Ličnost i stil enterijera

Mnogobrojni faktori su uključeni u dizajn doma, čiji stil otkriva dosta toga o ličnosti vlasnika tog doma. Naši odnosi, jedinstvene osobine, pogledi na svet i želje utiču na mnoge faktore koje oblikuje naša ličnost. Naša ličnost definiše naše životno okruženje, emocije, uspone i padove koji nesvesno oblikuju naš život. Ona definiše naš izbor dezena, boja i tekstura koje smatramo prikladnim, valjanim i prijatnim. Ako izaberemo boje u skladu sa našom ličnošću, „osećamo se dobro“ jer znamo da nam one „pristaju“. U nastavku teksta, predstavljamo vam pet dnevnih soba dizajniranih u različitim stilovima, koji odražavaju ličnost vlasnika.

1. Retro stil

Ovaj stil se povezuje sa jarkom i šarenom paletom boja, zaobljenim oblicima nameštaja i veselim raspoloženjem. Dizajn nameštaja i enterijera inspirisan je 50-im, 60-im i 70-im godinama, ali se takođe savršeno slaže uz moderne komade nameštaja. Posebno je pogodan za urbane i dinamične ljude koji žive brzim ritmom života, a koji su takođe ljubitelji istorije, starih priča i rokenrola.

 

Nijansa B08-3 prema HGMIX ton karti. 

14 1280x850 retro B08 3

Jedna od najtipičnijih karakteristika ovog stila su zaobljeni oblici nameštaja. Tako pomislimo na upečatljivu zaobljenu fotelju reflektujućih boja i zaobljene frižidere u pastelnim nijansama. Paleta boja u ovom stilu je veoma jarka: zelena, žuta, ružičasta, ljubičasta sve do crne, bele i srebrne boje. Željenu nijansu možete pronaći OVDE

Karakteristične su pastelne nijanse u kombinaciji sa jarkim bojama i apstraktnim dezenima koji stvaraju dinamičniji prostor. Koriste se na tepisima, tapetama, posteljini, zavesama i slikama. Tipične su plastične stolice i stolovi, sa retro metalnim dodacima - retro svetla, zidni satovi, police, razni natpisi i flaše. Osvetljenje je sastavni deo dekora.

 

Nijansa Y13-5 prema HGMIX ton karti.

14 1280x850 retro Y13 5

2. Industrijski stil

Industrijski stil je danas veoma prepoznatljiv u dizajnu enterijera. Prvi put se pojavio početkom dvadesetog veka, u vreme kada su se fabrike u Zapadnoj Evropi zatvarale i premeštale svoje aktivnosti u zemlje sa nižim troškovima proizvodnje. Kao rezultat toga, industrijski prostori su ostali prazni i napušteni, a globalizacija je dovela do nedostatka prostora za život; tako su ljudi otkrili da su ta potkrovlja pogodna za stanovanje.

 

Nijansa N01-2 prema HGMIX ton karti. 

14 1280x850 Industrial N01 2

Danas, ovaj moderan ambijent budi retro duh industrijske revolucije; naizgled nezavršeni zid od betona ili opeke, metalne lampe i lusteri koji vise sa žica, udobne fotelje i sofe, drveni ili betonski podovi.

Ovo je stil opremanja nameštajem koji je funkcionalan i fokusiran na minimalizam, ali ostavlja puno mogućnosti za stvaranje vizuelne drame, što se može postići kontrastom između metalnih površina visokog sjaja i rustičnog ili starinskog nameštaja.

Ovaj stil odgovara osobama koje su pribrane, direktne, vole funkcionalnost i projekte tipa „uradi sam“.

Paleta boja: naizgled izbledele i istrošene boje, različite nijanse sive u kombinaciji sa belom bojom. Izaberite svoju nijansu na HGMIX ton karti

 

3. Stil pop art – raznobojan i neobičan 

Ovaj stil se javio u istom periodu kad i minimalizam, ali se od njega dosta razlikuje. Najpre se pojavio u umetnosti, a potom i u dizajnu enterijera krajem 1950-ih u Velikoj Britaniji, a kasnije se proširio i na zapad (SAD). U to vreme, umetnici su u svom radu prikazivali ikone pop kulture poput Merilin Monro, ilustrujući univerzalno, potrošački orijentisano društvo.

 

Nijansa W04-2 prema HGMIX ton karti.

14 1280x850 Pop art W04 2

Ovaj stil je pravi izbor za odvažne, tajanstvene i elegantne ljude, jer nudi prekrasan način za kombinovanje smelih boja i kontrasta koji se šire kroz prostor. Završnu notu daju neobični komadi nameštaja koji zaista začinjuju ambijent. Reč je o dizajnu enterijera kod kog se iza svakog predmeta krije posebna priča. Međutim, važno je ne preterati, jer se lako postiže suprotan efekat, odnosno prostor izgleda kičasto.

Od svih stilova, ovde možemo naći najopsežniju paletu boja, koju posebno karakterišu snažne nijanse. Pronađite svoju nijansu među hiljadama nijansi u našoj HGMIX ton karti

 

4. Stil šebi šik

Ovaj stil predstavlja kombinaciju dve vrste dizajna; pažljivo odabranog starinskog nameštaja sa opuštenim pristupom rasporedu. Ovi enterijeri su (pre)puni svega, bez posebnih akcenata, ali konačni efekat je i dalje skladan i bogat.

 

Nijansa N05-5 prema HGMIX ton karti.

14 1280x850 romaticno klasicni N05 5

 

Nijansa W08-4 prema HGMIX ton karti.

14 1280x850 romaticno klasicni W08 4

Savršen je za romantične i nostalgične duše koje su srećne, pozitivne, ljubazne, druželjubive i uživaju u novim otkrićima. Paleta boja ovog stila obeležena je starinskim nameštajem u pastelnim bojama, obiljem tekstila, tapeta itd. Nastaje tako što se stan puni novim i starinskim komadima nameštaja, koji se restauriraju, recikliraju i kombinuju, uz vrlo malo razmišljanja o stilu i nameni. Za najbolji efekat koristite nežne pastelne boje, dopunjene obiljem mekog tekstila (npr. pletene tkanine). Ovde proverite izbor pastelnih boja.

 

5. Skandinavski stil

Jednostavan, ali funkcionalan. Ovo je i dalje jedan od najpopularnijih stilova opremanja stanova.  Karakterišu ga prirodni, neobrađeni materijali poput drveta, kože, krzna, vune, tkanine i metala u kombinaciji sa pastelnom, prigušenom paletom boja. Pogodan je za one koji žele moderan, minimalistički enterijer sa notom domaćinske atmosfere. Ljubitelji ovog stila razumeju minimalizam kao podršku predmetima koji definišu njegovo središte. Najbolji način za primenu ovog stila je kombinovanje minimalističkog nameštaja sa toplim neutralnim tonovima i dekorisanje prostora obiljem tkanina sa štampanim, modernim, geometrijskim dezenima.

 

Nijanse N05-1 i N05-3 prema HGMIX ton karti. 

14 1280x850 skandinavski N05 1 in N05 3

Ljubitelji skandinavskog stila cene kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima, jer je dom utočište, u kojem su sobe uredne i čiste – minimalistički skandinavski enterijer ne ostavlja prostora za nepotreban nered ili ukrase. Karakterne crte koje se povezuju sa ovim stilom su: ljubaznost, elegancija, zainteresovanost za kulturu.

Pogledajte HGMIX ton kartu i odaberite najbolju nijansu koju ćete kombinovati sa svojim nameštajem.

Više informacija o skandinavskom stilu možete pronaći ovde: https://www.helios-deco.com/rs/saveti/dizajn-enterijera-u-skandinavskom-stilu/