Kako izabrati odgovarajuću nijansu u moru opcija

U današnje vreme, mnoge ton karte nude gotovo beskrajan izbor nijansi. Međutim, to što imamo pristup ovolikoj raznolikosti takođe znači da bismo morali da imamo dodatnu sobu ili čak ceo stan da bismo ispunili sve svoje vizije. Izbor nove nijanse retko započinje od nule, bez ikakvih ideja. Obično je najveći izazov to što smo rastrzani na više strana i ne znamo odakle da počnemo.

23 Main image

Najbolja početna tačka je ton karta. Kao prvi korak, odaberite kategorije boja koje vam se vizuelno dopadaju i koje odgovaraju prostoriji, na primer neutralne i pastelne nijanse, plavu boju koja se slaže uz kuhinjske elemente ili možda neku nijansa zelene, žute ili ljubičaste. U tu svrhu stvorili smo ton kartu HGMIX INTERIOR COLLECTION, čija je kolekcija nijansi dizajnirana tako da omogući lako pregledanje unutar svake kategorije boja. Predlažemo da se, za početak, fokusirate na tri kategorije, nakon čega proces donošenja odgovarajućeg izbora zaista započinje!

Najpre izaberite svetlinu odnosno intenzitet nijanse. Ovaj izbor treba da se bazira na svetlu u vašoj prostoriji. Za svetle prostorije sa više dnevnog svetla možete odabrati tamniju, intenzivniju boju. Takođe se možete provući sa blago sivim ili prljavim tonovima, jer će boja zapravo izgledati čistija zbog količine svetlosti. Za veće i neravnomerno osvetljene prostorije možete stvoriti zanimljiv efekat odabirom intenzivnije nijanse za veće i bolje osvetljene delove, a nežnije, svetlije nijanse iste boje za manje i slabije osvetljene delove prostorije. Po želji prilagodite kontrast. Izbor dve vrlo slične nijanse može stvoriti zaista suptilan kontrast i blagi prelaz kroz prostor; ili možete uneti malo više raznolikosti u prostoriju uz jak kontrast.

 

23 N05 623 N04 1

Sledeći korak je izbor nijanse. Boje se u osnovi dele na tople i hladne; iako se ovo u početku može činiti jednostavnim, nije uvek lako napraviti razliku! Na primer, zelena može imati i topao ili vrlo hladan izgled, u zavisnosti od podtona. Međutim, podton se često primećuje samo kada se uporedi nekoliko sličnih nijansi. Kada boja ima plave ili sive tonove, obično se kaže da ima hladan podton. Po pravilu, ove boje se biraju kada u prostorijima ima puno tamnog drveta, betonskih podova, mermera ili puno prirodnog svetla, koje želimo da smirimo hladnijim nijansama. Boje sa toplim podtonom obično su žute, narandžaste ili ružičaste i stvaraju osećaj mekoće i udobnosti. Ove boje se po pravilu biraju kada u prostorijama ima više svetlog drveta ili većih komada nameštaja svetlih boja, a pogodne su i za osvetljene i za tamnije prostorije.

 

23 G21 623 G13 7

Posebnu pažnju treba obratiti na podton pri odabiru bele nijanse. Skloni smo tome da manje pažnje posvećujemo izboru bele boje, iako pažljivo odabrana nijansa može u potpunosti promeniti izgled prostorije. Neutralna ili vrlo jaka, čisto bela boja bez podtona obično se bira za vrlo dramatičan izgled, na primer u kombinaciji sa crnom. S druge strane, beli komadi nameštaja mogu izgledati pomalo sivo u poređenju sa jarko belim zidovima. Takođe je vredno napomenuti da pri odabiru bele boje još više pažnje treba posvetiti boji utičnica, prekidača i okvira prozora ili vrata, jer će jaka bela boja naglasiti svaki sivkasti ili još verovatnije žućkasti podton.

 

23 W11 223 W09 4

Prilikom izbora nijanse, dobra ideja je da razmotrite sve prostorije u vašem domu. Hodnici nežnih boja učiniće da prostor izgleda otvoreniji, što je posebno poželjna karakteristika u manjim stanovima. Usredsredite se na manji broj boja i ponovite njihovu upotrebu u različitim prostorijama.

 

23 G05 5 W04 223 O05 3 W05 3

Nakon odabira nijanse pomoću ton karte slede probe. Neophodno je uzeti u obzir da boja može imati potpuno drugačiji efekat na većoj površini nego na ton karti. Na većoj površini, konačni rezultat ima tendenciju da bude izraženiji, a izgled boje takođe može da se promeni usled osvetljenja i količine svetlosti u prostoriji. Zato pre nego što započnete renoviranje, savetujemo vam kupovinu male količine boje u odabranom nivou sjaja.

Nanesite boju na mali deo zida i posmatrajte efekat tokom dana kako se osvetljenje menja. Potrebno je pridržavati se preporučenog broja slojeva i sačekati da se boja potpuno osuši između slojeva. Ako birate između većeg broja nijansi ili intenzivnijih tonova boja, koje je obično teže prekriti, predlažemo da boju ne nanosite direktno na površinu zida, već na beli papir za crtanje ili sličnu podlogu koja se lako može pomerati u sobi. Ne žurite i pobrinite se da vaš prostor izgleda tačno onako kako želite.