Kreativne ideje za uređenje dečje sobe

Bez obzira na starost deteta, dečja soba treba da pruži osećaj sigurnosti i privatnosti. Soba treba da bude uređena i opremljena tako da dete voli da se igra, stvara, uči i, očigledno, spava u njoj. Imajte na umu da detetu nije važna veličina sobe, već osećaj prostora.

40 Otroska soba 1280x850 naslovna

Roditelji najbolje poznaju svoju decu, pa verovatno znate kakvo će okruženje podstaći razigranost, kreativnost i maštu vašeg dečaka ili devojčice i kakav će im prostor prijati. To je nešto što treba uzeti u obzir prilikom opremanja dečje sobe i odabira nameštaja, kućnog tekstila, materijala i tekstura. Imajte na umu i ovo prilikom odabira zidnih boja za sobu vaših mališana.

Roditelji imaju tendenciju da za bebe biraju nežne boje koje su osnova kada je reč o dečjim sobama. Ipak, možemo da ubacimo dinamičan element kao što su zidovi u dve boje. Ko kaže da ceo zid treba obojiti u jednu boju? Zašto u dečju sobu ne biste uveli trend u uređenju enterijera pod nazivom kombinovanje komplementarnih boja? U njemu se koriste smele, kontrastne, neobične kombinacije, koje možda ne funkcionišu u svakoj dečjoj sobi. Sa druge strane, kombinacija dve pastelne, umirujuće boje uvek je divna.

 

40 Otroska soba 140 Otroska soba 2

Male šare

Kada mališani odrastu i napune četiri ili pet godina, obožavaju da pokažu svoju kreativnu stranu. Biće uzbuđeni da se uključe u proces dekoracije ili bojenja zidova u svojoj sobi. Uverite se da je izazov u okviru njihovih mogućnosti, ali možda će vas iznenaditi šta sve mogu da urade. Predškolci su veoma ponosni na svoje sobe, a biće još ponosniji ako su doprineli tome kako izgledaju.

Male i slatke šare imaju neverovatan efekat i lako se nanose. Sve što vam je potrebno je mala količina boje, u idealnom slučaju neki ostaci boje iz drugog projekta, četkica za farbanje i šablon ili krep traka. Ako izaberete zaobljenu šaru, biće lakše da je nanesete pomoću šablona, koji se može kupiti ili napraviti kod kuće. Šablon napravljen od običnog kartona postaće gnjecav dok farbate, tako da je bolje koristiti debeli karton ili, još bolje, plastični materijal koji je otporan na vlagu ili boju. Vašoj devojčici će biti potrebna pomoć: držite šablon na zidu da biste joj pomogli da ostane na mestu i sprečili razmazivanje boje.

Male geometrijske šare, kao što su krstići, mogu se oslikati pomoću šablona ili krep trake. Međutim, drugi način je prilično dugotrajan jer svaki pojedinačni krstić treba da bude označen na zidu trakom. Popunite naznačeni krstić željenom bojom i koristite četku odgovarajuće veličine u odnosu na veličinu šare. Ako želite da uključite svog malog pomoćnika, izaberite manju četkicu za farbanje jer će to smanjiti verovatnoću da ćete preći preko linija označenih trakom.

 

40 Otroska soba 340 Otroska soba 4

Zidne slike

Takođe možete zamoliti svoju decu da vam pomognu sa naizgled složenijim zidnim slikama. Neke geometrijske zidne slike izgledaju složeno kao prava umetnička dela, ali mnoge od njih ne zahtevaju nikakve posebne veštine. Ključna je dobra priprema za slikanje. Uzmimo, na primer, mural brdovitog pejzaža.

Koristite olovku da blago ocrtate ilustraciju koju želite da naslikate na zidu. Zalepite delove ilustracije koji će biti obojeni istom nijansom boje od ostalih delova krep trakom, jer će to značajno pojednostaviti posao farbanja. Pre nego što ofarbate granice između dva obojena dela, sačekajte da se obojeni deo osuši kako biste sprečili mešanje boja. Osim ako to nije efekat koji želite.

Jednostavno je oslikati poseban geometrijski oblik, tako da deca mogu da se pridruže ovom zadatku pod budnim okom svojih roditelja. Šta je sa bojama? Pitajte svoju decu za ideje, jer sigurno znaju koje boje žele u svojoj sobi. Imaju bogatu maštu, pa mogu da osmisle ideje koje su prilično neobične. Jedno je sigurno: ne možete pogrešiti s nežnim tonovima koji upotpunjuju nameštaj. Drugi bezbedan izbor je korišćenje boje pogodne za decu kao što je SPEKTRA Active Air. Dostupna je u čak 500 različitih tonova, a njeno glavno svojstvo je da apsorbuje štetan formaldehid, bezbojni karcinogeni gas koji se najčešće nalazi u drvenim oblogama, nameštaju i kućnom tekstilu kao što su tapete i zavese, kao i nekim sredstvima za čišćenje, i pretvara ga u bezopasnu vodenu paru.

 

40 Otroska soba 540 Otroska soba 6

Za spretne

Oni koji su spretni i kreativni podići će letvicu. Uz malo mašte, mural može biti gotovo opipljiv komad dizajna enterijera. Obojite zid iznad kreveta, stola ili polica inovativnim slikama u jednoj ili dve boje kako biste oživeli prostoriju. To bi mogla biti ilustracija kuće sa drvetom pored nje. Ova jednostavna ideja ima snažan vizuelni efekat, ali zahteva dosta crtačkih veština. Međutim, bez obzira na to koliko ste vešti, uvek je dobro prvo nacrtati olovkom detalje kao što su grane i lišće na zidu pre farbanja.

Još jedna varljivo jednostavna ideja koja zahteva nešto više strpljenja je lepa i vanvremenska prugasta šara, pogodna i za predškolce, kao i za decu u ranim tinejdžerskim godinama. Pruge kao takve nije teško ofarbati, ali pripreme mogu potrajati malo duže. Kada se odlučite za širinu svake pruge, izmerite i obeležite ih lenjirom ili mernom trakom, a ivice zaštitite krep trakom. Sada samo treba da obojite sobu. Ova šara je jednostavna, ali puna mogućnosti ako pustite mašti na volju. Širina pruga može da varira i možete da koristite samo dve boje, nekoliko nijansi iste boje ili više boja da biste postigli izgled duge. Samo nemojte da preterate i zapamtite da zidovi treba da upotpunjuju stil i boju enterijera u prostoriji.

 

40 Otroska soba 740 Otroska soba 8

Zid može biti magnetna ploča

Ako ne ranije, deca u poslednjim godinama osnovne škole, da ne govorimo o deci srednjoškolskog uzrasta, žele da budu samostalna i da donose sopstvene odluke o izgledu svoje sobe. Vole da istražuju mogućnosti, postavljaju postere na zid, crtaju po zidovima itd. Možete obezbediti prostor za njihovu kreativnost pomoću boje SPEKTRA Magnetic, koja sadrži specijalni feromagnetni materijal kojim se postiže da se magneti lepe direktno za zidnu površinu. Tinejdžeri mogu da se igraju idejama; da promene oblast iznad svog stola u magnetni zid ili da nanesu boju na svaki zid u određenom obliku gde mogu lako da zakače crteže, postere, beleške ili poruke. Nebo je granica.

Ova boja je proizvedena od materijala koji ima magnetna svojstva i crne je boje, pa se koristi kao osnovni premaz koji se po želji može prekriti završnim dekorativnim premazom boje. Valjak koji se koristi za nanošenje boje SPEKTRA Magnetic ne treba ponovo koristiti za nanošenje završnog sloja, jer se boja ne može u potpunosti ukloniti i može razmazati gornji sloj.

Druga ideja, za razliku od magnetnog zida, jeste zidna dekoracija u vidu duge koja će se takođe dopasti tinejdžerima. Pogotovo ako su ideja i realizacija njihove. Biće vam potrebne različite nijanse boja, kojima ćete oslikati željeni oblik na zidu. Za veću preciznost koristite šablone, koje možete lako sami da napravite, ili vaš tinejdžer, koji će biti duboko ponosan na svoju kreativnost i krajnji rezultat.

 

40 Otroska soba 940 Otroska soba 10