Krečenje dečje sobe zajedno sa decom

Obično kada se useljavate u novi dom, dekorateri su već okrečili zidove.  Ali kada je potrebno novo krečenje nakon nekoliko godina, često ovaj posao obavljamo sami. Pogotovo ako odlučimo da uredimo samo jednu sobu. To je često dečja soba, jer mali, talentovani umetnici ubrzo otkrivaju da su zidovi njihove sobe zapravo platno za njihovu kreativnost!

24 Barvanje otroske sobe R23 524 Barvanje otroske sobe O23 5 G01 5

Ako bismo bili potpuno iskreni, najbrži i najbolji način da se obezbedi kvalitet bio bi da sami okrečimo dečju sobu.  Definitivno bi bilo lakše! Ali svi znamo da je u stvarnosti verovatnije da ćemo ovaj poduhvat obaviti uz tapkanje malih stopala oko sebe.

Deca često žele da pomognu u krečenju sopstvene sobe, u zavisnosti od toga koliko imaju godina. Za vas koji imate malu decu, uzrasta između 3 i 5 godina, to bi mogla biti dobitna kombinacija, jer ih možete pripaziti, a vaše dete će biti oduševljeno što učestvuje u aktivnosti za odrasle.

Ako ste opušteni, možete im dodeliti deo zida na kome će oslikati svoju kreaciju ili im možete dozvoliti da budu vaši asistenti. Dajte im četku ili valjak, a zatim ih pustite da ‘stvaraju’ na zidu, što ćete kasnije moći da prefarbate. Ili mogu da farbaju četkom odmah pored vas, dok vi koristite valjak. Neverovatno je koliko dugo krečenje može da okupira dete! Trenutno su boje O25-3 i O13-2 veoma popularne za dečje sobe.

 

24 Barvanje otroske sobe O25 324 Barvanje otroske sobe O13 2

Kao i za sve ostalo kada je reč o našoj deci, potrebno je strpljenje, nadzor i utvrđivanje osnovnih pravila. Svi zadaci traju duže kada uključuju decu, pa budite strpljivi.

Najpre započnite posao bez deteta.  To će vam omogućiti da se usredsredite na pripremu zidova i nanošenje prvog sloja boje. Ne farbajte dok vaše dete farba. Nemojte mu davati četku ili valjak bez nadzora.  Nadgledajte ga i pomozite mu.

Vi sipajte boju u posudu. Kao što znate, mlađa deca još uvek nemaju dobro razvijen osećaj za sipanje. Ne dozvolite detetu da odlučuje o tome koliko boje treba sipati u posudu. Vi sipate, vaše dete farba.

Vaša uloga kao roditelja i staratelja je kontrola kvaliteta.  Nakon što date detetu priliku da okreči svoj deo zida, možete ga prekrečiti. Valjci su teški i deci je teško da ih pritisnu o zid kako bi se dobilo ravnomerno prekrivanje. Možete da dopustite detetu da valjkom okreči svoj deo zida, a zatim ga sami prekrečite.

Pre početka, ustanovite neka osnovna pravila.  Vaše dete bi trebalo da vas sluša kako biste mu pokazali kako da kreči! Možete krečiti gornji deo zida, dok vaše dete kreči donji deo. Uverite se da vaše dete ne spušta valjak i da ga ne dodiruje bilo gde osim na dršci. Dete bi takođe trebalo da pazi da njime ne dodiruje ništa drugo u sobi. Po završetku može da vam vrati valjak. Vaše dete treba čvrsto da drži valjak obema rukama. Jednom rukom na dršci, a drugom na šipci koja drži valjak. Tako će detetu biti lakše.

Ako i dalje imate energije i kreativnog žara nakon krečenja sobe, sa detetom biste čak mogli da nacrtate neke slike na zidovima, poput oblaka. Oni su veoma popularni, a istovremeno ih je lako crtati, jer su nepravilnog oblika i svaki oblak će izgledati realistično. Beli oblaci deluju istaknuto na nijansama B01-3 i N06-3.

 

24 Barvanje otroske sobe B01 324 Barvanje otroske sobe N06 3

Krečenje će biti još lakša i opuštenija aktivnost sa mladim tinejdžerom. Neverovatno je videti koliko su deca željna da pomognu, posebno kada su prethodno uključena u odabir nijanse. Nema potrebe da sledite tradiciju i krečite sobu za devojčice u ružičasto, a za dečake u plavo. Bela soba sa svetlim dodacima dobro funkcioniše i za devojčice i dečake. Ako vaše dete odabere vrlo jaku boju, možete napraviti kompromis tako što ćete ofarbati samo jedan zid u tu boju, a ostale zidove ofarbati u neutralnijim nijansama. Nemojte da vas plaše popularne nijanse Y23-5 i B05-6.

 

24 Barvanje otroske sobe Y23 524 Barvanje otroske sobe B05 6

Tinejdžerima će biti drago da odaberu boju zidova svoje sobe, a takođe će imati odgovornost da je sami okreče. Trenutno su popularne nijanse i R09-5 i N11-5.

 

24 Barvanje otroske sobe R09 524 Barvanje otroske sobe N11 5