Trend boja koji otvara mnoge nove mogućnosti

Najsvežijim bojama, koje diktiraju nove trendove boja, ove godine pridružuje se jarko žuta. Zajedno sa sivom, koja je godinama omiljena u dizajnu enterijera, predstavlja pomalo neobičnu, ali jedinstvenu kombinaciju koja otvara mnoge nove mogućnosti.

18 barvni trend N11 3 Y23 6

Pravilnim izborom i kombinacijom nijansi sive i žute boje i prilagođavanjem odnosa između njih možete stvoriti različita raspoloženja i stilove.  Kontrast hladnih, mirnih sivih tonova s jedne strane i jakih, živopisnih žutih nijansi s druge strane stvara hrabar i dramatičan efekat. Ova kombinacija će biti popularna među ljubiteljima industrijskog stila, u kome se prepliću prigušeni tonovi, sirovine i svetli akcenti.  Žuta se takođe može lako ublažiti upotrebom svetlijih, skoro pastelnih nijansi ili prljave, oker žute boje.  Prigušene nijanse žute najbolje je kombinovati sa svetlijim, toplim sivim ili prljavobelim nijansama, koje u prostor unose sasvim drugačiji, nežniji i rustičniji osećaj.  Ove kombinacije će se dopasti ljubiteljima modernog i eklektičnog stila.

 

18 barvni trend N13 7 Y01 618 barvni trend N10 2 Y12 5

Kada je reč o trendovima boja, važno je znati kako ih prilagoditi svojim željama i ukusu i svom prostoru. Svetlije boje bolje odgovaraju manjim prostorijama sa manje prirodnog svetla, poput pastelno žute ili svetlosive, što ih dodatno otvara.  U veće i svetlije prostorije uklapaju se i najtamnije nijanse, što stvara sofisticiran i glamurozan osećaj.

 

18 barvni trend N11 218 barvni trend N10 7

Prostorije se mogu donekle optički transformisati upotrebom odgovarajuće kombinacije boja.  Po pravilu, tamnije, jače boje prostor čine manjim, dok ga svetle boje otvaraju. Za vrlo uske prostorije i hodnike preporučujemo upotrebu svetlijih nijansi na dužim stranama da biste proširili prostor, a tamnijih, jarkih nijansi na kraćim zidovima, da biste ga zatvorili po dužini. Na ovaj način ćete dobiti najbolje od oba sveta bez potrebe da birate između svetlijih ili tamnijih boja.

Upotreba dve kontrastne boje omogućava vam da optički podelite prostoriju na dva dela. Vredi zapamtiti da siva boja ima tendenciju da opušta i podstiče relaksaciju, dok svetložuta osvetljava prostor i pospešuje energiju i okrepljivanje.  To vam omogućava da dečju sobu podelite na prostor za spavanje i prostor za igru ili da kreirate izdvojen kutak za učenje u zajedničkom prostoru. Na taj način, svaka oblast pruža vam tačno ono što vam je potrebno, a pored toga, prostorija će ostavljati utisak da je veća.

 

COVER 18 barvni trend Y13 5 N10 118 barvni trend Y23 4

Izbor sive nijanse predstavlja još jedan jedinstveni izazov.  Sive boje često imaju podton, koji može biti žućkast, plavičast ili ružičast. To dobro funkcioniše kada je podton namerno izabran, ali često vas može iznenaditi, pa preporučujemo određeni oprez.  Naročito pri odabiru sive boje za kombinaciju sa čistom, jarkom žutom, obavezno se odlučite za neutralnu nijansu. Na našoj HGMIX ton karti, takve nijanse pronaći ćete pod nazivom NEUTRAL, npr. nijanse N07-3 ili N07-5. Izaberite nijansu sa sličnim RGB vrednostima, tako da nijedna od primarnih boja ne dominira, a nijansa deluje neutralno. Kada birate manje prozirne žute nijanse poput zlatne ili oker boje, možete odabrati topliju sivu.

Dodatni izazov kod dizajna enterijera je taj što retko započinjemo sa praznim platnom; odnosno potpuno praznom, bela prostorijom.  Obično je reč o osvežavanju postojećeg prostora, što znači da, kada je u pitanju odabir boje, morate uzeti u obzir nameštaj i druge elemente. Žuta je odlična za preusmeravanje pažnje, sve dok ne skrećete pažnju sa pogrešnih elemenata! Ako na svojim zidovima imate zanimljiva umetnička dela, a posebno ako su obojena jarkim bojama, preporučujemo da za zid odaberete belu ili vrlo neutralnu sivu, kako biste zadržali fokus na umetnosti. S druge strane, živopisna žuta boja može uneti živost u zid sa policama za knjige ili crno-belim fotografijama.  Oni odvažniji među vama, žutom bojom mogu istaći druge zanimljivije površine, kao što su okviri prozora, vrata ili kamin.

 

18 barvni trend Y01 618 barvni trend Y05 5

Zapamtite da i najmanje promene mogu stvoriti potpuno svež osećaj za vaš dom. Posmatrajte trendove boja jednostavno kao izvor inspiracije koji prilagođavate sopstvenim željama, ukusu i prostoru.