Uzbudljiv trend boja za 2022

Svaka nova godina otvara vrata novim mogućnostima, promenama, izazovima i ciljevima. Uspešno suočavanje sa njima zahteva domišljatost, smelu radoznalost, poverenje i dašak kreativnosti. U tom duhu stalnih promena, najnovijim trendovima se pridružuje nova ljubičasto-plava boja, koja predstavlja ovaj period promene društva i načina života. 

36 Barvni trend 2022 V05 6

Izbor novog trenda boja za 2022. bio je podržan i inspirisan razvojem (digitalne) tehnologije, sa novim okosnicama, kao što su svemirski letovi, napredna automatizacija i lansiranje virtuelnog okruženja „metaverzuma“. Ljubičasto-plava nudi novu perspektivu budućnosti, gde su granice između stvarnog i virtuelnog sveta zamagljene. Spokojna plava u kombinaciji sa energičnom crvenom predstavlja spoj dva dinamična sveta, nudeći bezbroj novih mogućnosti i podstičući individualnu genijalnost, razigranost, kreativnost, bezbrižnost i hrabrost, koje su potrebne za suočavanje sa izazovima današnjice.

 

36 Barvni trend 2022 V09 6

Nedavno najavljena boja godine ima svojstva plave, ali crveni podton donekle ograničava njenu hladnoću. Stručnjaci za trendove boja opisuju boju godine kao najsrećniju i najtopliju plavu nijansu u celoj paleti plavih nijansi. Ko ne bi voleo tako lepo opisanu nijansu u svom domu?

 

36 Barvni trend 2022 V01 5

Ljubičasto-plava nudi niz novih mogućnosti u dizajnu enterijera, jer može stvoriti potpuno novo raspoloženje. Mirna, hladna plava nijansa i strastveni, živi crveni podton stvaraju pomalo smelu i dramatičnu kombinaciju. Ljubičasto-plava će biti posebno popularna kod ljubitelja modernih, art deko ili eklektičnih stilova (kao što je Pop Art), gde se često prepliću beli ili sivi komadi nameštaja. Umirujući tonovi nameštaja i sirovina ostavljaju mnogo prostora vlasniku doma da uključi živopisnije boje koje razbijaju sterilnost i prigušene tonove.

Ljubičasto-plava ima moć da unese razigranost i život u prostoriju, bilo da je uključena u nameštaj i ukrasne predmete ili, što je odvažnija opcija, u vidu ljubičasto-plavih zidova. Prednost izbora ove boje je i u mogućnostima kombinovanja sa metalik bojama poput srebrne i zlatne.

 

36 Barvni trend 2022 V02 6

Kada su u pitanju trendovi boja i njihovo uključivanje u dom ili prostor, svaki pojedinac treba da zna kako da ih najbolje prilagodi svom ukusu i viziji. Živopisnija nijansa boje zidova mora biti prilagođena prostoru. Svetlije boje se obično koriste za prefarbavanje manje prostorije, kako bi se otvorio prostor. U tom slučaju, pastelnija lavanda može biti dobra opcija. Tamnije nijanse dobro funkcionišu u većem prostoru; kada se kombinuju sa pravim nameštajem, što može da stvori sofisticiran, elegantan, pa čak i glamurozan izgled.  S obzirom na to da je ovogodišnji trend boja toliko hrabar, postoji mogućnost da obojite samo jedan ključni zid u prostoriji, na primer pored kreveta ili iza slike.

 

36 Barvni trend 2022 V06 7

Ako se farbanje zida čini preteranim, jednostavan način da unesete ljubičasto-plavu boju u svoj dom jesu nameštaj, dodaci i ukrasni predmeti kao što su tkanine različitih tekstura, tapete, ćebad, jastuci, sveće, slike, vaze, ramovi itd. Najlakši način da začinite prostor jeste da odaberete sliku koja privlači pažnju ili umetničko delo ili nameštaj, poput fotelje ili sofe modernih kontura, tapacirane ljubičasto-plavim somotom.

Ova potpuno nova interpretacija duha našeg vremena, kombinovanjem stabilne plave sa uzbudljivom crvenom, ove godine će diktirati mnoge smernice u dizajnu i modi. Ovogodišnja boja godine takođe je odličan podsetnik da se trenutna situacija u svetu može tumačiti na više načina, uključujući i boju. Ljubičasto-plava možda izgleda odvažno u početku, ali sigurni smo da vas je inspirisala da razmislite o tome kako možete da promenite svoj dom, čak i uz pomoć druge nijanse.

 

36 Barvni trend 2022 V05 4

Ovogodišnji trend boja inspirisan je digitalnim tehnologijama koje otvaraju beskrajne nove mogućnosti; na sličan način, podstičemo vas da istražite načine da unesete dašak ljubičasto-plave u svoj dom i život.