Projekat farbanja: Od pripreme do čišćenja

Bez obzira na to da li želite da prefarbate ceo stan ili samo da promenite boju jednog zida, sam proces pripreme i farbanja je isti.

42 Projekt barvanje Naslovna 1280x850

Dobra priprema je pola obavljenog posla

Kao i kod svega u životu, priprema je ključna. Kako se pripremiti za farbanje? Prvo se odlučite za obim posla - ceo stan, jedna soba ili možda samo jedan zid u sobi. Zatim izaberite vrstu i kvalitet boje ili sistema premaza. Glavni kriterijumi su:

-        Vrsta podloge: konvencionalni (disperzioni ili krečni) zidni premazi, visokoperivi lakovi i emajli, tapete...

-        Opterećenje: opterećenje varira u zavisnosti od namene prostorije; habanje je mnogo veće u hodniku nego u dnevnom boravku pa izaberite boju koja je izuzetno otporna na habanje i takođe se može čistiti mokrom krpom, na primer SPEKTRA Latex mat.

-        Stanje površina: proverite da li su zidovi napuknuti, da li se boja ljušti, da li ima plesni...

-        Željeni konačni izgled premaza: izaberite nijansu boje i nivo sjaja.

 

Budući da zidovi nikada nisu potpuno glatki ili ravni, poput stakla, većina boja za unutrašnje zidove ima nizak ili mat nivo sjaja. Zbog toga je mnogo lakše sakriti nepravilnosti na površini nego da je zid obojen bojom visokog sjaja. Ako više volite sjajnu završnu obradu, nanesite bezbojni završni sloj SPEKTRA DOMFLOK LAK SJAJAN preko bilo koje nijanse boje za unutrašnje zidove, kako biste obezbedili dodatnu zaštitu za ofarbane površine.

Ako vam je teško da se odlučite za nijansu zbog velikog izbora neki saveti o izboru nijanse mogu biti od pomoći. Kada odaberete nijansu, preporučujemo da je testirate na malom delu zida i sačekate da se boja potpuno osuši. Posmatrajte boju nekoliko dana, jer će se menjati tokom dana u zavisnosti od količine i ugla dnevnog svetla. Ton karta HGMIX INTERIOR COLOUR COLLECTION nudi širok spektar nijansi boja za unutrašnje zidove, od pastelnih do intenzivnih boja.

Za tamnije tonove, izaberite boje koje imaju više veziva, zahvaljujući čemu se bolje razmazuju i lepe za površinu, na primer SPEKTRA Latex mat. Kod svetlijih tonova, možete birati između šireg spektra boja za zidove.

Nakon odabira željene nijanse boje ili sistema premaza, izračunajte koliko vam je boje potrebno. Moleri obično uključuju površinu prozora i vrata u ukupnu kvadraturu, osim u slučaju veoma velikih staklenih površina. Ne zaboravite da dodate do 10% više na izračunatu kvadraturu, jer će malo boje ostati na četki, valjku i u kantici.

 

42 Projekt barvanje 625x415 0342 Projekt barvanje 625x415 02

Da biste pripremili kompletan spisak svega što vam je potrebno pre odlaska u prodavnicu, proverite stanje podloge koju ćete bojiti. Ako se boja ljušti ili ako vam na ruci ostanu bele mrlje nakon prelaska preko zida, to znači da u boji ima malo veziva i da je podloga loša. Za takve podloge, prvo nanesite osnovnu boju SPEKTRA Impregnation Acryl Special.

 

Spisak alata za farbanje:

-        zaštitna traka,

-        zaštitne folije za zaštitu poda i nameštaja,

-        impregnacija (po potrebi),

-        brusni papir,

-        kit za otklanjanje nepravilnosti na površini (po potrebi),

-        špahtla za nanošenje kita (po potrebi),

-        boja,

-        štapić za mešanje boje,

-        četka,

-        valjak,

-        kantica za sipanje potrebne količine boje,

-        mrežasta cediljka, koja se koristi za uklanjanje viška boje sa valjka,

-        merdevine, za dostizanje viših delova zidova (po potrebi),

-        teleskopska šipka.

 

Zaštita

Sada je sve spremno. Ne zaboravite da odvojite dovoljno vremena za farbanje, kako ne biste morali da žurite sa obavljanjem posla. Ako ste zauzeti radnim danima, bolje je da vikend iskoristite za posao farbanja.

Nakon što odlučite kada ćete farbati, prvo očistite i pripremite izabranu podlogu. Očistite svu prašinu ili paučinu, izravnajte površinu ako je neravnomerna i koristite kit za popravku svih manjih nepravilnosti na zidu. U tom slučaju, sačekajte da se kit dobro osuši pre farbanja. Pratite uputstva za vreme sušenja kita.

Poslednja faza pre farbanja je zaštita poda, zidnih ivica, prozora, vrata, utičnica, prekidača i nameštaja, korišćenjem zaštitnih folija i zaštitne lepljive trake. Kada je sve zaštićeno (a kit suv), farbanje može da počne! 

 

42 Projekt barvanje 625x415 0542 Projekt barvanje 625x415 08

Farbanje

Najpre dobro promešajte boju kako biste sprečili taloženje pigmenta ili drugih supstanci. Zatim razredite boju u skladu sa uputstvima na kantici. U principu, prvi sloj boje treba da bude ređi od drugog. Odabir valjka odgovara kvalitetu boje: valjci od končanih materijala se koriste za obične boje za zidove, kao što su SPEKTRA Perfect White, SPEKTRA Classic Plus, SPEKTRA Fresh&Easy, SPEKTRA Extra; valjci od mikrovlakana su za kvalitetnije boje, jer stvaraju finiju strukturu boje na zidu. Takve boje su SPEKTRA Latex mat ili polumat, SPEKTRA Active Air ili SPEKTRA Premium. Za najbolje moguće nanošenje boje, navlažite valjak pod mlazom vode pre upotrebe i pređite njime preko ravne površine, kako biste iscedili vodu i otvorili vlakna. Možete preći njime preko bilo koje vodootporne ravne površine; samo se pobrinite da ispuštena voda ne izazove nikakva oštećenja.

Uvek prvo počnite da bojite malim valjkom ili četkom u uglovima, oko utičnica i prekidača i ispod plafona, a tek onda nastavite da farbate velikim valjkom na većim površinama. 

 

42 Projekt barvanje 625x415 0642 Projekt barvanje 625x415 04

Pobrinite se za to da boja bude ravnomerno raspoređena po površini, da slojevi ne budu previše debeli i da boju ne razmazujete predugo na jednom mestu, jer će početi da se suši i ostavlja vidljive tragove valjka. Boju treba naneti u obliku slova S, a zatim razmazati u vertikalnom smeru gore-dole. Uverite se da sve vreme bojite u istom pravcu i da nema viška boje na četki ili valjku. Koristite cediljku da uklonite višak boje sa četke ili valjka. Izbegavajte upotrebu ivice kantice za ceđenje, jer to može otežati njeno otvaranje i zatvaranje zbog osušene boje.

Prilikom farbanja, ne treba da bude promaje ili da bude prevruće (do 25 °C) kako se boja ne bi prebrzo osušila. Pratite uputstva za potreban broj premaza i vreme sušenja. Drugi sloj boje treba da nanesete tek kada je prvi sloj potpuno suv. Nanošenje na vlažan prvi sloj može izazvati probleme - prvi sloj se može podići sa podloge zajedno sa valjkom prilikom nanošenja drugog sloja. Izuzetno bela boja za unutrašnje zidove SPEKTRA Super je posebna, jer nudi mogućnost nanošenja na vlažan prvi sloj, što uklanja potrebu za čekanjem da se boja osuši između nanošenja slojeva.

 

Čišćenje

Poslednja i važna faza je čišćenje. Uklonite lepljivu traku kada je boja delimično ili potpuno suva, ali ne i vlažna. Nemojte je povlačiti pod pravim uglom u odnosu na ofarbanu površinu, već pod uglom od 180 stepeni. Uklonite (prljavu) zaštitu za pod tek kada je boja potpuno suva. U suprotnom, delovi suve boje sa zaštitne folije mogu poleteti nagore i zalepiti se za mokri zid.

Nakon skidanja zaštitne folije, papirne i zaštitne lepljive trake, valjke, četke i drugi alat operite vodom. Valjak operite vodom, a zatim pređite njime po ravnoj površini da biste otvorili dlačice. Ako se valjak ostavi mokar, dlačice mogu da se slepe i čak ubuđaju. Nikada ga ne postavljajte ravno na površinu; postavite ga uspravno ili ga okačite dok se ne osuši. Isto važi i za četke.

 

42 Projekt barvanje 625x415 0142 Projekt barvanje 625x415 07

Ako niste potrošili svu boju, obrišite ivicu kantice čistom krpom i zatvorite je. Da biste sprečili da se boja isuši u kantici, proverite da li je poklopac pravilno zatvoren. Ovo je jedini način da se osigura da boja ostane upotrebljiva još 5 meseci nakon otvaranja prvobitne kantice. Ako je ostalo manje od polovine boje, preporučujemo da je sipate u staklenu posudu kako biste ograničili njen kontakt sa vazduhom. Proverite da li je boja još uvek dobra pre sledećeg korišćenja.