Čuvajte najlepše uspomene

Jana Koteska
Jana Koteska

Dok sam razmišljala o svom potencijalno novom projektu, pozvala me je prijateljica Tanja i dala mi zanimljiv predlog. Kako bi iznenadila svoju sestričinu za rođendan, želela je da joj pokloni nešto posebno - svoju staru stolicu za ljuljanje koji su koristile i ona i njena majka dok su bile devojčice. Vrednost koju je stolica samim tim dobila je što u sebi krije bezbroj lepih uspomena, koje se prenose sa generacije na generaciju, podstakla me je na ovaj predivan makeover. :)

Mala drvena stolica za ljuljenje vapila je za osveženjem. Uz nekoliko jednostavnih koraka preobrazila sam ovaj stari i dotrajali komad nameštaja u potpuno novi i sveži detalj za dečju sobu.

 

helios gugalni stolcek 1 mini

OBRADA POVRŠINE

Na nekim mestima je stolica i dalje bila prekrivena starim slojevima premaza, a na naslonu je takođe bio stari crtež plave boje. Koristeći brusni sunđer, sve premaze sam sa lakoćom uklonila.

 

helios gugalni stolcek 2 mini

Moja topla preporuka je, da zaštitite pod pre početka radova, kao i da koristite zaštitne rukavice. Vaše će Vam ruke biti zahvalne.

 

helios gugalni stolcek 3 mini

Nakon što sam završila s brušenjem, uzela sam vlažnu krpu kako bih pažljivo prebrisala celu stolicu. Izuzetno je važno da nakon brušenja uklonite sve ostatke prašine, tako da površina bude potpuno čista pre nanošenja novog premaza, kako bi na kraju novi premaz bio besprekorno nanesen.

 

helios gugalni stolcek 3a mini

Pre nego što nanesete željenu nijansu premaza, površinu treba premazati osnovnom bojom, što sam u ovom slučaju uradila Tessarol akril osnovnom bojom za drvo. Ovaj proizvod nema neugodnih mirisa, brine o dodatnoj zaštiti drveta, a istovremeno priprema površinu za bolje prianjanje završnog premaza. Odabrala sam lepu pastelnu nijansu, koja savršeno pristaje ostalim elementima dječje sobe.

 

helios gugalni stolcek 4 mini 

Čim je osnovna boja bila suva, započela sam sa nanošenjem prvog sloja Tessarol akril emajla.

 

helios gugalni stolcek 5 mini

Tessarol akril emajl ne ostavlja tragove četke, brzo se suši i ekološki je prihvatljiv proizvod. Budući da nema neugodnog mirisa, stolicu sam mogla bojiti u sobi. Kad sam nanela drugi sloj premaza, stolica za ljuljanje je bila neprepoznatljiva.

 

helios gugalni stolcek 6 mini

Pastelno plava stolica za ljuljanje savršeno se uklopila sa ostalim nijansama u sobi. I omiljeni član porodice bio je oduševljen novim komadom nameštaja u  sobi svoje malene prijateljice.

 

1 600x6002 600x600