PRONAĐITE INSPIRACIJU U KNJIŽICI IDEJA

Završili ste sa farbanjem svog doma i ostalo vam je malo boje, ali ne znate šta da uradite sa njom. Nemojte je bacati, čak i mala količina boje može da osveži i promeni izgled nameštaja, kućnog pribora ili zidova.

Nakon što započnete kreativni proces, bilo bi dobro da pretražite police u podrumu, ostavi ili garaži, gde možete pronaći zaboravljene ostatke boja. Možete i da pomešate boje kako biste napravili čitav niz novih nijansi od raznih ostataka. Mešajte isključivo boje napravljene od iste osnove, ne mešajte premaze na bazi vode i rastvarača. Malo bele boje često ostane nakon krečenja, što je odlična osnova za nijansiranje. Možete je pomešati sa bilo kojom preostalom bojom za zidove na bazi vode ili sa običnim akrilnim temperama, koje možete naći u školskom priboru.

 • Get Inspired DIY 30

  Drveni kuhinjski pribor je obavezan, ali ne mora svaki element da izgleda isto. Mala količina boje je dovoljna da pretvori pribor u prelepe, šarene dodatke. Koristite zaštitnu traku za obeležavanje ciljnog područja, a zatim obojite držač malom četkom ili sunđerom, izbegavajući deo pribora koji dolazi u dodir sa hranom. Providna BORI lazura sačuvaće prirodni izgled drveta.

 • Get Inspired DIY 29

  Želite li da koristite ostatke omiljene boje za moderno osveženje doma? Posvetlite boju različitim količinama bele boje i napravite širok spektar nijansi koje će vam pomoći da napravite blage, razlivene prelaze. Možete ih koristiti za bojenje unutrašnjosti polica. Zatim postavite kućni pribor, od malih saksija, vaza i sveća, do knjiga i ambijentalnih mirisa. Za maksimalnu preciznost prilikom farbanja, koristite malu četku i zaštitnu lepljivu traku za prekrivanje polica ako ne želite da ih obojite. Čak i farbanje u jednoj boji može da osveži zid i unese svetlost u prostor.

 • Get Inspired DIY 28

  Ova ideja dodaje element boje garderoberu, a osim toga pomaže da ostanete organizovani pomoću vešalica različitih boja. Ako bojite samo drveni deo vešalice, zaštitite kuku od boje. Preporučujemo da prilikom bojenja okačite vešalicu kako biste mogli da je obojite odjednom. Kada je postavite na površinu, možete da obojite samo jednu stranu odjednom i morate da sačekate da se osuši pre nego što obojite drugu. Kada bojite vešalice TESSAROL završnim emajlima, organizujte odeću u ormaru po bojama, na primer plava za haljine, žuta za bluze, ljubičasta za majice itd.

 • Get Inspired DIY 27

  Crtanje pomoću šablona je divna alternativa zidnim slikama. Možete da kupite šablon ili da ga napravite sami od debljeg kartona ili plastike. Ako ga pravite sami, možete ga nacrtati ili pronaći motiv na internetu. Izbegavajte crteže sa malim detaljima, jer je teško precizno naneti boju na te delove šablona. Uz malo dodatne veštine, možete da napravite više šablona i nanesete različite boje na zid u nekoliko slojeva. Potrebno je da sačekate da se boja dobro osuši između pojedinačnih slojeva i po potrebi očistite višak boje sa šablona.

 • Get Inspired DIY 26

  Da li vam enterijer brzo dosadi i želite li često da preuređujete? Promena nameštaja zahteva vreme i pre svega je skupa, pa su nove boje najjednostavniji način uvođenja novina. TESSAROL univerzalni emajli mogu objediniti različite komade nameštaja, jer su pogodni i za drvene i za metalne površine. Na taj način možete koristiti jednu boju na trpezarijskim stolicama, visećoj lampi iznad trpezarijskog stola, komodi sa fiokama i bilo čemu drugom. Ako vam je ostalo nekoliko različitih boja, možete ih kombinovati tako da dobijete dvobojnu ili trobojnu kombinaciju.

 • Get Inspired DIY 25

  Da li ste ikada razmišljali o tome da obojite samo deo zida? Ili da kreirate interesantan, živopisan naglašen element u obliku geometrijske šare? Mrtav ugao prostorije je savršeno mesto za to. Zaštitnom lepljivom trakom podelite zid na trouglove i obojite ih različitim nijansama SPEKTRA boje za unutrašnje zidove. Obojite prvi trougao, a zatim uklonite zaštitnu traku dok je boja još vlažna. Nastavite tek kada je boja prvog trougla potpuno suva.

 • Get Inspired DIY 24

  Mogućnosti za osvežavanje nameštaja bojom zaista su beskrajne. Stolice i stolovi su očigledna početna tačka, ali nema potrebe za bojenjem celog komada nameštaja jednom bojom. Igrajte se; ofarbajte samo naslon, nogare ili sedište. Rekli smo da su mogućnosti beskrajne! Proverite koju boju već imate kod kuće, zasučite rukave, zaštitite radnu površinu i zavrtite četku. Zabava je zagarantovana. Kao i nov nameštaj!

 • Get Inspired DIY 23

  Minimalistička, moderna unutrašnjost zahteva drveni nameštaj sa vidljivom drvenom teksturom i šemu boja koja se sastoji iz bele, sive i crne boje. Dobro se slaže i sa prirodnim braon nijansama. Ako je policama potrebno osveženje ili nova boja, zasučite rukave i dajte im novo ruho. BORI lazurni premazi pomoći će da se promeni njihova nijansa, a istovremeno će se zadržati lepa tekstura drveta. Možete se igrati i ombre tehnikom i polako sipati različite nijanse.

 • Get Inspired DIY 21

  Ombre dekorativna tehnika ne zahteva posebnu veštinu, već samo malo kreativnog talenta i istrajnosti. Pogodna je za zidove i kućni tekstil, kao i za nameštaj. Nanesite boju valjkom na klupu u nekoliko pruga ili u jednu široku prugu, u zavisnosti od željenog konačnog izgleda. Dok je boja još sveža, koristite suvu ili vlažnu, čistu četkicu kako biste unakrsnim pokretima zamaglili prelaze između pruga. Da biste izbegli oštećenje nanosa boje, nikada ne prskajte vodu direktno na nameštaj.

 • Get Inspired DIY 22

  Boja zidova je najčešće bela, tako da je to i najčešća boja koja ostane posle farbanja. Prema feng šuiju, drevnoj kineskoj praksi života u harmoniji sa okolinom, ona pripada elementu metala i simbol je čistoće, vere i nevinosti. To je očigledan izbor za dečju sobu. Pustite mašti na volju pomoću kreativnih zidnih slika koristeći SPEKTRA boju za unutrašnje zidove na zidu nežne pastelne boje. Bela se dobro slaže sa svetlo sivom, krem, pastelno zelenom, ružičastom ili plavom.

 • Get Inspired DIY 1

  Želite li da unesete malo svežine u svoj dom? Obojite saksije ostacima boja kako bi dobile nov, svež izgled. Možete da ih obojite jednobojno ili da budete inventivni crtajući linije, tačke i druge geometrijske oblike da biste stvorili živopisna umetnička dela. Prilikom bojenja glinenih saksija, preporučujemo i bojenje unutrašnjosti, kako vlaga – koja može doći u kontakt sa glinom iznutra – ne bi uzrokovala pucanje ili ljuštenje premaza tokom vremena. TESSAROL univerzalni završni premazi i SPEKTRA boje za unutrašnje zidove ili fasadne boje mogu se koristiti za bojenje glinenih saksija.

 • Get Inspired DIY 2 2

  Kombinovanje komplementarnih boja je veoma popularan trend, koji stvara odvažan, svež izgled u prostoru. Veći zidovi mogu biti ukrašeni geometrijskim ili zaobljenim, nepravilnijim oblicima koji izgledaju mekše, a koji su u kontrastu sa oštrim linijama nameštaja. Preporučujemo da uzmete u obzir šemu boja nameštaja u prostoriji prilikom odabira položaja zidne slike, njenog oblika, veličine i boje. Za ovu vrstu dekoracije nije potrebna posebna veština. Pustite mašti na volju i pripremite potreban alat: zaštitnu lepljivu traku, četku ili valjak, olovku, lenjir i ostatke SPEKTRA boje za unutrašnje zidove.

 • Get Inspired DIY 3 2

  Da li vam je potrebna promena, bez troškova zamene polica? Zasučite rukave i sami obavite jednostavno renoviranje. Proverite koje su vam nijanse boje za unutrašnje zidove ostale, razmislite kakav izgled zida želite i počnite da bojite. Možete izabrati jednu boju, različite nijanse boje ili različite boje. Izaberite debljinu četke na osnovu veličine ciljne površine i koristite tanju četkicu da precizno nanesete boju na mesto gde se spajaju zid i polica.

 • Get Inspired DIY 4

  Zidovi su često ukrašeni slikama ili fotografijama, ali neočekivana alternativa je upotreba samo ramova za fotografije. Mogu biti novi ili stari, nije važno. Ramovi mogu biti iste veličine ili se možete igrati sa proporcijama i koristiti različite veličine. Kada zamislite sliku u svojoj glavi, vreme je da počnete da slikate. Bez obzira na to da li imate ostatke TESSAROL završnog emajla koji prekriva teksturu drvenih ramova ili prozirnu BORI lazuru koja čuva vidljivu teksturu drveta, zidna dekoracija donosi moderan i dinamičan pečat.

 • Get Inspired DIY 5

  Dečja soba treba da zrači razigranošću i bezgraničnom maštom, pa je ovaj prostor teško zamisliti bez zidnih slika. Iako možete da vodite računa o ilustracijama, još je bolje ako ih kreirate zajedno sa decom. Pozovite svoju decu da vam se pridruže i dopustite im da razvijaju maštu, dok vi pratite proces slikanja. Vašem mališanu će možda trebati pomoć oko same slike ili postepenog posvetljavanja tamnije boje belom bojom da bi dobio više nijansi. Uverite se da su obe boje na bazi vode.

 • Get Inspired DIY 6

  Čiviluk je nezaobilazan element za uredno čuvanje odeće, tašni, modnih dodataka ili ključeva. Ako želite privlačan komad nameštaja, obojite kuke u drugačiju boju od ostatka čiviluka. Kao šlag na torti, igrajte se teksturama, a za držače koristite TESSAROL završni emajl za prekrivanje teksture drveta. Zaštitite područje oko držača ili kuka lepljivom trakom kako biste obojili samo ciljno područje.

 • Get Inspired DIY 7

  Eklektični stil, koji je raznolik i izrazito ličan, popularan je u dizajnu enterijera.  Ako je masivni trpezarijski sto centralni komad nameštaja u vašoj trpezariji, izaberite stolice iz različitih epoha. Ako volite boje, možete i da ofarbate stolice, ali uzmite u obzir šemu boja, kako bi se uklopile u celinu sa nameštajem i oblicima. U tome će vam pomoći TESSAROL univerzalni završni premazi, pogodni i za metalne i za drvene površine.

 • Get Inspired DIY 8

  Da li ste ikada razmišljali o bojenju neočekivanih i naizgled skrivenih komada nameštaja? Na primer, spoljne strane fioka koje su vidljive samo kada se fioke otvore. Šareno iznenađenje pretvara komodu sa fiokama u maštovit komad nameštaja. A najbolje je to što je dizajn sam po sebi veoma jednostavan, tako da nije potrebna posebna veština. Koristite zaštitnu lepljivu traku da prekrijete površinu koju ne želite da ofarbate, a zatim nanesite boju na bočne strane fioke. Pre nego što uvučete fioke, proverite da li je boja potpuno suva.

 • Get Inspired DIY 9

  Možda ste čuli za teraco tehniku, koja je poslednjih godina popularna u dizajnu enterijera. Ovaj kompozitni materijal, napravljen od komadića mermera, kvarca, granita, stakla ili drugog odgovarajućeg materijala, najčešće se koristi kao podna ili zidna obloga. Ovaj atraktivan izgled takođe se može kreirati korišćenjem boja za unutrašnje zidove. Napravite bogatu, raznobojnu šaru na monohromatskoj svetloj pozadini, bilo bojenjem šablona isečenog u željenom obliku ili nanošenjem boje na zid sunđerom, četkom ili starom tkaninom vezanom elastičnom trakom.

 • Get Inspired DIY 10

  Da li želite da zadržite nameštaj u spavaćoj sobi, ali ipak želite da ga osvežite? Mali postupci su dovoljni da se postignu vidljive promene na postojećem nameštaju i mogu transformisati prostor. Mali, jednostavan, ali efikasan postupak je farbanje nogara na noćnom stočiću. Prilikom odabira boje, imajte na umu da spavaća soba treba da bude udoban, topao i ušuškan prostor sa opuštenom atmosferom. Ostaci TESSAROL univerzalnih akrilnih završnih premaza, koji su bez mirisa i brzo se suše, posebno su pogodni za metalne ili drvene površine.