Toplina i udobnost za enterijer vašeg doma

Ovi hladni zimski dani neće ubrzo proći. Potrebna nam je toplina da bismo se nosili sa niskim temperaturama i osećali udobnost.

35 toplina in udobje O13 4

Da li je prostorija topla ili hladna možete osetiti po ulasku u nju, najčešće po stvarnoj temperaturi u njoj. Pažljivo odabrani nameštaj, boja unutrašnjih zidova, dekor i dodaci koji prostoru daju karakter takođe emituju toplinu. Verovatno ste videli fotografiju prostorije koja izgleda toplo i udobno. Da li ste razmišljali o renoviranju svog doma na sličan način? Zapravo je prilično jednostavno stvoriti komfor, toplinu i udobnost. Evo nekoliko saveta za dizajniranje udobnog i komfornog doma koji emituje dodatnu toplinu zimi.

 

35 toplina in udobje N05 3

Izbor tople boje za unutrašnje zidove

Promena boje unutrašnjih zidova najlakši je način da promenite prostor. Prilikom izbora boje za unutrašnje zidove, važno je uzeti u obzir gde se u spektru boja nalaze vaše željene nijanse. Nije važan samo odabir vaše omiljene boje, već i to da li boja ima topao ili hladan podton. Bela, braon, siva, plava i druge boje postoje u toplim i hladnim nijansama. Uzmite u obzir podton kada birate boju za unutrašnje zidove; plavičasti podtonovi su hladniji dok su narandžasti topliji.

Fokusirajući se na topli ili hladni podton, možete stvoriti pravu atmosferu u svojoj prostoriji i povezati ostale elemente u njoj. Izbor toplije neutralne nijanse boje za unutrašnje zidove neće optički promeniti veličinu prostora. Tamnija nijansa tople boje za unutrašnje zidove može prostor optički učiniti malo manjim, ali će stvoriti i dodatni osećaj udobnosti.

 

35 toplina in udobje G10 7

Osvetljenje 

Svetla mogu zaista da promene atmosferu u prostoriji. Prigušeno osvetljenje stvara prijatnu i udobnu atmosferu. Za izbor sijalica važi slično pravilo kao za toplu boju za unutrašnje zidove. Sijalice mogu da učine prostoriju toplijom ili hladnijom. Zavese toplih boja okačene iznad prozora mogu pružiti dodatni osećaj topline. Tamnije nijanse mogu uneti energičnu atmosferu.

 

35 toplina in udobje O05 5

Izbor odgovarajućeg nameštaja

Odabir pravih komada nameštaja može vam pomoći da unesete dodatnu udobnost u vašu sobu. Izbor boje nameštaja takođe je važan. Sofe i fotelje će sigurno doprineti većem osećaju udobnosti u sobi. Zahvaljujući drvenom nameštaju, soba će odmah izgledati toplije. Kreirajte udoban prostor pomoću drvenih elemenata kao što su drveni podovi, komode, (klupski) stolovi, police od greda... Možete kombinovati pojedinačne komade nameštaja sa odgovarajućim kompletom. Takođe možete smanjiti osećaj hladnoće i dati prostoriji karakter postavljanjem antikvarnih ili starinskih komada nameštaja u prostoriju.

 

35 toplina in udobje O13 6

Izbor dodatnog pribora 

Izbor dodatnog pribora i ukrasa za oživljavanje vašeg prostora biće šlag na torti. Najlakši način da se unese udobnost i toplina u sobu jeste izbor ćebadi, jastuka i sveća. Jednostavna transformacija se može postići promenom presvlaka za jastuke. Presvlake mogu imati različite teksture, boje i šare. Ćebad se može preklopiti i elegantno složiti preko fotelje, stoličice, stolice ili sofe. Takođe se može čuvati u lepoj pletenoj korpi. Sveće su očigledan izbor za postizanje topline i elegancije. Pomoći će da se vaši gosti osećaju prijatno u kojoj god sobi da se nalaze. Sveće takođe mogu da stvore lep i lični miris za vaš dom. 

 

35 toplina in udobje Y06 5

Kamin se može naglasiti tako što ćete ga uokviriti predmetima kao što su vaze, sveće, slike ili korpa za cepanice. Dodatni osećaj topline pružiće i drveni dodaci i ukrasi. To uključuje činije, podmetače, vaze, poslužavnike, skulpture i ramove za slike. Kada okačite slike i druge ukrase na zid, obavezno im ostavite dovoljno prostora da dišu. Ostavljanje praznog prostora između slika omogućiće im da se istaknu i privuku više pažnje. Ako se odlučite za metalne predmete i ukrase, oni bi trebalo da budu u toplijim tonovima bronze, mesinga ili zlata.

Tepih na podu doprinosi šarmu i trenutnoj udobnosti u prostoru. U ponudi je veliki izbor tepiha, od mekih i krznenih do starinskih tepiha. Na kraju, ne zaboravite da razmislite o postavljanju biljaka u svoj prostor kako biste uneli još više živosti.

 

35 toplina in udobje O14 4