Sanacija fasade zbog pojave plesni i algi

Plesan, alge, lišaji i drugi mikroorganizmi često se razmnožavaju na površini fasada.

DecoTT Sanacija Fasade 00

Vlaga pruža neophodne uslove za pojavu mikroorganizama. Zgrade sa grejanjem, a bez izolacije, propuštaju mnogo više toplote što smanjuje vlažnost fasade. U nekim slučajevima, mikroorganizmi se pojavljuju samo nakon postavljanja dodatne izolacije ili sistema za toplotnu izolaciju; što naravno nije razlog zbog koga treba izbegavati izolaciju.  Profesionalno postavljeni sistemi za toplotnu izolaciju nude mnoge prednosti i doprinose boljem životnom okruženju.

 

DecoTT Sanacija Fasade 01

Na pojavu mikroorganizama na fasadi utiče nekoliko faktora: neposredno okruženje zgrade i prisustvo vegetacije, vode ili vlage, zaštita fasade u vidu nadstrešnice, pravilna drenaža i izloženost suncu. Struktura i moć upijanja završnog fasadnog sloja takođe imaju važan efekat. Grublja površina obezbeđuje algama više hrane i bolje prianjanje, dok površina koja ima veću moć upijanja, duže zadržava vlagu što pruža uslove neophodne za razmnožavanje mikroorganizama.

Čak i kada su svi zidovi fasade zgrade napravljeni od istog materijala, na nekim zidovima može doći do intenzivnijeg razmnožavanja algi i plesni zbog razlike u vlažnosti i temperaturi. Najosetljiviji delovi fasade su delovi izloženi vetru i severna strana, delovi koji se nalaze u senci i osnove stubova. Pojava algi i plesni na fasadi znak je prevelike vlage u fasadnom sistemu. Za njegovu sanaciju važno je izabrati materijal koji će što je više moguće sprečiti sakupljanje vode.

 

DecoTT Sanacija Fasade 02

Sanacija fasada prilikom pojave algi i plesni

Svaki mikroorganizam na fasadi najpre mora biti uništen. Prvo, površinu očistite mehanički četkanjem i struganjem, jer su spore plesni žive i mogu zaraziti zdrave površine. Na površinu fasade koju su napale alge ili plesan četkom nanesite razređeno biocidno sredstvo SPEKTRA SANITOL u jednom sloju. Takođe ga na površinu možete naneti prskanjem raspršivačem niskog pritiska. Prilikom ovog postupka, preporučujemo upotrebu zaštitnih rukavica i, ukoliko se nanosi prskanjem, zaštitu za oči i usta.  Biocidni proizvod možete razrediti vodom u razmeri 1:4, u zavisnosti od stepena zahvaćenosti. Za površine koje su dosta zahvaćene, proceduru možete ponoviti ili koristiti nerazređen proizvod. Mekom četkom ili, još bolje, toplom vodom ili parom pod niskim pritiskom sa suve površine (nakon 12 sati) mehanički uklonite plasan, alge i čestice koje se ljušte. Vodite računa da ne oštetite sloj maltera na fasadi. Površina koja je pripremljena na ovaj način i osušena, pogodna je za dalju sanaciju po potrebi (popunjavanje pukotina, sanacija mehaničkih oštećenja…). Postupak završite sanacijom fasade odgovarajućom bojom koja snižava nivo vlage u završnom sloju.

 

DecoTT Sanacija Fasade 03

Za bolje prianjanje i jednaku moć upijanja cele površine, najpre nanesite osnovnu boju SPEKTRA akrilna impregnacija, a zatim površinu premažite sa dva sloja fasadne boje u željenoj nijansi. Preporučujemo bilo koju fasadnu boju koja već sadrži biocidnu zaštitu obojenog sloja i pruža visoku vodoodbojnost kako bi se sprečilo sakupljanje vlage na fasadi.

 

DecoTT Sanacija Fasade 04

Više informacija o izboru fasadne boje možete pronaći na sledećoj stranici: https://www.helios-deco.com/rs/saveti/kako-izabrati-fasadnu-boju-koja-nece-izbledeti-vremenom/