Dizajn enterijera u skandinavskom stilu

Pre početka renoviranja stana potrebno je da donesete prave odluke i odgovorite na mnoga pitanja; pažnju treba posvetiti detaljima kada je reč o svakoj pojedinačnoj stavki, bilo da je ona mala ili velika. Na primer, veliki stan opremićete drugačije od malog stana, pri čemu opremanje malog stana predstavlja jedinstven izazov zbog ograničenog prostora. Pored toga, opremanje malog stana zahteva mnogo više planiranja i racionalnosti. 

Postoje različiti stilovi dizajna enterijera koje možete uzeti u obzir prilikom opremanja svog doma. Od pop arta i retro dizajna do holivudskog dizajna... sve zavisi od vašeg ličnog ukusa. Šta se vama najviše dopada?

U nastavku predstavljamo jedan od najpopularnijih stilova u poslednje vreme – skandinavski stil.

Kao što ime govori, ovaj stil potiče iz Skandinavije, koja obuhvata Dansku, Norvešku i Švedsku, a po nekima i Finsku, Island i Farska ostrva. Ovaj stil se može opisati kao spoj minimalizma, pažljivo odabranih boja i prirodnih materijala. On predstavlja odličan izbor za enterijere svih veličina. Lepota skandinavskog dizajna nije bila primećena sve do 1950-ih, ali od tada ovaj minimalistički evropski dizajn postao je slavan i voljen. Rukovođen je principom „manje je više”. Skandinavci su osmislili nameštaj unikatnog izgleda i jedinstveno uređenje doma. Karakteristike ovog stila su elegancija, jednostavnost, toplina, svežina, senzualnost i čistota. Kuća uređena u skandinavskom stilu je moderna, minimalistička i prozračna.

Ovo su neke od karakteristika skandinavskog stila koje vas mogu inspirisati:

 

1. BOJE

Zime u Skandinaviji su duge, tako da nije iznenađujuće da u njihovim domovima preovlađuju svetle boje kojima se nadoknađuje nedostatak dnevne svetlosti. Zbog toga je paleta boja jednostavna: od snežno bele do prljavo bele, bež, svetlo sive i svetlo plave boje. Ponekad postoje i tragovi blage zelene boje. Ova kombinacija boja skoro da predstavlja samostalan brend skandinavskog dizajna i jedna je od najvećih inspiracija. Međutim, u poslednje vreme, skandinavski dizajneri ne pridržavaju se samo uzdržanih i smirenih nijansi; oni koriste i smele, snažne boje i raznobojne grafičke printove.

 

Scandinavian style shades 1 opt

Savet: da biste naglasili atmosferu u skandinavskom stilu, prostorije kao što su kuhinja i kupatilo obojite u belo i dodajte crne ukrase (luster ili male dekorativne ukrase), kako biste dodatno istakli belu boju. Ton kartu možete pogledati ovde.

 

Primer grafičkog printa u kombinaciji sa nijansom W11-2 u HGMIX ton karti.

Scandinavian style new 

2. NAMEŠTAJ

Nameštaj je jednostavan i elegantan, izrađen uglavnom od svetlijih vrsta drveta kao što su breza, bukva ili jova; može biti izrađen i od belog bora ili obojen belom ili krem bojom. Neki delovi nameštaja mogu biti svetlo sive ili svetlo plave boje, ali oni uglavnom nemaju ornamente, pregibe ili rezbarije. U suprotnom stopili bi se sa okolinom i ne bi došli do izražaja.

 

Ukoliko želite da istaknete jake boje, za boju zidova možete odabrati blaže nijanse kao što su N04-3 i W03-4 u HGMIX ton karti.

Ukoliko ste smeliji i želite da razbijete belinu zidova, izaberite jaču nijansu kao što je B03-6.

Scandinavian style B05 6

Skandinavsku atmosferu možete postići švedskim starinskim satovima, kristalnim lusterima i belim rustičnim drvenim nameštajem zaobljenih ivica. Da biste postigli skandinavsku eleganciju, potreban vam je komad starinskog nameštaja ili dekorativni element.

 

3. SVETLA I DEKORACIJA

Skandinavski dizajn enterijera poseban akcenat stavlja na osvetljenje. Tipično je da vidite veliki broj lustera, zidnih i stonih lampi. Sijalice imaju jednostavan oblik i često su crne ili neke druge jake boje. Svećnjaci i sveće takođe se često koriste i planski se raspoređuju po kući. Ukrasi od stakla kao što su vaze i činije jednostavnog su oblika i pravilnih linija i pružaju čist i prozračan izgled. Naravno, kada govorimo o skandinavskom stilu ne možemo da zaobiđemo pletene korpe koje su postavljene na vidljivim mestima i koriste se za odlaganje novina, knjiga, igračaka, kuhinjskog pribora itd.

 

Nijansa B09-7 prema HGMIX ton karti. 

Scandinavian style B09 7

Nijansa N13-7 prema HGMIX ton karti. 

Scandinavian style N13 7

Kada su zime tako duge i hladne kamin je gotovo neophodan. Skandinavski stil podrazumeva funkcionalne kamine čija je svrha da obezbede toplotu. Oni ne treba da zauzimaju centralno mesto u prostoriji, jer u modernim skandinavskim kućama funkcionalnost nije u prvom planu. Rezultat toga je slobodniji dizajn i položaj kamina koji, iako predstavlja središnji element, ipak se nalazi u uglu prostorije.

Kamin i ukrase kombinujte sa bojom prema HGMIX ton karti.

 

4. TKANINE I PODNE OBLOGE 

Ovaj stil ističe prozračnost, jednostavnost i minimalizam, a to se odnosi i na motive na tkaninama, tapetama i tepisima. Podne obloge obično su rustične daske koje su obojene belom bojom ili nekom od nijansi bele boje. Ovi podovi prostoru daju širok, čist i prozračan izgled, a pažnja se preusmerava na dizajn enterijera i arhitektonske karakteristike. Česti su tepisi svetlih boja sa prugastim ili cvetnim dezenima.

Tkanine su od prirodnih materijala, minimalističke, svetlih boja i jednostavnih dezena (npr. prugaste). Najčešće se koriste za jastučnice, salvete ili zavese.

 

Nijansa W01-1 prema HGMIX ton karti.

Scandinavian style new2

Za još kreativnija rešenja i nijanse koje možete uzeti u obzir, pogledajte ostale nijanse iz ton karte HGMIX Interior Colour Collection.