Šta su hladni premazi?

Sunčeva svetlost nam pruža toplotu i život. Kao ljudi, cenimo sunčevu energiju, ali smo i oprezni zbog njenih neželjenih efekata, posebno na koži. Isto se odnosi i na građevinske objekte koji se direktno ili indirektno zagrevaju na suncu. Sunčeva svetlost emituje UV zrake, kao i nevidljive infracrvene zrake (IR), koji štete svim vrstama podloga i zagrevaju objekte potencijalno do neprijatnih i često neprihvatljivih nivoa.

IR nianse 1

Tamne površine upijaju sunčevu energiju i pretvaraju je u toplotu, dok svetle površine reflektuju veći deo sunčeve energije. Većina tamnih površina postaje veoma vruća kada je izložena sunčevoj svetlosti i zahteva više hlađenja. Značajna činjenica je da je u urbanim područjima sa velikim brojem stanovnika temperatura vazduha za 3–10 °C viša nego u ruralnim oblastima.

Visoka temperatura površine može negativno uticati na premaz, posebno ako je crne boje ili druge vrlo tamne nijanse. Svetle površine odbijaju upadnu svetlost, dok je tamne površine apsorbuju i pretvaraju u toplotu. Temperatura tamne površine izložene suncu može dostići neverovatnih 80 °C, dok se na svetloj pozadini zaustavlja na 40–50 °C.

 

IR nianse 2

Hladni premazi povećavaju reflektovanje sunčeve svetlosti. Za razliku od konvencionalnih premaza, koji reflektuju samo vidljiv deo sunčeve svetlosti, hladni premazi takođe reflektuju infracrveni deo sunčevog spektra, a kao rezultat toga površina se manje zagreva.

Zbog niže temperature, hladni premazi su postojaniji i lako se mogu koristiti za nijansiranje tamnih nijansi.

Hladni premazi se izrađuju pomoću pigmenata koji reflektuju infracrvene zrake ili hladnih pigmenata. Oni reflektuju veliki deo nevidljivih kratkih infracrvenih talasa (NIR) i tako smanjuju zagrevanje površine. Istovremeno se apsorbuje sva vidljiva svetlost, čime se održava vizuelni izgled crne boje.

TSR (Total Solar Reflectance) označava sposobnost reflektovanja sunčeve svetlosti u procentima između 0 i 100. Vrednost 0 znači da površina apsorbuje celokupno sunčevo zračenje; vrednost 100 znači da površina reflektuje svu sunčevu energiju.

 

IR nianse 3IR nianse 4

Visok faktor TSR znači da se površina ne zagreva i održava nisku temperaturu. Beli premazi, koji obično sadrže titanijum dioksid (TiO2) najhladniji su, jer sa prosečnom vrednošću TSR = 80, TiO2 reflektuje većinu sunčeve energije.

 

IR nianse EW06 3IR nianse EW13 1

Dizajneri i arhitekte žele veći izbor boja sa svojstvima svetlih nijansi koje reflektuju veći deo sunčeve energije i posledično ostaju hladne. Nažalost, klasični premazi nemaju ova svojstva, pa je u tom slučaju jedino održivo rešenje upotreba premaza sa pigmentima koji reflektuju infracrvene zrake.

Hladni premazi koji reflektuju infracrvene zrake mogu se koristiti za smanjenje stvaranja toplote u objektima izloženim sunčevoj svetlosti, što rezultira lokalnom energetskom efikasnošću i poboljšanim fizičkim svojstvima, uključujući vizuelnu privlačnost.

 

IR nianse EO09 5IR nianse EG06 5

U našoj novoj ton karti Exterior Colour Collection, sve nijanse su izrađene od neorganskih pigmenata najstabilnijih na uticaje vremena i UV zračenja. Iako za fasadne površine preporučujemo izbor svetlijih nijansi koje se manje zagrevaju, tamni fasadni tonovi sada takođe mogu biti dobar izbor zahvaljujući pigmentima koji reflektuju infracrveno zračenje. 70 odabranih tamnih nijansi (sa oznakom ☼IR na ton karti) može se izraditi sa pigmentima koji reflektuju infracrvene zrake, što omogućava nižu temperaturu površine u poređenju sa upotrebom klasičnih pigmenata. Time se značajno produžava vek trajanja tamnih fasada.

 

IR nianse EN11 5

Energetska efikasnost usled korišćenja premaza koji reflektuju infracrvene zrake donosi dodatnu vrednost postojećim objektima.

Dokazano je da upotreba premaza koji reflektuju infracrvene zrake smanjuje termoplastično savijanje, dok se istovremeno postižu tamnije i zasićenije boje nego što je ranije bilo moguće uz upotrebu samo tradicionalne pigmentacije.