КОЛКУ БОЈА МИ Е НАВИСТИНА ПОТРЕБНА?

На сите ни се случило да ни остане половина лименка боја откако сме завршиле со работа и се прашуваме, што сега? Нема да има доволно боја за нов проект, не смее да се истура во одводот, и ако не се складира правилно, нејзиниот рок на траење се скратува. Затоа, пред вашето следно купување, запомнете дека неискористената преостаната боја може да се избегне со добро планирање, што е добро и за околината и за вашиот паричник.

Првиот чекор е избирање на типот и квалитетот на бојата или системот за бојадисување. Главните критериуми за избор се: тип на површина (ѕид, дрво, метал, пластика); оптоварување (механичко, временски услови); состојба на површината (пукнатини, лупење, мувла, 'рѓа...); и на крајот, посакуваниот изглед за бојадисаната површина (нијанса на боја, сјај, специјални ефекти). Откако ќе го изберете соодветниот систем за бојадисување, повторно пресметајте колку боја е всушност потребна во зависност од нејзините својства и површината. Можете да користите онлајн калкулатор, кој препорачува систем заснован на вашите барања и пресметува колку боја е потребна за квадратурата. Потрошувачката е претходно пресметана според препорачаниот број на нанесувања.

Молерите обично ја вклучуваат површината на прозорците и вратите во вкупната квадратура, освен ако тоа не се многу големи стаклени површини. Не заборавајте на таванот. Обично се додаваат 10% на пресметаната квадратура, бидејќи мала количина боја ќе остане на четката или валјакот и во лименката. Неизбежно, секогаш влијае и човечкиот фактор.

 

Испланирајте го следниот проект