami 12

Pored dekorativne tehnike DENIM, još jedan interesantan efekat postiže se premazom SPEKTRA DECOR TOPAZ, koji je pogodan i za male i za velike zidne površine, gde je druge dekorativne tehnike teže primeniti. Ovaj dekorativni premaz na bazi vode stvara metalne odsjaje koji daju mešavinu antičke umetnosti i modernog dizajna u prostoru. Konačan izgled površine umnogome zavisi od vaše inspiracije i načina nanošenja premaza širokom četkom ukrštenom tehnikom u svim pravcima, kako biste obezbedili ravnomerno preklapanje grubih i glatkih površina sa metalnim odsjajem. 

Više ideja i korisnih saveta o primeni dekorativnih tehnika možete pronaći u našoj brošuri o dekorativnim tehnikama.