PRONAĐITE INSPIRACIJU U KNJIŽICI IDEJA

Završili ste sa farbanjem svog doma i ostalo vam je malo boje, ali ne znate šta da uradite sa njom. Nemojte je bacati, čak i mala količina boje može da osveži i promeni izgled nameštaja, kućnog pribora ili zidova.

Nakon što započnete kreativni proces, bilo bi dobro da pretražite police u podrumu, ostavi ili garaži, gde možete pronaći zaboravljene ostatke boja. Možete i da pomešate boje kako biste napravili čitav niz novih nijansi od raznih ostataka. Mešajte isključivo boje napravljene od iste osnove, ne mešajte premaze na bazi vode i rastvarača. Malo bele boje često ostane nakon krečenja, što je odlična osnova za nijansiranje. Možete je pomešati sa bilo kojom preostalom bojom za zidove na bazi vode ili sa običnim akrilnim temperama, koje možete naći u školskom priboru.

 • Paint Smart DIY 6

  Za početak pripremite dovoljno veliku radnu površinu i dobro je zaštitite, jer je to tehnika kojom se bukvalno prska boja svuda. Očistite svu prljavštinu ili prašinu sa vaze, ukrasne posude ili drugog ukrasnog elementa koji vam je dosadio. Pre nego što počnete da farbate, uverite se da je površina potpuno suva. Onda zabava može da počne. Potražite ostatke boje i po potrebi je malo razredite, kako boja ne bi bila previše gusta. Zatim pronađite četkicu sa veoma gustim čekinjama koja će stvoriti veće i ravnomernije šare. Umočite četku u boju, a zatim je lagano kucnite palcem, tako da se boja poprska po elementu. Možete koristiti različite tehnike tapkanja da biste kreirali obrasce različitih veličina, pa je preporučljivo da počnete vežbanjem na starim novinama i usavršite tehniku koja vam najviše odgovara.

 • Paint Smart DIY 5

  Za šta se mogu koristiti stare merdevine? Mini pozorište za marionete za prste, naravno! Pričvrstite dužu stranu stolnjaka ili zavese kako bi poslužila kao pozorišna zavesa i možete početi da uživate u predstavi. A kada nema predstave, merdevine mogu postati igračka za penjanje. Možete izgraditi most preko zastrašujućeg ponora između kreveta i stolice na koji će se usuditi da se popnu samo najhrabrije igračke. Kao u pravoj džungli, loza i otrovne zmije mogu da vise sa nje, čudno ličeći na stare pertle omotane oko tanke žice. Pre igranja, dobro izbrusite merdevine kako biste uklonili sve krhotine i oštećene delove koji bi mogli da povrede delikatne ruke vaše dece i nanesite svež sloj boje. Samo se uverite da su merdevine pravilno pričvršćene i bezbedne za upotrebu tokom igre.

 • Paint Smart DIY 4

  Sećate li se dana kada su velike kartonske kutije bile jedna od najzabavnijih igračaka? Odlične su za izradu zamkova iz snova ili moćnih tvrđava ili za pravljenje čudovišta i drugih stvorenja od kartona u koja se možete pretvoriti ako samo probušite nekoliko rupa za ruke, noge i oči i stavite kutiju preko glave. A čak i manje kartonske kutije ili kartoni imaju svoj šarm. Možete sastaviti teretni voz sa hiljadu i jednom šarenom kočijom, koja može da krene na dugo fantastično putovanje po ravnicama i visoravnima, preko dnevne sobe, niz hodnik, kroz kupatilo i nazad u kuhinju. Za zabavu koja je malo manje vezana za kutije, možete koristiti stari karton natopljen vodom i komade mokrih novina za pravljenje figurica različitih oblika – bilo da se radi o zoološkom vrtu, farmi ili šarenoj grupi vanzemaljaca. Ambiciozni umetnici će se gotovo više zabaviti stvaranjem sopstvenih igračaka nego igranjem sa njima. Potrebno vam je samo malo preostale boje od poslednjeg renoviranja i starih kartonskih kutija.

 • Paint Smart DIY 3

  Već smo pisali o izradi sopstvenog nameštaja. Veći komadi nameštaja svakako zahtevaju neko znanje i veštinu, ali mogu ponuditi i odličnu priliku da razvijete ne samo svoje zanatske veštine, već i svoju kreativnost. Svaki komad nameštaja treba da bude savršeno prilagođen vašim ličnim interesovanjima i potrebama, a ostatke boje možete potražiti kod kuće. Pažljivo osmišljena rešenja takođe mogu da povećaju njihovu korisnost; okvir kreveta može da se proširi u policu za knjige ili prostor za dodatne jastuke ili ćebad, tako da budu na dohvat ruke ako vas hladna noć iznenadi. Ako imate kućne ljubimce, možete da razmislite o tome da im stvorite udoban kutak za spavanje, koji će im pružiti dodatno utočište i osećaj sigurnosti. Naravno, ako su vaši kućni ljubimci već navikli da spavaju sa vama, predlažemo vam da razmislite o drugačijem rešenju, jer je malo verovatno da će se lako odreći vašeg kreveta.

 • Paint Smart DIY 2

  Zidne obloge su odlično rešenje za to da čak i čudne i velike površine izgledaju elegantno i sofisticirano. Jednostavna intervencija dodaje dodatnu dimenziju prostoru i pravilnim postavljanjem vizuelno ga uvećava, zatvara ili podiže plafon. Obloge se mogu postaviti vertikalno, horizontalno ili u šablonu po vašem izboru. Možete da kreirate okvire koji će isticati slike, ogledala ili druge dekorativne elemente ili da koristite zakrivljene zidne obloge da biste napravili lukove iznad vrata ili prozora. Ako ih obojite u boju zida, možete ih koristiti kao diskretan okvir za led trake, što može biti odlično za stvaranje ambijentalnog osvetljenja koje će doprineti prijatnoj atmosferi. Zidne obloge takođe mogu poslužiti kao prelaz između dve različite boje na zidu, što je posebno korisno kada želite da razdvojite dve šeme boja ili kreirate vizuelne linije razdvajanja između različitih funkcionalnih delova prostora.

 • Paint Smart DIY 1

  Staroj kantici za zalivanje koja je poslužila svojoj prvobitnoj svrsi možete osmisliti novu namenu sa samo malo preostale boje i koristiti je kao vazu za cveće. Bilo da je postavljena u bašti, na terasi ili na simsu, sigurno će privući pažnju znatiželjnih posmatrača. Stare kantice za zalivanje se takođe mogu koristiti kao jedinstveni personalizovani pokloni za vaše najmilije koji cene održiva i kreativna rešenja. Inspiraciju za šare možete pronaći u prirodi i stvoriti različite botaničke motive sa sitnim lišćem, vinovom lozom i cvećem ili možete oživeti kanticu za zalivanje razigranim tufnama. Za lični pečat možete da dodate i jedinstvenu malu poruku ili citat. Ako je kantica za zalivanje poklon, ne zaboravite da dodate buket divljeg cveća i veliku mašnicu.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 60

  Stepenice mogu biti jedan od najlepših, ali i jedan od najizazovnijih enterijera za opremanje i ukrašavanje. Njihov dizajn treba da bude u skladu sa drugim elementima u enterijeru kako bi se postigla savršena simbioza između arhitekture, boja i dekoracije. Porodične fotografije su uvek dobrodošao, ali ne i sasvim neočekivan element na svakom stepeništu. Za malo drugačiji pristup, možete odlučiti da obojite vertikalne delove stepenica. Obojite svaki stepenik drugom bojom kako biste stvorili šarenu dugu, krenite od tamnije do svetlije nijanse za mekani efekat toka ili pratite svoj sopstveni, jedinstveni pristup. I ne brinite, sve dok horizontalni delovi stepenica ili gazišta ostanu neobojeni, možete sebi dozvoliti potpunu slobodu na vertikalnim površinama, jer čak i najluđe šare neće vam izazvati vrtoglavicu dok hodate stepenicama.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 59

  Prečesto lutamo po prodavnicama nameštaja, tražeći upravo komad nameštaja koji smo zamislili i negodujući zbog visokih cena. Zaboravljamo da jednostavne komade nameštaja lako možemo sami da napravimo umesto da žurimo od prodavnice do prodavnice i ispraznimo svoje novčanike. Osnovni element mogu biti jednostavne merdevine. Merdevine su dovoljno jake da drže težinu osobe, tako da će poslužiti kao odličan osnovni element. Dodajte drvene daske za police, neke kutije i male fioke i možete brzo kreirati čitav niz nameštaja, kao što su noćni stočići, komode, police ili regali. Takođe možete koristiti stare komade nameštaja koje možda možete naći na svom tavanu – pažljivo ih obrišite, popravite manje nedostatke kitom za drvo i brusnim papirom i premažite ih svežim slojem boje. Ono što je ostalo od boje može se koristiti za poboljšanje nekih dekorativnih elemenata.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 58

  Ko od nas nije želeo da skače po krevetu, crta po zidovima ili čak da se ljulja u svojoj sobi kao dete? Postavljanjem dečje ljuljaške možete premestiti neke od zabava na otvorenom u zatvoren prostor i obezbediti zabavnu aktivnost za celu porodicu čak i po kišnim danima. Pobrinite se da izrada ljuljaške bude porodični projekat na kome će svi biti angažovani. Svaki član porodice treba da ima zadatak i pomogne najbolje što može, bilo da se radi o pronalaženju ostataka boje, drvene daske i kanapa u ostavi ili pravljenje porodičnog rasporeda koji jasno pokazuje čiji je red da se ljulja, a čiji da gura ljuljašku. Još jedan veoma važan i odgovoran zadatak jeste da izaberete boju. Kao odrasli, ponekad ne razumemo da je ključno da li je ljuljaška žuta, plava ili bela.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 57

  Trendovi u dizajnu enterijera pokazuju da komplet trpezarijskih stolica više nije postojano pravilo. Nema više teških odluka između stolice koju ste videli u radnji, na tavanu ili na buvljaku. Ili situacija u kojima pomislite „kakva šteta, treba nam šest stolica, ali imaju samo četiri“. Dakle, možete imati sve tri, i četvrtu i petu. Zatim ih možete lako povezati pomoću nekoliko zanimljivih detalja u boji u jednu priču – obojite samo naslon na jednoj stolici, nogare na drugoj stolici i neki drugi element na trećoj. Eklektičan stil je širom otvoren za sve pristupe, sve oblike i sve boje i kombinacije boja. Dok ste još uvek opremljeni četkicama, ostatke boja možete iskoristiti i za farbanje ramova za slike, lampe za trpezarijski sto, drvenih polica ili drugih ukrasnih elemenata na trpezarijskom stolu.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 56

  Uz prstohvat kreativnosti, drvene gajbice mogu se iskoristiti na mnogo načina pored skladištenja voća i povrća. One se lako mogu pretvoriti u viseće police, biljnu baštu ili ih možete okrenuti sa strane i sastaviti od njih ormar. Još jedan popularan način da ih koristite je na balkonima i za atraktivnu organizaciju u ostavi ili podrumu. U tom slučaju, upotreba komplementarnih boja može biti koristan način organizovanja prostora za skladištenje. Držite baštenski alat i pribor u zelenim kutijama, stare četke, valjke i opremu za farbanje u plavim kutijama i dečje igračke za pesak ili druge male predmete u žutim kutijama. Na kraju, da biste podstakli zdravu ishranu – što više voća i povrća jedete, više mogućnosti ćete imati da budete kreativni sa svojim drvenim gajbicama.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 55

  Da li ste ponosni vlasnik bašte? Onda morate znati da je baštenski alat neophodan za rad u bašti. Možete osvežiti boju svojih grabulja, lopata, motika i kanti za zalivanje kako biste se pripremili za šareno proleće. Potražite oko sebe ostatke boja i neka vaš baštenski alat dobije svež izgled i započne novu priču. Neke atraktivne tačke ili manji obojeni detalji na vašoj pouzdanoj kanti za zalivanje mogu biti dovoljni da podstaknu vaš entuzijazam. Pre farbanja očistite površinu od rđe i prljavštine, a zatim sačekajte da se potpuno osuši. Preporučujemo nanošenje nekoliko tankih slojeva kako bi se postigla temeljna suvoća sa najboljim mehaničkim svojstvima. Dok se boja potpuno ne osuši, nemojte je izlagati sunčevoj svetlosti i ostavite sve stvari da se osuše na vazduhu. Srećno sa baštovanstvom!

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 54

  Zavese su važan dekorativni element; različite boje, šare i stilovi mogu se koristiti za postizanje mora efekata u enterijeru. Šta je sa garnišnama na kojima vise? One su često zanemarene. Tokom sveg tog vremena, zavese su se možda menjale, ali ste nekako navikli da prihvatite garnišne takve kakve jesu – ko ima vremena da se bavi njima? Pa ipak, potrebno je samo malo truda da vaše garnišne pretvorite u savršen dekorativni element koji će izgledati kao da je napravljen po meri vaših zavesa i sobe. Sledeći put kada počnete sa prolećnim čišćenjem i odlučite da skinete i operete zavese, iskoristite ovu priliku da razmotrite ideju osvežavanja boje vaših pouzdanih garnišni.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 53

  Vreme je da renovirate svoje police! Mnogi projekti za poboljšanje doma nisu tako jednostavni kao farbanje polica. Što su police manje, to su zanimljivije boje i raznovrsnije kombinacije boja koje možete da upotrebite, sa jakim i intenzivnim bojama koje stvaraju najbolje kontraste na belim zidovima. Ako se još niste odlučili za boju, potražite ostatke koje možete pronaći u vašem domu. Možda će vas inspirisati da primenite zanimljivu kombinaciju boja koja vam inače nikada ne bi pala na pamet. Mali podsetnik za sve ljubitelje monohromatskog izgleda: dok se bele police na belim zidovima obično utapaju u enterijer, one će izgledati upečatljivo na zidovima intenzivnih boja, što će se sigurno primetiti zahvaljujući jakom kontrastu boja.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 52

  Posmatranje kapi boje na saksijama skoro je podjednako zabavno kao i njihova izrada. Potražite ostatke boja koji se možda kriju u vašem domu i zapamtite da se preostale boje takođe mogu mešati ako se zasnivaju na istom medijumu – možete mešati nekoliko boja na bazi vode ili nekoliko boja na bazi rastvarača. Kada koristite ostatke boja, ne zaboravite da budete oprezni i uvek dobro promešajte boju pre upotrebe i proverite da ne miriše loše. Da biste stvorili efekat kapanja, sipajte boju u široku posudu koja vam omogućava da umočite saksiju naopako u boju i sačekajte, a zatim je ponovo okrenite i pustite da se boja slije. Takođe možete koristiti četkicu: dobro je umočite u boju, nanesite na ivicu saksije i pustite da se boja slije.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 51

  Da li biste voleli da ulepšate svoj dom, ali niste ljubitelj jakih i smelih boja? Teraco je trenutno veoma popularna dekorativna tehnika, koja se može primeniti u različitim šarama i kombinacijama boja kako bi odgovarala svim ukusima i enterijerima, a istovremeno je tehnika sa prilično potcenjenim efektom. Ostaci boje, četke sa sunđerom ili stara tkanina vezana gumicom, slobodno popodne i, što je najvažnije, neka muzika u pozadini - to je sve što vam je potrebno da biste uneli tračak sveže kreativnosti u svoj enterijer. Umočite četku sa sunđerom ili krpu vezanu gumicom – u zavisnosti od dizajna koji želite – u neku boju i pritisnite je na zid. Počnite sa velikim geometrijskim oblicima, ravnomerno ih rasporedite po celom zidu, a zatim popunite šaru manjim oblicima u drugim bojama. Pazite da ne nanesete previše boje na četku ili krpu kako biste izbegli kapanje po zidu.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 50

  Dok kamin sa drvima koja gore čini da enterijer izgleda udobno i toplo, ovu atmosferu možete postići i lažnim kaminom, za nešto drugačiji efekat. Iznenadićete se kako jedan element može da promeni izgled i osećaj vašeg doma, posebno kada je ukrašen sezonskim ukrasima. Ako nemate stari okvir koji bi mogao poslužiti kao okvir kamina, verovatno ćete ga naći na lokalnom buvljaku ili ga možete sami napraviti. Prednost lažnog kamina je u tome što niste ograničeni u pogledu materijala jer ne predstavlja opasnost od požara i možete ga pomerati po želji. Sve ima svoje prednosti i nedostatke. Međutim, možete biti sigurni da je lažni kamin element koji neće proći nezapaženo.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 49

  Vrata su često zanemareni element enterijera, ali je potrebno samo malo mašte i malo smelosti da biste ih pretvorili u umetnička dela. Uklonite kvaku, blago izbrusite površinu, po potrebi popunite sve manje nedostatke kitom i počnite da bojite. Možete kombinovati različite nijanse boja ili izabrati da obojite samo jednu stranu ili deo vrata. U tom slučaju je preporučljivo obojiti donji deo vrata tamnijom bojom, koja izgleda intenzivnije, a sačuvati svetliju nijansu za gornji deo. Prilikom odabira boja, možete pratiti postojeću šemu boja vašeg nameštaja i iskoristiti sve ostatke boja od prethodnog renoviranja ili se odlučiti za potpuno novu šemu – hrabar pristup opravdava izbor najhrabrijih boja. 

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 48

  Čak i saksije mogu imati dane kada su vesele i ćudljive. Ko ne bi bio neraspoložen kada mu kosa ne izgleda dobro? Saksije sa malim licima su apsolutno neodoljiv način da učinite svoj dom razigranijim. Biće vam potrebno nekoliko ostataka boje i četkice, a nožice i uši možete napraviti od gline. Na svakoj saksiji nacrtajte različita lica, a zatim ih okrenite u zavisnosti od toga kako se koja biljka oseća. Prilikom bojenja glinenih saksija preporučljivo je da takođe obojite unutrašnjost kako biste sprečili da boja ispuca zbog vlage, koja može da prodre kroz glinu iz unutrašnjeg dela. Možete napraviti ceo niz veselih saksija koje će vam izmamiti osmeh na lice svaki put kada prođete pored njih. Da biste izbegli previše dana kada su neraspoložene, ne zaboravite da im zalijete kosu!

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 47

  Dosadio vam je izgled vašeg nameštaja? Onda je vreme da ga ponovo osvežite. Renoviranje komada nameštaja može biti mnogo više od promene boje. Možete kombinovati različite šare, teksture, boje i oblike. Pre početka rada, najbolje je da sve svoje kreativne ideje stavite na papir. Izrežite oblike i šare od debljeg papira iz starih časopisa ili novina, istražite različite kombinacije i pripremite kolaž svojih omiljenih ideja pre nego što počnete. Vaš osnovni alat za bojenje treba da sadrži krep traku i četkice koje će vam pomoći da kreirate male šare. Za najsitnije tačke možete koristiti i štapiće za uši. Potražite ostatke boje, stare časopise i drugi koristan alat i budite kreativni. Neka vaš jedinstveni nameštaj odražava vašu ličnost.