Pastelne boje u domu evociraju proleće

Dugo je vladalo uverenje da su pastelne nijanse pogodne samo za dečje sobe. Srećom, ovakav način razmišljanja se promenio. Pastelne boje su napravile ogroman skok u moderne, savremene enterijere, gde nude beskrajne mogućnosti. 

39 Pastelne barve O02 2

Pastelne boje ne pripadaju nijednoj grupi boja, već su nijanse boja koje se dobijaju dodavanjem bele odabranim bojama; na primer, dodavanje bele primarnoj plavoj boji daje svetloplavu. Kao rezultat toga, pastelne boje su raznovrsne i daju nove dimenzije bojama od kojih su napravljene. Na primer, dok crvena tradicionalno predstavlja energiju ili opasnost, pastelna ružičasta – nastala mešanjem bele i crvene – blaga je i nežna.

Mnoge pastelne boje pružaju osećaj mira i spokoja, kao i svežine, pa su stoga izuzetno pogodne za dizajn enterijera, bilo za zidove, nameštaj ili kućne ukrase. Takođe su raznovrsne; s jedne strane mogu prostoru dati karakter; a s druge strane, mogu stvoriti prijatan balans.

 

Pogodne za sve prostorije 

Svetle pastelne nijanse su elegantne, nežne i nenametljive i stoga pogodne za sve prostorije u domu. Dok intenzivne, jake boje mogu učiniti da se prostor čini manjim, pastelne nijanse čine suprotno i otvaraju ga. Stoga sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite za pastelne nijanse, bilo da pokrivate sve zidove, jedan zid ili samo farbate šaru.

I dalje bi bilo dobro da razmotrite širu sliku pre nego što počnete da bojite. Pre nego što umočite valjak u svoju omiljenu boju, razmislite o nameštaju u toj prostoriji. Ako zadržavate nameštaj, sofu, stolice, sto, krevet ili orman, razmislite koja bi nijansa odgovarala svemu tome. Pastelno ružičasta je možda vaša omiljena boja, ali možda neće biti najbolji izbor ako se ne slaže sa enterijerom.

 

Najpopularnije pastelne nijanse 

Najpopularnije pastelne nijanse su svetloroze, svetloplava, lavanda i svetlozelena. Još mnogo njih dostupno je u ton karti HGMIX Colour Collection. Ako je ovo prvi put da koristite pastelnu nijansu, svetlozelena je sigurno dobar izbor. Sveža je i blaga, a posebno dobro funkcioniše u prostorijama sa manje prirodnog svetla. Odlično se slaže sa prirodnim, zemljanim tonovima, sa drvenim elementima, a takođe i sa crnom, koja u kombinaciji sa nežnom pastelnom nijansom stvara dramatičnost i kontrast.

 

39 Pastelne barve G05 239 Pastelne barve G06 1

Još jedna boja koja je nekada bila veoma popularna u dečjim sobama je nežno roze; vremenom je našla svoje mesto u modernim enterijerima. U kombinaciji sa modernim nameštajem, izgleda šik i minimalistički, i odlično se slaže sa crnom i žutom.

 

39 Pastelne barve W11 439 Pastelne barve R02 2

Svetloplava je klasična boja koja se smatra sigurnim i očiglednim izborom za dnevni boravak i za kuhinju. Dopunjuje različite stilove dizajna enterijera i podjednako se dobro prilagođava modernom stilu sa primesama 1920-ih, kao i rustičnijem stilu. Odličan je izbor za kuhinju sa belim ili šarenim dodacima jer će prostoriji dati živu atmosferu.

 

39 Pastelne barve W01 239 Pastelne barve B04 2

Umirujuća i opuštajuća nijansa lavande savršena je za spavaću sobu koja izgleda moderno, sofisticirano i izuzetno udobno u kombinaciji sa nameštajem koji odaberete. Takođe dobro funkcioniše i u drugim prostorijama.  

 

39 Pastelne barve R06 239 Pastelne barve R07 2

Korak po korak 

Ako ste navikli na bele zidove, prelazak na pastelne nijanse, uprkos tome što ne upadaju u oči, može biti veliki korak. Možete početi sa jednim zidom u prostoriji ili delom zida i postepeno unositi boju u prostoriju. Prednost ovog pristupa je što vam omogućava da iskoristite ostatke boje od prethodnih farbanja. Možda imate ostatke bele boje u uglu garaže koju ćete koristiti za nijansiranje i kreiranje sopstvene pastelne nijanse.  

 

39 Pastelne barve R06 139 Pastelne barve B04 1

Pastelne nijanse na nameštaju 

Ako ne želite da bojite zidove, možete osvežiti nameštaj i transformisati prostor uz samo malo boje. Lepa pastelna boja može da osveži kuhinjske elemente, dajući prostoru novi izgled, nogare trpezarijskih stolica, ugaonu komodu, radni sto... Ideje i mogućnosti su beskrajne ako pustite mašti na volju.  

 

39 Pastelne barve 1280x850 G20 139 Pastelne barve O03 2

Za najbolje moguće nanošenje boje 

Dobra priprema će pomoći da se postigne najbolji mogući rezultat na farbanim površinama. Izbegavajte promaju ili veoma visoke temperature prilikom farbanja da se boja ne bi osušila previše brzo; pratite uputstva za razređivanje navedena na ambalaži; i koristite odgovarajući valjak.

Penasti valjci nisu pogodni za boje za unutrašnje zidove (nanet sloj je previše tanak), zato koristite valjke od vlakana različite dužine. Kada farbate drveni nameštaj, koristite valjak za boje na bazi vode i valjak od filca za boje na bazi rastvarača. Pre upotrebe valjak navlažite i osušite i prevucite ga po drvetu kako biste istisnuli vodu i otvorili vlakna, jer se tako postiže bolje nanošenje boje. 

 

Od tamne do svetle

Ako su vaši zidovi obojeni u tamnu boju, ali želite da ih prekrijete pastelnom nijansom, koristite običnu boju za zidove u odabranoj nijansi i nanesite je u dva sloja: SPEKTRA Classic Plus, SPEKTRA Extra, SPEKTRA Fresh&Easy ili SPEKTRA Perfect White.

Ako bojite zidnu površinu izloženu habanju, koristite disperzivnu boju SPEKTRA Latex. Ali najpre je neophodno naneti boju za unutrašnje zidove SPEKTRA Extra da bi se obezbedila dobra pokrivnost, jer SPEKTRA Latex ostavlja veoma tanak sloj boje. Zabava sada može da počne!