Farbanje zidova u intenzivnim nijansama

Trendovi u pogledu boja sve više diktiraju upotrebu jakih i intenzivnih nijansi, što zaista predstavlja veći izazov prilikom nanošenja, međutim, potencijalni problemi se mogu izbeći upotrebom nekoliko jednostavnih trikova.

Po pravilu, boje koje se odlikuju dobrom pokrivnošću su bela boja i pastelne nijanse. Osim belog, visokopokrivnog pigmenta (titanijum dioksid), one zapravo takođe sadrže i veliki udeo punila koji doprinose većoj debljini premaza i time poboljšavaju pokrivnost. Nažalost, isto se ne može reći za intenzivne nijanse, poput jake crvene, narandžaste, žute ili žuto-zelene, kod kojih se razlike u boji na površini često primećuju čak i nakon nanošenja nekoliko slojeva, ukoliko se postupak ne obavi pravilno.

Pri izboru jakih i intenzivnih boja, njihove fizičke osobine moraju se uzeti u obzir i treba očekivati niži kvalitet pokrivnosti premaza. Punila koja poboljšavaju pokrivnost premaza koriste se u vrlo ograničenim količinama kod intenzivnih nijansi. Svako punilo, zapravo, ima svoju „boju“ i to može uticati na intenzitet nijanse završnog premaza. Moleri rešavaju ovaj problem tako što nanesu pastelni, visokopokrivni osnovni premaz u istoj boji kao što je i željena nijansa. 

Pored belog, polubelog ili providnog premaza, neke boje, kao što je SPEKTRA latex mat, takođe su dostupne i u crvenoj ili žutoj nijansi. Budući da sam osnovni premaz u boji ima dobru pokrivnost, dva sloja odabrane nijanse obično su dovoljna za postizanje prelepog završnog premaza sa dobrom pokrivnošću.

 TipsTricks 1 2Ako želite da zidovi zasijaju u sunčano-žutoj boji, kao osnovni premaz koristite pastelnu žutu nijansu.To je jedini način da ova boja zasija svojom pravom nijansom. Bez pastelnog osnovnog premaza, nije moguće postići dovoljnu pokrivnost čak i nakon ponovnog nanošenja.Pored slabe pokrivnosti, bele ogrebotine, odnosno takozvani „efekat pisanja“, mogu se takođe pojaviti prilikom prelaska oštrog predmeta preko površine zida, posebno na mat površinama obojenim intenzivnim nijansama.

Pigmenti u sjajnim premazima okruženi su vezivom, dok pigmenti u mat premazima slobodno leže na površini, što dovodi do njihovog pomeranja ustranu u slučaju grebanja, a bela punila postaju očigledna. Da biste sprečili „efekat pisanja“, za intenzivne nijanse preporučljivo je koristiti sjajne premaze. Čak i kod svileno-sjajnih premaza, kao što je SPEKTRA latex polumat, ovaj problem se ne javlja. Premaze sa mat izgledom moguće je zaštititi SPEKTRA DOMFLOK lakom. To je providan premaz sa visokim sadržajem veziva, koji pokriva pigment i štiti premaz od grebanja.

shutterstock 697121038 miniFarbanje u intenzivnim nijansama zahteva određeno iskustvo, međutim, nema potrebe za potpunim izbegavanjem jakih nijansi. Izaberite sjajni premaz i nanesite pastelnu osnovnu boju u željenoj nijansi, sličnoj nijansi koju želite da postignete ili izaberite nijansu u boji. Neka zidovi zasijaju svojim novim izgledom i postanu deo nove priče.