Vabi-sabi – japanski stil uređenja enterijera u kome je nesavršenost dobrodošla

Suprotno zapadnjačkim idealima koji diktiraju savršenstvo, drevna japanska filozofija vabi-sabija nalazi lepotu u svakom aspektu nesavršenosti.  Vabi-sabi podstiče napuštanje stalne potrage za savršenstvom i opsesije njime, koje doživljavamo u našim odnosima, postignućima, posedovanju materijalnih stvari, fizičkom izgledu i dizajnu enterijera.

 

Šta je vabi-sabi?

Vabi-sabi je veoma uticajan japanski koncept koji naglašava ideju da je „manje zapravo više“ i ceni estetiku nesavršenosti u prirodi. Ova japanska filozofija sastoji se iz dva zasebna koncepta. „Vabi” se prvobitno odnosio na usamljenički život i usamljenost življenja u prirodi; kasnije je označavao jednostavnost, nestabilnost, nedostatak i nesavršenost. „Vabi“ izražava zahvalnost za lepotu skromnosti i rustične jednostavnosti.

 

Wabi sabi R02 2Wabi sabi N12 1

„Sabi“ je nekada opisivao uticaj starenja i propadanja. Drugim rečima, „sabi“ označava uticaj vremena na predmete, koji se najlakše može zamisliti kao prelaz iz jedne sezone u drugu ili kao starenje pojedinačnih predmeta ili tela. „Sabi“ je najlakše zamisliti kao jedinstveni znak starenja. Kada se ta dva pojma spoje, oni stvaraju sveobuhvatni koncept vrednovanja i zahvalnosti za jednostavna, stvarna, ali prolazna životna stanja i oblike.

Vabi-sabi u domu 

Lepota čistote, prolaznosti i nesavršenosti u vabi-sabiju je antiteza klasičnoj koncepciji zapadnjačke definicije lepote, koja se smatra savršenom, postojanom i monumentalnom, kao i materijalističkoj opsesiji. Da biste uključili filozofiju vabi-sabi ne morate da angažujete dizajnera enterijera, postanete stručnjak za japansku kulturu ili živite kao budistički monah. Lepota vabi-sabija je u tome što ne postoji pogrešan način da ga uključite u svoj život i dom.

Usvajanje vabi-sabi filozofije znači promenu vaše perspektive kao pojedinca. Trebalo bi da pomogne u stvaranju srećnijeg doma u kome se osećate zadovoljnije, kao i u eliminisanju žudnje za materijalnim stvarima. Vabi-sabi vam omogućava da prihvatite stvari onakve kakve jesu u vašem svakodnevnom životu, uprkos njihovim nesavršenostima. U isto vreme, trebalo bi da doprinese jednostavnosti, spokojstvu i miru u vašem životu.

 

Wabi sabi G05 333 Wabi sabi N05 5

Ne morate da krenete da mahnito kupujete predmete za dekoraciju u skladu sa vabi-sabijem; nije vam potrebno ništa novo za redizajniranje vašeg doma.  Japanska filozofija ceni prirodu pa obratite posebnu pažnju na materijale koje unosite u svoj dom. Preovlađuju drveni, kameni i metalni elementi i pribor, koji nisu samo estetski prijatni, već i izgledaju dobro kada su stari.

Neki pribor se već krije u vašem domu, možda ga jednostavno niste primetili! Principi funkcionalnosti, minimalizma i jednostavnosti prevladavaju pri izboru dodataka. Takođe je veliki naglasak na ličnim stvarima koje mogu ispričati vašu životnu priču. Pregledajte kuhinjsku fioku u kojoj možda neki stari zarđali nož ili neki drugi predmet od gvožđa, mesinga ili bakra čeka da ga otkrijete. Njegove nesavršenosti pričaju priče iz godina i godina upotrebe. U podrumu ili na tavanu možete naići na okrnjenu vazu, posudu, činiju ili saksiju. Svi znakovi upotrebe ili „ožiljci vremena“ cene se u vabi-sabiju. Ako se ipak odlučite za kupovinu novog pribora za redizajniranje, preporučujemo da se odlučite za održive, visokokvalitetne, ručno izrađene ili starinske proizvode i materijale.

 

Wabi sabi B11 3Wabi sabi N01 2

Nema ograničenja kada je u pitanju izbor nameštaja, jer vabi-sabi takođe dozvoljava svetlije boje i moderan izgled i oblik nameštaja. Starinski dodaci ili nameštaj mogu se savršeno uklopiti sa modernim elementima i minimalističkim nameštajem. Ova vrsta nameštaja spaja nesavršenosti i asimetrije nameštaja i dodataka u atraktivan i domaćinski prostor. Vabi-sabi naglašava da životni prostor mora biti udoban i mora biti mesto gde ćete se dobro osećati. Jastuci su odličan način za povećanje komfora. I ne zaboravite da unesete razne biljke koje će prostoru pružiti dodatnu živahnost.

Tokom redizajna takođe možete odlučiti da istaknete zidove; nadahnuće u izboru boja potražite u prirodi. To će vam omogućiti veliki izbor, od nežno ružičaste ili bež do umirujuće plave i zelene. Takođe se možete odlučiti za malo drugačiji pristup sa dekorativnim tehnikama i premazima SPEKTRA DECOR RUST/COPPER. Osnovna boja je pogodna i za nove zidove i za obnovu starih zidnih površina.

 

Wabi sabi SPEKTRA RUST COPPER Wabi sabi SPEKTRA RUST COPPER 01

Može pomoći u stvaranju jedinstvenog izgleda unutrašnjih zidnih površina u vašem domu, dajući im izgled prirodnog starenja, direktno u skladu sa vabi-sabijem. Ovom dekorativnom tehnikom možete dočarati izgled zarđalog gvožđa ili oksidisanog bakra i stvoriti različite faze procesa rđanja ili oksidacije. Nanošenje proizvoda SPEKTRA DECOR RUST zajedno sa proizvodom SPEKTRA DECOR ACTIVATOR vašim će zidovima dati rustični izgled, odnosno izgled gvožđa koje je zarđalo usled izloženosti prirodnim vremenskim uslovima. Ako želite da dodate toplinu prostoriji, preporučujemo upotrebu proizvoda SPEKTRA DECOR COPPER, koji će zidnim površinama dati efekat bakarne patine nakon nanošenja oksidacionog sredstva SPEKTRA DECOR ACTIVATOR. Ovo je prilično nekontrolisan proces oksidacije pa je konačan izgled gotovo neponovljiv i stoga jedinstven. Ako želite lepši i prirodniji efekat rđe ili oksidisane površine, nemojte preterati sa aktivatorom.

 

33 Wabi sabi RUST COPPER2

Po želji možete kombinovati oba premaza i pretvoriti vaše zidove u ogromno i jedinstveno slikarsko platno. Izborom prirodnih boja i jedinstvenih tekstura stvorićete opuštajući i intiman dom. Više informacija o dekorativnim tehnikama nanošenja proizvoda SPEKTRA DECOR RUST / COPPER možete pronaći ovde.