PRONAĐITE INSPIRACIJU U KNJIŽICI IDEJA

Završili ste sa farbanjem svog doma i ostalo vam je malo boje, ali ne znate šta da uradite sa njom. Nemojte je bacati, čak i mala količina boje može da osveži i promeni izgled nameštaja, kućnog pribora ili zidova.

Nakon što započnete kreativni proces, bilo bi dobro da pretražite police u podrumu, ostavi ili garaži, gde možete pronaći zaboravljene ostatke boja. Možete i da pomešate boje kako biste napravili čitav niz novih nijansi od raznih ostataka. Mešajte isključivo boje napravljene od iste osnove, ne mešajte premaze na bazi vode i rastvarača. Malo bele boje često ostane nakon krečenja, što je odlična osnova za nijansiranje. Možete je pomešati sa bilo kojom preostalom bojom za zidove na bazi vode ili sa običnim akrilnim temperama, koje možete naći u školskom priboru.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 60

  Stepenice mogu biti jedan od najlepših, ali i jedan od najizazovnijih enterijera za opremanje i ukrašavanje. Njihov dizajn treba da bude u skladu sa drugim elementima u enterijeru kako bi se postigla savršena simbioza između arhitekture, boja i dekoracije. Porodične fotografije su uvek dobrodošao, ali ne i sasvim neočekivan element na svakom stepeništu. Za malo drugačiji pristup, možete odlučiti da obojite vertikalne delove stepenica. Obojite svaki stepenik drugom bojom kako biste stvorili šarenu dugu, krenite od tamnije do svetlije nijanse za mekani efekat toka ili pratite svoj sopstveni, jedinstveni pristup. I ne brinite, sve dok horizontalni delovi stepenica ili gazišta ostanu neobojeni, možete sebi dozvoliti potpunu slobodu na vertikalnim površinama, jer čak i najluđe šare neće vam izazvati vrtoglavicu dok hodate stepenicama.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 59

  Prečesto lutamo po prodavnicama nameštaja, tražeći upravo komad nameštaja koji smo zamislili i negodujući zbog visokih cena. Zaboravljamo da jednostavne komade nameštaja lako možemo sami da napravimo umesto da žurimo od prodavnice do prodavnice i ispraznimo svoje novčanike. Osnovni element mogu biti jednostavne merdevine. Merdevine su dovoljno jake da drže težinu osobe, tako da će poslužiti kao odličan osnovni element. Dodajte drvene daske za police, neke kutije i male fioke i možete brzo kreirati čitav niz nameštaja, kao što su noćni stočići, komode, police ili regali. Takođe možete koristiti stare komade nameštaja koje možda možete naći na svom tavanu – pažljivo ih obrišite, popravite manje nedostatke kitom za drvo i brusnim papirom i premažite ih svežim slojem boje. Ono što je ostalo od boje može se koristiti za poboljšanje nekih dekorativnih elemenata.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 58

  Ko od nas nije želeo da skače po krevetu, crta po zidovima ili čak da se ljulja u svojoj sobi kao dete? Postavljanjem dečje ljuljaške možete premestiti neke od zabava na otvorenom u zatvoren prostor i obezbediti zabavnu aktivnost za celu porodicu čak i po kišnim danima. Pobrinite se da izrada ljuljaške bude porodični projekat na kome će svi biti angažovani. Svaki član porodice treba da ima zadatak i pomogne najbolje što može, bilo da se radi o pronalaženju ostataka boje, drvene daske i kanapa u ostavi ili pravljenje porodičnog rasporeda koji jasno pokazuje čiji je red da se ljulja, a čiji da gura ljuljašku. Još jedan veoma važan i odgovoran zadatak jeste da izaberete boju. Kao odrasli, ponekad ne razumemo da je ključno da li je ljuljaška žuta, plava ili bela.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 57

  Trendovi u dizajnu enterijera pokazuju da komplet trpezarijskih stolica više nije postojano pravilo. Nema više teških odluka između stolice koju ste videli u radnji, na tavanu ili na buvljaku. Ili situacija u kojima pomislite „kakva šteta, treba nam šest stolica, ali imaju samo četiri“. Dakle, možete imati sve tri, i četvrtu i petu. Zatim ih možete lako povezati pomoću nekoliko zanimljivih detalja u boji u jednu priču – obojite samo naslon na jednoj stolici, nogare na drugoj stolici i neki drugi element na trećoj. Eklektičan stil je širom otvoren za sve pristupe, sve oblike i sve boje i kombinacije boja. Dok ste još uvek opremljeni četkicama, ostatke boja možete iskoristiti i za farbanje ramova za slike, lampe za trpezarijski sto, drvenih polica ili drugih ukrasnih elemenata na trpezarijskom stolu.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 56

  Uz prstohvat kreativnosti, drvene gajbice mogu se iskoristiti na mnogo načina pored skladištenja voća i povrća. One se lako mogu pretvoriti u viseće police, biljnu baštu ili ih možete okrenuti sa strane i sastaviti od njih ormar. Još jedan popularan način da ih koristite je na balkonima i za atraktivnu organizaciju u ostavi ili podrumu. U tom slučaju, upotreba komplementarnih boja može biti koristan način organizovanja prostora za skladištenje. Držite baštenski alat i pribor u zelenim kutijama, stare četke, valjke i opremu za farbanje u plavim kutijama i dečje igračke za pesak ili druge male predmete u žutim kutijama. Na kraju, da biste podstakli zdravu ishranu – što više voća i povrća jedete, više mogućnosti ćete imati da budete kreativni sa svojim drvenim gajbicama.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 55

  Da li ste ponosni vlasnik bašte? Onda morate znati da je baštenski alat neophodan za rad u bašti. Možete osvežiti boju svojih grabulja, lopata, motika i kanti za zalivanje kako biste se pripremili za šareno proleće. Potražite oko sebe ostatke boja i neka vaš baštenski alat dobije svež izgled i započne novu priču. Neke atraktivne tačke ili manji obojeni detalji na vašoj pouzdanoj kanti za zalivanje mogu biti dovoljni da podstaknu vaš entuzijazam. Pre farbanja očistite površinu od rđe i prljavštine, a zatim sačekajte da se potpuno osuši. Preporučujemo nanošenje nekoliko tankih slojeva kako bi se postigla temeljna suvoća sa najboljim mehaničkim svojstvima. Dok se boja potpuno ne osuši, nemojte je izlagati sunčevoj svetlosti i ostavite sve stvari da se osuše na vazduhu. Srećno sa baštovanstvom!

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 54

  Zavese su važan dekorativni element; različite boje, šare i stilovi mogu se koristiti za postizanje mora efekata u enterijeru. Šta je sa garnišnama na kojima vise? One su često zanemarene. Tokom sveg tog vremena, zavese su se možda menjale, ali ste nekako navikli da prihvatite garnišne takve kakve jesu – ko ima vremena da se bavi njima? Pa ipak, potrebno je samo malo truda da vaše garnišne pretvorite u savršen dekorativni element koji će izgledati kao da je napravljen po meri vaših zavesa i sobe. Sledeći put kada počnete sa prolećnim čišćenjem i odlučite da skinete i operete zavese, iskoristite ovu priliku da razmotrite ideju osvežavanja boje vaših pouzdanih garnišni.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 53

  Vreme je da renovirate svoje police! Mnogi projekti za poboljšanje doma nisu tako jednostavni kao farbanje polica. Što su police manje, to su zanimljivije boje i raznovrsnije kombinacije boja koje možete da upotrebite, sa jakim i intenzivnim bojama koje stvaraju najbolje kontraste na belim zidovima. Ako se još niste odlučili za boju, potražite ostatke koje možete pronaći u vašem domu. Možda će vas inspirisati da primenite zanimljivu kombinaciju boja koja vam inače nikada ne bi pala na pamet. Mali podsetnik za sve ljubitelje monohromatskog izgleda: dok se bele police na belim zidovima obično utapaju u enterijer, one će izgledati upečatljivo na zidovima intenzivnih boja, što će se sigurno primetiti zahvaljujući jakom kontrastu boja.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 52

  Posmatranje kapi boje na saksijama skoro je podjednako zabavno kao i njihova izrada. Potražite ostatke boja koji se možda kriju u vašem domu i zapamtite da se preostale boje takođe mogu mešati ako se zasnivaju na istom medijumu – možete mešati nekoliko boja na bazi vode ili nekoliko boja na bazi rastvarača. Kada koristite ostatke boja, ne zaboravite da budete oprezni i uvek dobro promešajte boju pre upotrebe i proverite da ne miriše loše. Da biste stvorili efekat kapanja, sipajte boju u široku posudu koja vam omogućava da umočite saksiju naopako u boju i sačekajte, a zatim je ponovo okrenite i pustite da se boja slije. Takođe možete koristiti četkicu: dobro je umočite u boju, nanesite na ivicu saksije i pustite da se boja slije.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 51

  Da li biste voleli da ulepšate svoj dom, ali niste ljubitelj jakih i smelih boja? Teraco je trenutno veoma popularna dekorativna tehnika, koja se može primeniti u različitim šarama i kombinacijama boja kako bi odgovarala svim ukusima i enterijerima, a istovremeno je tehnika sa prilično potcenjenim efektom. Ostaci boje, četke sa sunđerom ili stara tkanina vezana gumicom, slobodno popodne i, što je najvažnije, neka muzika u pozadini - to je sve što vam je potrebno da biste uneli tračak sveže kreativnosti u svoj enterijer. Umočite četku sa sunđerom ili krpu vezanu gumicom – u zavisnosti od dizajna koji želite – u neku boju i pritisnite je na zid. Počnite sa velikim geometrijskim oblicima, ravnomerno ih rasporedite po celom zidu, a zatim popunite šaru manjim oblicima u drugim bojama. Pazite da ne nanesete previše boje na četku ili krpu kako biste izbegli kapanje po zidu.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 50

  Dok kamin sa drvima koja gore čini da enterijer izgleda udobno i toplo, ovu atmosferu možete postići i lažnim kaminom, za nešto drugačiji efekat. Iznenadićete se kako jedan element može da promeni izgled i osećaj vašeg doma, posebno kada je ukrašen sezonskim ukrasima. Ako nemate stari okvir koji bi mogao poslužiti kao okvir kamina, verovatno ćete ga naći na lokalnom buvljaku ili ga možete sami napraviti. Prednost lažnog kamina je u tome što niste ograničeni u pogledu materijala jer ne predstavlja opasnost od požara i možete ga pomerati po želji. Sve ima svoje prednosti i nedostatke. Međutim, možete biti sigurni da je lažni kamin element koji neće proći nezapaženo.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 49

  Vrata su često zanemareni element enterijera, ali je potrebno samo malo mašte i malo smelosti da biste ih pretvorili u umetnička dela. Uklonite kvaku, blago izbrusite površinu, po potrebi popunite sve manje nedostatke kitom i počnite da bojite. Možete kombinovati različite nijanse boja ili izabrati da obojite samo jednu stranu ili deo vrata. U tom slučaju je preporučljivo obojiti donji deo vrata tamnijom bojom, koja izgleda intenzivnije, a sačuvati svetliju nijansu za gornji deo. Prilikom odabira boja, možete pratiti postojeću šemu boja vašeg nameštaja i iskoristiti sve ostatke boja od prethodnog renoviranja ili se odlučiti za potpuno novu šemu – hrabar pristup opravdava izbor najhrabrijih boja. 

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 48

  Čak i saksije mogu imati dane kada su vesele i ćudljive. Ko ne bi bio neraspoložen kada mu kosa ne izgleda dobro? Saksije sa malim licima su apsolutno neodoljiv način da učinite svoj dom razigranijim. Biće vam potrebno nekoliko ostataka boje i četkice, a nožice i uši možete napraviti od gline. Na svakoj saksiji nacrtajte različita lica, a zatim ih okrenite u zavisnosti od toga kako se koja biljka oseća. Prilikom bojenja glinenih saksija preporučljivo je da takođe obojite unutrašnjost kako biste sprečili da boja ispuca zbog vlage, koja može da prodre kroz glinu iz unutrašnjeg dela. Možete napraviti ceo niz veselih saksija koje će vam izmamiti osmeh na lice svaki put kada prođete pored njih. Da biste izbegli previše dana kada su neraspoložene, ne zaboravite da im zalijete kosu!

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 47

  Dosadio vam je izgled vašeg nameštaja? Onda je vreme da ga ponovo osvežite. Renoviranje komada nameštaja može biti mnogo više od promene boje. Možete kombinovati različite šare, teksture, boje i oblike. Pre početka rada, najbolje je da sve svoje kreativne ideje stavite na papir. Izrežite oblike i šare od debljeg papira iz starih časopisa ili novina, istražite različite kombinacije i pripremite kolaž svojih omiljenih ideja pre nego što počnete. Vaš osnovni alat za bojenje treba da sadrži krep traku i četkice koje će vam pomoći da kreirate male šare. Za najsitnije tačke možete koristiti i štapiće za uši. Potražite ostatke boje, stare časopise i drugi koristan alat i budite kreativni. Neka vaš jedinstveni nameštaj odražava vašu ličnost.

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 46

  Ne treba vam cela paleta boja da biste stvorili planinski pejzaž. Sve što vam je potrebno je mala količina boje u odabranoj nijansi, koju možete postepeno posvetliti nekom belom bojom koja vam je možda ostala od vašeg poslednjeg farbanja zidova. Počnite sa najudaljenijim planinama, koje bi trebalo da budu najsvetlije, sačekajte da se sloj osuši i nastavite sa sledećim redom planina. Kao završni detalj, možete dodati snežne vrhove. Olakšajte posao pomoću krep trake, koja treba da bude čvrsto pričvršćena na površinu, tako da boja ne curi ispod ivica, a uklonite je tek kada je boja potpuno suva. Uvek povucite traku sa zida pod tupim uglom, što je moguće bliže zidu, a ne dalje od njega. Vaše strpljenje dok čekate da se svaki sloj boje osuši sigurno će biti nagrađeno kada vaši mališani odu na sanjivo putovanje kroz planinski pejzaž. 

 • Get Inspired DIY Spring 1080x1080 45

  Generalno, mase za izravnavanje su namenjene izravnavanju neravnih zidnih površina, pokrivanju manjih pukotina i pripremi zida za nanošenje završnih zidnih boja. Međutim, nakon završetka nekih malih poslova verovatno će vam ostati malo mase za izravnavanje, a ovi ostaci se takođe mogu koristiti za stvaranje različitih dekorativnih efekata. Najlakši način da se dobije tekstura zida je valjkom ili paleta-nožem, ali možete koristiti i stare novine zgužvane u loptu i njome utisnuti šare na zidu. Postupak treba ponavljati dok ne budete potpuno zadovoljni krajnjim rezultatom. Male nesavršenosti će dodati šarm vašem zidu, ali uverite se da je tekstura ravnomerna. Kada završite, zaštitite zid završnim slojem boje za zidove u željenoj nijansi kako biste sprečili skupljanje prljavštine.

 • Get Inspired DIY 44

  Da li se borite sa izazovima optimalnog korišćenja prostora? Ako je odgovor da, trebalo bi da znate da niste sami. Bilo da ste ljubitelj modernog, klasičnog ili rustičnog stila, izgled naizgled najobičnijih prostora možete potpuno promeniti upotrebom zidnih obloga i ukrasnih lajsni. Za razliku od ostalih dekorativnih elemenata, zidna obloga vam neće smetati, pa je pogodan izbor i za najmanje prostorije, osim što je lep dodatak velikim praznim zidovima. Što se tiče boja, možete da izaberete jake boje na detaljima ili da pratite postojeću boju zida za prigušeni efekat – ako još uvek imate neke boje za zidove kod kuće, to će vam uštedeti trud da pronađete identičnu nijansu.

 • Get Inspired DIY 43

  Kada preuređujete sobu ili opremate novi dom, možete brzo da dođete u situaciju da lutate od prodavnice do prodavnice u beskrajnoj potrazi za tim savršenim komadom nameštaja. Sledeći put možete jednostavno da potražite policu za knjige, ormarić ili klub sto na buvljaku ili da pretražite tavan vaše stare tetke. Mešanje savremenog enterijera sa starinskim nameštajem je odličan način da se postigne moderan i dinamičan izgled – u slučaju da niste primetili, retro groznica se vratila. Snažne boje, šare koje se ponavljaju, oštre konture i simetrija. Nekoliko ostataka boje je možda sve što vam je potrebno da postignete retro osveženje komada nameštaja, bez obzira na to koliko je pohaban.

 • Get Inspired DIY 42

  Razni predmeti raznovrsnog porekla koji su se vremenom nagomilali u vašem domu mogu se povezati u jednu priču sa malo boje. Nema potrebe za novim kupovinama ili velikim troškovima. Bez obzira na stil ili nivo pohabanosti, svež sloj boje je odlično rešenje koje će ne samo zaštititi površinu, već i postići usklađivanje boja u vašoj sobi, bilo da se radi o noćnom stočiću, kutiji za igračke, noćnoj lampi ili drvenoj polici. Nakon završetka preuređenja, možete koristiti preostale boje da napravite veliki, šareni sat koji će dodatno povezati sve elemente u zajedničku šemu boja.

 • Get Inspired DIY 41

  Ako naiđete na stare drvene kapke, nemojte ih baciti! Uz malo veštine, mogu se pretvoriti u novi komad nameštaja ili ukrasni predmet koji će stvoriti ugodan i rustičan ambijent u vašem domu. Kapci se mogu preraditi u sto, klupu, police, pregradne zidove ili ljupko uzglavlje kreveta. Drveni kapci se mogu obojiti ili BORI lazurama kako bi se očuvala prirodna tekstura drveta ili TESSAROL završnim premazima za drvo kako bi površina dobila ujednačenu završnu obradu u boji. Ako je to opcija, iskoristite ostatke boja koje već imate kod kuće da biste obavili renoviranje koje nije samo dobro za vaš novčanik, već i za životnu sredinu.