PRONAĐITE INSPIRACIJU U KNJIŽICI IDEJA

Završili ste sa farbanjem svog doma i ostalo vam je malo boje, ali ne znate šta da uradite sa njom. Nemojte je bacati, čak i mala količina boje može da osveži i promeni izgled nameštaja, kućnog pribora ili zidova.

Nakon što započnete kreativni proces, bilo bi dobro da pretražite police u podrumu, ostavi ili garaži, gde možete pronaći zaboravljene ostatke boja. Možete i da pomešate boje kako biste napravili čitav niz novih nijansi od raznih ostataka. Mešajte isključivo boje napravljene od iste osnove, ne mešajte premaze na bazi vode i rastvarača. Malo bele boje često ostane nakon krečenja, što je odlična osnova za nijansiranje. Možete je pomešati sa bilo kojom preostalom bojom za zidove na bazi vode ili sa običnim akrilnim temperama, koje možete naći u školskom priboru.

 • Get Inspired DIY 44

  Da li se borite sa izazovima optimalnog korišćenja prostora? Ako je odgovor da, trebalo bi da znate da niste sami. Bilo da ste ljubitelj modernog, klasičnog ili rustičnog stila, izgled naizgled najobičnijih prostora možete potpuno promeniti upotrebom zidnih obloga i ukrasnih lajsni. Za razliku od ostalih dekorativnih elemenata, zidna obloga vam neće smetati, pa je pogodan izbor i za najmanje prostorije, osim što je lep dodatak velikim praznim zidovima. Što se tiče boja, možete da izaberete jake boje na detaljima ili da pratite postojeću boju zida za prigušeni efekat – ako još uvek imate neke boje za zidove kod kuće, to će vam uštedeti trud da pronađete identičnu nijansu.

 • Get Inspired DIY 43

  Kada preuređujete sobu ili opremate novi dom, možete brzo da dođete u situaciju da lutate od prodavnice do prodavnice u beskrajnoj potrazi za tim savršenim komadom nameštaja. Sledeći put možete jednostavno da potražite policu za knjige, ormarić ili klub sto na buvljaku ili da pretražite tavan vaše stare tetke. Mešanje savremenog enterijera sa starinskim nameštajem je odličan način da se postigne moderan i dinamičan izgled – u slučaju da niste primetili, retro groznica se vratila. Snažne boje, šare koje se ponavljaju, oštre konture i simetrija. Nekoliko ostataka boje je možda sve što vam je potrebno da postignete retro osveženje komada nameštaja, bez obzira na to koliko je pohaban.

 • Get Inspired DIY 42

  Razni predmeti raznovrsnog porekla koji su se vremenom nagomilali u vašem domu mogu se povezati u jednu priču sa malo boje. Nema potrebe za novim kupovinama ili velikim troškovima. Bez obzira na stil ili nivo pohabanosti, svež sloj boje je odlično rešenje koje će ne samo zaštititi površinu, već i postići usklađivanje boja u vašoj sobi, bilo da se radi o noćnom stočiću, kutiji za igračke, noćnoj lampi ili drvenoj polici. Nakon završetka preuređenja, možete koristiti preostale boje da napravite veliki, šareni sat koji će dodatno povezati sve elemente u zajedničku šemu boja.

 • Get Inspired DIY 41

  Ako naiđete na stare drvene kapke, nemojte ih baciti! Uz malo veštine, mogu se pretvoriti u novi komad nameštaja ili ukrasni predmet koji će stvoriti ugodan i rustičan ambijent u vašem domu. Kapci se mogu preraditi u sto, klupu, police, pregradne zidove ili ljupko uzglavlje kreveta. Drveni kapci se mogu obojiti ili BORI lazurama kako bi se očuvala prirodna tekstura drveta ili TESSAROL završnim premazima za drvo kako bi površina dobila ujednačenu završnu obradu u boji. Ako je to opcija, iskoristite ostatke boja koje već imate kod kuće da biste obavili renoviranje koje nije samo dobro za vaš novčanik, već i za životnu sredinu.

 • Get Inspired DIY 40

  Dopustite da vaši predmeti dobiju svež izgled i postanu deo nove priče. Potražite sve preostale boje koje čuvate u svom domu i četke različitih veličina i bićete spremni da započnete pravu umetničku transformaciju. Možete obojiti stonu lampu, saksiju ili pribor za čaj. Prilikom izrade šara koje se ponavljaju, koristan alat uključuje krep traku ili šablone od fleksibilne plastike ili folije. Proverite da li su šablon ili traka pravilno pričvršćeni za površinu kako biste izbegli curenje boje ispod ivica. Ako su se ostaci boje vremenom zgusnuli i ne razmazuju se dobro, razblažite ih po potrebi. Pridržavajte se uputstava na pakovanju; boje na bazi vode treba razblažiti vodom, a boje na bazi rastvarača razblažiti razređivačem TESSAROL. 

 • Get Inspired DIY 39

  Razmišljate li o idejama kako da naglasite svoj šarmantni zid od cigala na jednostavan način? Dodavanjem detalja u boji pojedinim ciglama možete kreirati zanimljiv, dinamičan izgled, a za ovu vrstu osveženja nije potrebno mnogo boje ili vremena. Ako ste ljubitelj industrijskog stila, izaberite pretežno sive tonove, a ako ste ljubitelj skandinavskog stila, neka dominira bela boja. Takođe možete eksperimentisati sa uzbudljivim i smelijim kombinacijama boja. Najbolji način za početak projekta je kopiranje šablona zida od cigala na list papira i poigravanje sa aranžmanima boja i kombinacijama. Za prirodan efekat, obojene cigle treba rasporediti što je moguće manje jednako.

 • Get Inspired DIY 38

  Ako ste odvažna osoba koja voli da eksperimentiše sa novim pristupima dizajnu enterijera, takođe možete da dodate boju u svoj dom u vidu nesavršenih završnih površina – uz dobru meru ekstravagancije. Grubo obavljeni prelaz može se postići korišćenjem valjka za farbanje željne veličine i vertikalnim potezima različite visine. Ovog puta, apsolutno nema potrebe za krep trakom. Samo se pobrinite da nanosite male količine boje. Što je manje boje na valjku, to će biti lakše stvoriti grube i nepravilne prelaze. Takođe, pre svakog nanošenja, više puta pređite valjkom preko nekih novina ili slične površine kako biste uklonili višak boje.

 • Get Inspired DIY 37

  Drveni konjići za ljuljanje su imali istaknutu ulogu u detinjstvu mnogih ljudi. Međutim, čak i najpouzdanijem konju povremeno se mora renovirati zaštita i stil novim slojem boje. Iznenadite svoje mališane ili ih uključite u projekat prave restauracije vašeg konjića za ljuljanje. Uz malo kreativnosti, vaš konj se može brzo transformisati u gotovo pravog jednoroga sa duginim repom, žirafu sa kratkim vratom ili prugastu zebru, kako bi vaša deca odjahala u uzbudljive nove avanture. Dečja mašta ne poznaje granice i jedino je ispravno da je ne sputavate.

 • Get Inspired DIY 36

  Da li vam se sviđa izgled starih, dotrajalih zidova? U kombinaciji sa modernim nameštajem, lažno dotrajali zidovi mogu da pruže završni detalj koji možda još uvek nedostaje vašem enterijeru. Trebaće vam neka bela boja za unutrašnje zidove, neke korišćene tempere i veliki sunđer za pranje automobila. Sve boje za unutrašnje zidove na bazi vode mogu se nijansirati po želji najobičnijim temperama koje se koriste u školama za stvaranje čitavog opsega nijansi. Počnite sa najsvetlijim nijansama. Nanesite malu količinu boje na sunđer četkom i utrljajte je preko zida kako biste stvorili zamrljan i starinski efekat. Ponovite ovaj korak sa nekoliko svetlih i tamnih nijansi i zabavljajte se dok gledate kako zid dobija starinski izgled pred vašim očima.

 • Get Inspired DIY 35

  Kuhinja sa kuhinjskim ostrvom je bez sumnje društveni centar svakog životnog prostora. Međutim, nema razloga da se kuhinjsko ostrvo podudara sa bojama kuhinjskog nameštaja. Oni koji su dovoljno hrabri mogu otići korak dalje i izabrati najsvetlije i najjače boje. Renoviranje kuhinjskih ormarića može biti opsežan podvig, ali renoviranje kuhinjskog ostrva ne bi trebalo da oduzme previše vremena. Ekstravagantan, eklektičan izgled može se postići i ubacivanjem u kombinaciju zanimljivih barskih stolica. Ko zna – možda ostaci boja koje imate mogu da vas inspirišu na kombinacije boja koje inače nikada ne biste pomislili da koristite u kuhinji.

 • Get Inspired DIY 34

  Da li ste se ikada zapitali gde možete da nađete najveće platno u svom domu? Na vašim zidovima, naravno. Pretražite skladište, podrum ili garažu u potrazi za zaboravljenim ostacima boje, zasučite rukave i pustite mašti na volju. Možete da unesete novi život u spavaću sobu ili igraonicu svog deteta tako što ćete iznad uzglavlja kreveta naslikati ogromnu svetlu dugu. Najbolji način da se to uradi je korišćenjem olovke i gumice, šablona i krep trake. Šta je sa plafonom – da li je još uvek beo? Zar ne bi bilo lepo da legnete u krevet i gledate u pufnaste oblake, krošnje drveća ili noćno nebo prekriveno zvezdama?

 • Get Inspired DIY 33

  Već neko vreme važan trend u dizajnu enterijera je upotreba raznovrsnih materijala. Kombinovanjem drvenih i metalnih elemenata možete da stvorite prijatnu harmoniju kontrasta u prostoru: metalni elementi daju osećaj hladne i sirove robusnosti, a drvo ga čini udobnim i toplim. Da biste osvežili nameštaj koji se sastoji od drvenih i metalnih elemenata, potrebno vam je samo nekoliko proizvoda. Potražite ostatke TESSAROL univerzalnih premaza, koji se mogu koristiti za osvežavanje drvenih ili metalnih površina; pružite dodatnu zaštitu omiljenim komadima nameštaja i učinite da ponovo zablistaju.

 • Get Inspired DIY 32

  Pored pružanja udobnosti i funkcionalnosti, vaš radni prostor takođe treba da izgleda primamljivo i prijatno za oko. Jednostavan dekorativni trik koji će oživeti svaki kutak kancelarije, ma koliko mali bio, jeste tehnika kombinovanja komplementarnih boja. Sastoji se od kombinovanja različitih oblika i boja kako bi se uveli zanimljivi kontrasti i dinamičan osećaj u prostoru. Imajte na umu da se SPEKTRA boje za unutrašnje zidove mogu pomešati, tako da možete da napravite potpuno novu, svežu paletu boja od boja koje su vam možda preostale od drugih projekata. Završni element svom radnom prostoru možete dodati posebnom SPEKTRA Magnetic bojom, koja omogućava magnetima da se direktno kače na zidnu površinu – za sve vaše važne beleške i suvenire sa putovanja.

 • Get Inspired DIY 31

  Podrazumeva se da je dolazak novog člana porodice važan događaj koji zahteva odgovarajuću pripremu. Osnovni zadatak je da pripremite dečju sobu ili deo prostorije u kojoj će biti smešten krevetac. Ovaj prostor treba da bude topao i udoban, što je lako postići sa samo nekoliko manjih istaknutih detalja u boji. Šipke dečjeg kreveca možete obojiti tako da podsećaju na more ili penaste talase ili možete postaviti na zid simpatične, raznobojne police, na koje možete staviti bebine prve igračke. Kada farbate površine koje će dodirivati vaši mališani, predlažemo da potražite ostatke boja na bazi vode. One se mogu razblažiti običnom vodom iz slavine. Takođe možete da proverite da li postoje sertifikati koji ukazuju na to da se mogu bezbedno koristiti za bojenje dečjih igračaka.

 • Get Inspired DIY 30

  Drveni kuhinjski pribor je obavezan, ali ne mora svaki element da izgleda isto. Mala količina boje je dovoljna da pretvori pribor u prelepe, šarene dodatke. Koristite zaštitnu traku za obeležavanje ciljnog područja, a zatim obojite držač malom četkom ili sunđerom, izbegavajući deo pribora koji dolazi u dodir sa hranom. Providna BORI lazura sačuvaće prirodni izgled drveta.

 • Get Inspired DIY 29

  Želite li da koristite ostatke omiljene boje za moderno osveženje doma? Posvetlite boju različitim količinama bele boje i napravite širok spektar nijansi koje će vam pomoći da napravite blage, razlivene prelaze. Možete ih koristiti za bojenje unutrašnjosti polica. Zatim postavite kućni pribor, od malih saksija, vaza i sveća, do knjiga i ambijentalnih mirisa. Za maksimalnu preciznost prilikom farbanja, koristite malu četku i zaštitnu lepljivu traku za prekrivanje polica ako ne želite da ih obojite. Čak i farbanje u jednoj boji može da osveži zid i unese svetlost u prostor.

 • Get Inspired DIY 28

  Ova ideja dodaje element boje garderoberu, a osim toga pomaže da ostanete organizovani pomoću vešalica različitih boja. Ako bojite samo drveni deo vešalice, zaštitite kuku od boje. Preporučujemo da prilikom bojenja okačite vešalicu kako biste mogli da je obojite odjednom. Kada je postavite na površinu, možete da obojite samo jednu stranu odjednom i morate da sačekate da se osuši pre nego što obojite drugu. Kada bojite vešalice TESSAROL završnim emajlima, organizujte odeću u ormaru po bojama, na primer plava za haljine, žuta za bluze, ljubičasta za majice itd.

 • Get Inspired DIY 27

  Crtanje pomoću šablona je divna alternativa zidnim slikama. Možete da kupite šablon ili da ga napravite sami od debljeg kartona ili plastike. Ako ga pravite sami, možete ga nacrtati ili pronaći motiv na internetu. Izbegavajte crteže sa malim detaljima, jer je teško precizno naneti boju na te delove šablona. Uz malo dodatne veštine, možete da napravite više šablona i nanesete različite boje na zid u nekoliko slojeva. Potrebno je da sačekate da se boja dobro osuši između pojedinačnih slojeva i po potrebi očistite višak boje sa šablona.

 • Get Inspired DIY 26

  Da li vam enterijer brzo dosadi i želite li često da preuređujete? Promena nameštaja zahteva vreme i pre svega je skupa, pa su nove boje najjednostavniji način uvođenja novina. TESSAROL univerzalni emajli mogu objediniti različite komade nameštaja, jer su pogodni i za drvene i za metalne površine. Na taj način možete koristiti jednu boju na trpezarijskim stolicama, visećoj lampi iznad trpezarijskog stola, komodi sa fiokama i bilo čemu drugom. Ako vam je ostalo nekoliko različitih boja, možete ih kombinovati tako da dobijete dvobojnu ili trobojnu kombinaciju.

 • Get Inspired DIY 25

  Da li ste ikada razmišljali o tome da obojite samo deo zida? Ili da kreirate interesantan, živopisan naglašen element u obliku geometrijske šare? Mrtav ugao prostorije je savršeno mesto za to. Zaštitnom lepljivom trakom podelite zid na trouglove i obojite ih različitim nijansama SPEKTRA boje za unutrašnje zidove. Obojite prvi trougao, a zatim uklonite zaštitnu traku dok je boja još vlažna. Nastavite tek kada je boja prvog trougla potpuno suva.