Kako dobiti željenu nijansu braon boje za unutrašnje zidove?

Prilikom opremanja ili renoviranja doma, posebnu pažnju posvećujemo izboru boja nameštaja, osvetljenja i pločica, kao i unutrašnjih zidova. Izbor boja na prvi pogled obično deluje jednostavan, ali postaje stresan kada shvatimo da će boje ostati nekoliko godina.

Boje imaju važnu – i često potcenjenu – ulogu u izgledu svakog prostora.  One mogu stvoriti umirujući ili stimulišući efekat prilikom ulaska u prostoriju, mogu je vizuelno povećati ili smanjiti, sakriti neke nedostatke u njoj i još mnogo toga. U ovom tekstu osvrnućemo se na nijanse braon boje.

 

34 brown shades O12 5

Dok ste tragali za inspiracijom koja će vam pomoći prilikom izbora najbolje kombinacije boja za vaš dom, verovatno ste se zapitali kako se uopšte bira prava boja. Odgovor, takoreći, već imate u šaci. Teorija boja je naučni metod koji se može primeniti prilikom izbora boja. Upoznajte se sa naukom mešanja boja i teorijom boja, koje se uče se u školi na časovima likovne kulture, pomoću velikog kruga boja. Ovaj dijagram, ispunjen trouglovima u boji, ilustruje odnos između različitih nijansi: između primarnih boja: crvene, žute i plave; sekundarnih boja: ljubičaste, narandžaste, zelene i drugih nijansi koje nastaju mešanjem dve od tri primarne boje; i tercijarnih boja koje nastaju mešanjem primarnih i sekundarnih boja.

Na osnovu teorije boja, nove boje za svoj dom možete izabrati na tri načina:

  • Monohromatska paleta sadrži različite nijanse iz iste grupe boja (npr. različite nijanse crvene boje).
  • Boje koje su nasuprot jedna drugoj u krugu boja smatraju se komplementarnim bojama. Takve boje se ističu i lako mogu dovesti do odvraćanja pažnje u prostoru. 
  • Treća mogućnost je da izaberete susedne boje iz kruga boja. Ove boje smatraju se harmoničnim jer se njihovim mešanjem dobija zagarantovano dobra kombinacija.

 

34 brown shades N04 6

Izbor braon nijanse 

Braon je boja koja uglavnom preovlađuje, zajedno sa zelenom. Braon je boja koja se najčešće sreće u prirodi. Prijatna je, topla i umirujuća.  U krugu boja, braon boja je tipičan primer kombinacije primarnih i komplementarnih nijansi. Iako je prilično neutralna, može se dobiti na nekoliko načina.  Dakle, kako da napravite svoju omiljenu nijansu braon boje ili elegantnu nijansu koja će oživeti vaš dom? Predstavljamo kombinacije koje će vam sigurno dati najbolje nijanse braon boje.

 

Plava + crvena + žuta = braon

Jedan od načina mešanja boja kojim se dobija braon nijansa je kombinacija primarnih boja: plave, crvene i žute. Ovom kombinacijom dobija se tamna, ali i dalje neutralna nijansa braon boje.

 

34 brown shades O11 4

Crvena + zelena = braon

Kombinacija crvene i zelene predstavlja proces mešanja primarne i sekundarne boje, koje se u krugu boja nalaze jedna naspram druge. Ovom kombinacijom dobija se bogata nijansa braon boje.

 

34 brown shades O11 7

Plava + narandžasta = braon

Još jedan primer mešanja primarne i sekundarne boje kojim se dobija braon boja uključuje plavu i narandžastu. Ova kombinacija ima moć da stvori blagu i toplu nijansu braon boje koja prostoru daje smirenost i toplinu.

 

34 brown shades O06 3

Žuta + ljubičasta = braon

Treći primer mešanja primarne i sekundarne boje je mešanje žute i ljubičaste. Ova kombinacija daje elegantnu nijansu braon boje koja u prostor unosi dozu sofisticiranosti.

 

34 brown shades N05 6

Izbor braon boje zapravo zavisi od osećaja koji želite da stvorite u prostoriji.  Za osećaj otvorenog i vazdušastog prostora izaberite svetlije nijanse; tamnije nijanse na divan način pružaju dodatan nivo udobnosti. Za pojačanu dramatičnost odlučite se za bogate nijanse braon boje.

Braon boja, koja je jedna od nejneutralnijih boja, u kombinaciji sa drugim bojama, otvara veliki broj mogućnosti, a prostor pretvara u nešto inspirativno, prijatno, toplo i elegantno. Braon boja se dobro slaže sa belom, sivom, (svetlo) roze, tamnoplavom, maslinasto zelenom, bež, crvenom, žutom i narandžastom.

 

34 brown shades R16 4

Dodatne nijanse braon boje za svoj dom možete pronaći u našoj ton karti HGMIX Interior Colour Collection.