Izbor fasadne boje

Premazi za fasadne površine imaju dvostruku ulogu; pored kvalitetne funkcionalne zaštite, takođe imaju izuzetno važan uticaj na izgled objekta i njegovo uklapanje u geografsku lokaciju.

20 Izbira fasadne barve 1280x850 uvodna

Fasadne površine se obrađuju raznim zaštitnim i dekorativnim premazima, mineralnim ili disperzivnim završnim malterima ili tankoslojnim fasadnim bojama. Oštećenja koja se vremenom javljaju na fasadama (pukotine, ljuštenje, prašenje, bleđenje...) nastaju uglavnom zbog štetnih atmosferskih uticaja (UV zračenje, vlaga, vetar, oluje...) i zagađenja vazduha u urbanim i industrijskim oblastima (sadržaj čvrstih čestica prljavštine, CO2, SO2 i azotnih oksida). Premazi se takođe mogu oštetiti kao rezultat građevinskih nedostataka, nepravilne ugradnje, izbora neodgovarajućeg premaza i/ili nijansi otpornih na svetlost. Plesan i alge se takođe mogu pojaviti na fasadi zbog vlažnih ili slabo osunčanih površina. 

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 plesen

Nepovoljni atmosferski uticaji i uticaji okoline doprinose vidljivim znacima oštećenja i propadanja premaza. Obnova je hitno potrebna, inače će se ubrzati propadanje samog premaza, a kasnije i osnovnih blokova objekta. To nije laka odluka, jer je na raspolaganju toliko različitih premaza, u zavisnosti od hemijskog sastava, glavnih svojstava i željenog konačnog estetskog efekta. Pored toga, prvobitni tretman površine koja zahteva restauraciju takođe igra važnu ulogu pri odabiru premaza.

Odabrana boja mora biti pogodna za sve vrste starih maltera, sistema toplotne izolacije i boja, a takođe mora da nudi kvalitetnu i dugotrajnu zaštitu fasadnih površina.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EB11 2 opt20 Izbira fasadne barve 1280x850 EN23 2 opt

Nova fasadna boja SPEKTRA Renoxan predstavlja optimalno rešenje. Na bazi akrilnog kopolimera, nudi UV zaštitu pigmenata; dok silikonsko vezivo omogućava visoku paropropusnost i nisku apsorpciju vode. Boja je posebno pogodna za obnovu sistema termoizolacije na bazi mineralne vune, kao i objekata sa većom izloženošću vlazi i posledičnom rastu algi i plesni. SPEKTRA Renoxan je pogodan i za neizolovane stare fasade, jer njegova visoka paropropusnost omogućava prolazak vlage kroz zidne površine i na taj način održava zdravu klimu za život u zatvorenom.

SPEKTRA Renoxan sadrži pažljivo odabrana karbonatna i silikatna punila različitih granulacija, koja su ravnomerno raspoređena u vezivnom sredstvu i daju premazu ujednačenu debljinu, ravnomerno zaštićena vezivom preko cele površine. Sintetička vlakna dodatno ojačavaju sloj i premošćuju površinske pukotine na starom premazu, sprečavajući njihov prenos na novi premaz. Silikatna punila povećavaju mehaničku čvrstoću premaza, a time i otpornost na habanje. Dodatak biocida dugotrajno inhibira rast plesni i algi na fasadnoj površini, štiteći sloj od infekcija. Vodoodbojnost premaza može se postići pomoću odgovarajućih aditiva. 

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EO02 2 opt20 Izbira fasadne barve 1280x850 ER08 4

Fasadna boja SPEKTRA Renoxan dostupna je u mnogim nijansama na HGMIX sistemu za toniranje, prema ton karti Exterior Colour Collection, kao i mnogim drugim. Sve nijanse su izrađene isključivo od neorganskih pigmenata, što omogućava da duže budu otporne na UV zračenje i vremenske uslove. Preporučujemo odabir pastelnih nijansi koje upijaju manje toplotne energije i time dodatno produžavaju vek trajanja premaza.

Ako je fasadi potrebno samo osvežavanje – pri čemu se stanje veziva pogoršalo i prljavština se nakupila zbog dugogodišnjeg izlaganja štetnom UV zračenju i vremenskim uticajima, ali nema vidljivih pukotina – izbor najprikladnije fasadne boje zavisi od vrste starog premaza i njegovih važnih svojstava (paropropusnost, vodoodbojnost), željene nijanse i cene.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 TopDry Renoxan

Kako je vlaga glavni uzrok oštećenja fasadnih premaza, sposobnost sprečavanja upijanja vode najvažniji je faktor pri odabiru odgovarajuće fasadne boje. Ako tome dodamo visoku i dugotrajnu izdržljivost odabrane nijanse, dolazimo do nove fasadne boje SPEKTRA Top Dry. Boja se odlikuje posebnom hidrofilnom komponentom sloja premaza, na kome se kišne kapi ili vlaga raspršuju u vrlo male kapljice. Površina ne upija kapljice, već one jednostavno isparavaju, a fasadna površina se izuzetno brzo suši.

 

20 Izbira fasadne barve fast drying 120 Izbira fasadne barve fast drying 2

Stoga SPEKTRA Top Dry nudi izvrsnu zaštitu fasade od kiše, rose i magle. Na premazima standardnih fasadnih boja, sloj upija vodu, ostavljajući nečistoće na površini. Sušenje traje duže, zbog čega je pojava plesni i algi izvesnija. Apsorpcija vode skraćuje vek trajanja takvih premaza, jer se ranije javljaju površinske pukotine i posledično ljuštenje i/ili vidljiva mehanička oštećenja.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EG09 5 opt

SPEKTRA Top Dry omogućava najveću moguću dugotrajnost nijansi, koje se mogu odabrati prema ton karti Exterior Colour Collection. Sve nijanse su izrađene od najstabilnijih neorganskih pigmenata otpornih na vremenske uticaje i UV zračenje. Iako preporučujemo izbor svetlijih nijansi za fasadne površine, jer one ostaju hladnije, takođe je moguće napraviti vrlo tamne fasadne nijanse odabirom pigmenata koji reflektuju infracrvene zrake. Ovi pigmenti reflektuju toplotni deo sunčeve svetlosti i na taj način značajno doprinose održavanju fasadne površine hladnijom. Time se značajno produžava vek trajanja tamnih fasada.