Raznobojan i neobičan – POP ART!

Pop Art je umetnički pokret koji se pojavio sredinom 1950-ih u Velikoj Britaniji i krajem 1950-ih u Sjedinjenim Državama. Predstavljao je izazov tradicionalnoj likovnoj umetnosti, unoseći u nju slike iz popularnih kultura kao što su reklame, vesti itd. Pop Art je provokativan i odvažan, snažnog i živopisnog stila enterijera, sa posterima Merilin Monro, jarkim bojama i obiljem dekora.

Nijansa W11-1 prema HGMIX ton karti.

SLIKA 1 Pop art 1280x850

Ovaj stil je skandalozan i energičan; ne sledi nikakva pravila i zapanjuje nas svojom individualnošću. Ovaj stil je pravi izbor za odvažne, tajanstvene i elegantne ljude, jer nudi prekrasan način za kombinovanje smelih boja i kontrasta koji se šire u svim prostorijama. To je uzbudljiv stil uređenja enterijera koji se fokusira na popularnu kulturu; to podrazumeva smele boje, svetle pokrete i upečatljive znakove. To je trend koji želi da bude primećen i postoji mnoštvo metoda i tehnika koje koriste oni koji žele da reprodukuju temu pop art u svom domu.

 

Nijansa Y01-6 prema HGMIX ton karti.

SLIKA 2 Pop art 1280x850 Y01 6 in B04 7

Završnu notu daju neobični komadi nameštaja koji zaista daju poseban ton ambijentu. Reč je o dizajnu interijera kod kog se iza svakog predmeta krije posebna priča. Moramo biti oprezni da ne preteramo, jer brzo možemo postići suprotan efekat i sve može izgledati vrlo kičasto.

Od svih stilova, ovde možemo naći najopsežniju paletu boja, koju karakterišu snažne nijanse.

 

Načela dekoracije

Često se odlikuje upotrebom jarkih boja i raznobojnih slika. Boja zidova varira – od žute do pink i crvene, od plave do sive – zapravo, nema granica. Često se kombinuju dve kontrastne boje.

 

Nijansi R24-7 i G12-7 prema HGMIX ton karti.

SLIKA 3 Pop art 1280x8503 R24 7 in G12 7

 

Nijansa N12-7 prema HGMIX ton karti.

SLIKA 4 Pop art 1280x8502 N12 7

Nameštaj je jedinstven, izrađen futuristički od raznobojne plastike i sa raznim elementima iz 60-tih. Enterijer je svetao, ponekad kičast, smeo i inovativan. Posteri i slike u stilu dela Endija Vorhola i Roja Lihtenštajna gotovo su nezamenljiva komponenta. Konture sofa su polukružne, svetao kuhinjski pult i eklektični krevet u spavaćoj sobi daju enterijeru individualnost.

 

Nijansa N07-1 prema HGMIX ton karti.

SLIKA 5 Pop art 1280x8504 N07 1

„Život u duginim bojama“ – ilustruje vedro obojene eksponate u enterijeru izrađene od plastike, sintetičkih vlakana, funkcionalnih predmeta atraktivnog dizajna, repetitivnih dodataka, postera i jeftinih popularnih suvenira. Evo nekoliko smernica koje će vam pomoći da postignete efekat pop art dizajna:

1. Identični predmeti različitih veličina postavljeni su na različita mesta.

2. U sredini sobe možemo postaviti veliku fotografiju sa prepoznatljivim slikama ljudi ili proizvoda (Če Gevara, Coca-Cola ili Marilin Monro).

3. Pod je najneutralniji deo ove celine. Možemo pronaći svetle tepihe sa logotipom poznatih kompanija (ili tepih nežne boje sa haotičnom šarom), zidne pločice sa repetitivnim i prepoznatljivim šarama.

4. Nameštaj je jarkih boja i atraktivnih šara, futuristički i neobičnih oblika. Takođe nailazimo na sjajne površine ili plastiku.

5. Optimalna podela zidova prema boji postiže se ako jedan zid ostane krem ili bež, sadrži npr. ogledalo neobičnog oblika ili fotografiju, a ostali zidovi su svetlih tonova, ali moramo se postarati da oni budu u harmoniji.

6. Ukrasi su izrađeni od plastike ili hroma, ali uvek u zabavnim oblicima - npr. u obliku ženskih silueta ili junaka stripova.

 

U ovom stilu, paleta boja je izuzetno široka. Zato moramo birati između dve kontrastne boje, koje smirujemo neutralnim bojama, čime postižemo „WOW efekat“. HGMIX ton karta definitivno nudi sve nijanse – izaberite one koje najviše volite.