Zašto je bela boja omiljeni izbor?

Beli zidovi u kući se često smatraju klasičnim, dosadnim, nekreativnim ili neoriginalnim. Dizajneri enterijera i arhitekte se sa tim ne bi složili. Oni vole belu boju, jer je elegantna i sofisticirana, jer u prostor unosi svežinu, nevinost i smirenost i zato što je vanvremenska.

43 Zakaj je bela barva tako priljubljena 1280x850

Bela nikada ne izlazi iz mode, štaviše, beli komadi su čest izbor kada pokušavate da se izrazite kroz odeću. Na sličan način, u dizajnu enterijera, bela se smatra vanvremenskom bojom koja je uvek aktuelna i u trendu. Možda zato što simbolizuje mir, red, čistoću, večnost, nove početke. Takođe je prijemčiva oku i suprotna je crnoj boji. Ako crna označava odsustvo boja, bela svetlost sadrži sve boje spektra. A zašto je ova najčešće korišćena boja tako popularna u dizajnu enterijera?

 

Zašto volimo belu boju

-        Prazno platno: Beli zidovi u kući su kao prazno platno, prazan list papira koji pruža neograničene mogućnosti i daje potpunu slobodu u izboru nameštaja, njegovih boja i tekstura. Za razliku od drugih boja, na primer plave ili crvene, pomoću kojih zidovi mogu postati bitan element dizajna enterijera, i koji od samog početka sužavaju izbor nameštaja, beli zidovi su neutralni i stoga savršeni za kombinovanje sa različitim komadima nameštaja i kućnim aksesoarima.

-        Vizuelno povećava prostor: Možda ste čuli da mali prostor bolje ide uz bele zidove jer ga čine većim. Bele kuće izgledaju svetlo i prostrano, jer bela reflektuje svetlost na drugačiji način od drugih boja. Dodavanje ogledala ili nameštaja visokog sjaja u belu sobu dodatno naglašava osećaj prostranosti.

-        Bez datuma isteka: Prilikom odabira boja unutrašnjih zidova, a posebno prilikom odabira nameštaja, pažljivo odmerite svoj izbor, jer ćete možda u nekom trenutku preuređivati. Sa belom bojom nema greške; samo bela i crna su vanvremenske boje i nikada ne zastarevaju. Štaviše, bela je aktuelna i pogodna boja za sva godišnja doba, evocira led i sneg zimi, ili divne bele lale u proleće.

-        Lako se kombinuje sa drugim bojama: Bela nije samo vanvremenska boja koja nikada ne izlazi iz mode, već je i lepa i praktična, jer gotovo ne postoji boja koja se sa njom ne bi slagala. Bela obožava crnu: njihova kombinacija je efektna, dramatična i lepa. Crna najbolje ide sa neutralnom ili čistom belom bojom bez podtonova. Nijanse bele boje je takođe lako kombinovati sa drugim bojama, jer se slažu sa praktično bilo kojom bojom: sa neutralnim tonovimaživim ili pastelnim bojama. Međutim, evo jednog saveta: ako se kombinuje sa neutralnim tonovima i pastelnim bojama, izaberite toplu nijansu bele, a hladnu nijansu bele ako se kombinuje sa plavim ili zelenim bojama. 

 

43 Zakaj je bela barva tako priljubljena 01 625x41543 Zakaj je bela barva tako priljubljena 02 625x415

Sve nijanse bele

Upotreba bele boje u prostoru može izgledati jednostavno, ali ova trajna boja ima nekoliko kečeva u rukavu. Istina je da omogućava mnoštvo kreativnih kombinacija sa nameštajem. Međutim, kada se suočimo sa biranjem boje unutrašnjeg zida ili belog nameštaja, ubrzo shvatimo da je svaka bela malo drugačija i da postoji široka paleta belih nijansi. Zeleni, plavi ili ljubičasti podtonovi bele boje daju osećaj hladnoće i svežine, dok tople nijanse (krem ili slonovača) sadrže narandžaste ili žute podtonove koji stvaraju mekšu, topliju atmosferu.

 

43 Zakaj je bela barva tako priljubljena 03 625x41543 Zakaj je bela barva tako priljubljena 04 625x415

Ako želite prostor koji je u potpunosti beo, razmotrite različite bele nijanse. Prvo izaberite nijansu za boju zida, uzimajući u obzir nijanse utičnica, prekidača i okvira prozora i vrata. Oni obično imaju žućkaste, tople tonove koji će biti dodatno naglašeni odabirom čiste bele boje bez podtonova. U tom slučaju je pametnije koristiti toplu, prijatnu nijansu bele, kao što je SPEKTRA Fresh&Easy. Međutim, ako volite crno-bele kombinacije nameštaja, možda ćete želeti da izaberete briljantno belu boju za zidove visoke pokrivnosti SPEKTRA Perfect White ili boje jednake visoke pokrivnosti kao što su SPEKTRA Extra ili SPEKTRA Super

 

Za toplinu koristite teksturu

Ako sumnjate da bi beli enterijer (beli zidovi i nameštaj) mogao previše da podseća na sterilnu laboratoriju, možete mu dodati toplinu raznim teksturama, tekstilom, tepisima ili zavesama u različitim nijansama bele. Sa samo jednom bojom u prostoriji, unutrašnjost može da sadrži niz materijala u beloj boji, od mekanih tepiha do ukrasnih tekstilnih jastuka ili drvenih stočića, dajući prostoru dubinu, dinamičnost i nove dimenzije.

 

43 Zakaj je bela barva tako priljubljena 05 625x41543 Zakaj je bela barva tako priljubljena 06 625x415

Bela boja i zemljani tonovi

Beli enterijeri izgledaju elegantno i moderno na fotografijama, ali možda nisu za svakoga. Belinu možete lako začiniti kućnim aksesoarima u zemljanim tonovima, na primer tkanim tepihom u bež tonu, okvirom ogledala u prirodnoj boji drveta, belim mermernim stočićem sa drvenim nogama, fotografijama ili printovima na zidovima, cvećem u velikim ukrasnim saksijama itd.

U prisustvu zemljanih tonova, bela boja odaje osećaj prirode, spokoja i modernosti, a to je kombinacija koja nikada ne izlazi iz mode i pogodna je za svaki deo vaše kuće.

 

43 Zakaj je bela barva tako priljubljena 07 625x41543 Zakaj je bela barva tako priljubljena 08 625x415