Jednostavan put do prelepe dečje sobe

Jana Koteska
Jana Koteska

Malo toga je potrebno za stvaranje prelepe dečje sobe pre dolaska novog člana porodice. Umesto farbanja celih zidova u svetlim nijansama, malo kreativnosti obično je dovoljno za postizanje željenog posebnog efekta. Prilikom renoviranja sobe jednog prijatelja, koji čeka blizance, zid je nedavno osvežen belom bojom, tako da nije bilo potrebno da ga ponovo bojim.

 

DEČJI KUTAK PRE RENOVIRANJA

Otroski koticek 2

 

Dečja soba je namenjena dvojici dečaka, ali nisam želela da se ograničim na izbor tipičnih dečjih boja. Dok sam pregledala ton kartu Spektra Terra, oči su mi zastale na sledećim dvema nijansama:

T 233 T 236
Otroski koticek 3 Otroski koticek 4

 

Potrebni alati:

  • papir ili tanka PVC folija za zaštitu poda
  • zaštitna traka
  • dve olovke i struna
  • četka od prirodnih vlakana, sa mekim i iskošenim čekinjama (za lakše i preciznije crtanje krugova)
  • krpa

 

Čak i mala količina boje bila je dovoljna da prostor dobije drugačiji karakter - veseo i mnogo razigraniji. Prilikom crtanja krugova, koristila sam proverenu, jednostavnu metodu – vezala sam strunu oko jedne olovke, podesila prečnik kruga i vezala drugu olovku za kraj strune, kako bih na zidu nacrtala krug. Prilagodila sam dužinu strune, a time i veličinu različitih krugova po potrebi, prema inspiraciji.

2 600x6001 600x600

Neka vam neko pomogne kako bi krugovi nacrtani olovkom bili zaista okrugli. Nakon što sam nacrtala sve krugove na zidu, došlo je vreme za bojenje. Prvo sam izabrala boju za krugove i precizno četkom izvukla liniju preko linije nacrtane olovkom, a tek onda sam obojila unutrašnjost kruga.

 

2 600x6001 600x600

Teško je opisati nijanse boja koje sam odabrala, jer se one menjaju u zavisnosti od promene svetlosti tokom dana. Koristila sam Helios boju za unutrašnje zidove, Spektra Extra, koja ima izuzetno dobru pokrivnost, lako se nanosi i nije štetna za ljude i životnu sredinu. Pored toga, mrlje, koje se često pojavljuju u dečjim sobama, lako se mogu obrisati mokrom krpom.

 

Otroski koticek 9

Sobu lepo dopunjuje stara stolica i dekorativni natpis napisan Tessarol akrilnim emajlom. Emajl na bazi vode nema neprijatan miris, brzo se suši i posebno je namenjen za bojenje predmeta kao što su dečje igračke.

 

1 600x6002 600x600

Novodizajnirani dečji kutak sada izgleda čistije i nije previše raznobojan, s obzirom na to da će uskoro postati dom omiljenim dečjim igračkama koje će uneti još više boje u prostoriju i rasti zajedno sa decom.

 

Otroski koticek 12