Susret Japana i Skandinavije u vašem domu

Na prvi pogled, čini se da Japan i Skandinavija nemaju mnogo toga zajedničkog. Međutim, što se tiče dizajna doma, oni su sličniji nego što smo prvobitno mislili. Njihova estetika usredsređena je na jednostavnost, prirodne elemente i udobnost, pa nije iznenađujuće što sve više dizajnera kombinuje oba izgleda i naziva taj stil „Japandi“ (od reči „japanski“ i „skandi“).

Japandi 1

Neki kažu da je dizajn u stilu Japandi kombinacija skandinavske funkcionalnosti i japanskog rustičnog minimalizma, koji stvaraju osećaj umetnosti, prirode i jednostavnosti. Ova fuzija stvara savršenu kombinaciju funkcije i oblika, sa naglaskom na čiste linije, svetle prostorije i svetle boje.

 

Koji su elementi Japandija i kako se japanski i skandinavski stil međusobno dopunjuju?

Uprkos tome što se nalaze u različitim delovima sveta, čini se da postoji dugotrajni odnos između japanske i skandinavske kulture dizajna. One dele ljubav prema minimalizmu i jednostavnosti čistih linija i zaista poštuju istinsku lepotu prirodnih materijala i visokokvalitetnih komada nameštaja. Obično se biraju blage i umirujuće boje zidova. Prilikom izbora svetlih boja, biraju se sofisticirane i praktične nijanse.

Oni koji su upoznati sa skandinavskim stilom, verovatno su već čuli za pojam „hygge“. To je skandinavski koncept udobnosti i bliskosti kada je reč o dizajnu, koji postaje sve popularniji na zapadu poslednjih godina. Zalaže se za pristup da je naš dom utočište, koje nam mora pružiti osećaj udobnosti i sigurnosti svaki put kada uđemo u njega. Ako to kombinujemo sa japanskim konceptom „wabi-sabi“, odnosno idejom da lepota potiče iz nesavršenosti, stvaramo sklad između dva stila koji se naziva Japandi.

 

Japandi 2Japandi 3

U elementima u kojima se ova dva stila razlikuju, njihove verzije se međusobno dopunjuju. Dok je japanski enterijer elegantan, nordijski je rustičan. Bogatija (ali i dalje neutralna) boja japanskog dizajna sprečava da jaki beli zidovi u skandinavskim domovima stvore osećaj sterilnosti ili hladnoće.

 

Prilikom dekoracije doma u stilu Japandi, pratimo sledeće korake:

1) Istraživanje blagih, toplih nijansi i kontrastnih kombinacija

Prilikom izbora boje zida, izbegavamo veoma svetle nijanse, koje stvaraju sterilan osećaj. Umesto toga, biramo neutralne nijanse, kao što su N12-1 ili N02-4 (prema HGMIX ton karti). Naglašene boje u stilu Japandi uključuju nežne skandinavske tonove svetlo sive, bledo ružičaste, „bebi plave“ i „pastelno zelene“ boje (poput nijanse G07-3 prema HGMIX ton karti). Prostoriji možemo dodati još više topline izborom elemenata, kao što su tepisi od prirodnih vlakana ili nameštaj od lakog drveta.

 

Japandi 4Japandi 5

2) Izbor prirodnih materijala

Drvo je najčešći materijal, ali možemo naići i na druga prirodna vlakna, poput bambusa, ratana ili papira pa se trudimo da ih što više objedinimo. Kada se odlučimo za nešto smeliji izgled, u pozadini možemo koristiti bambus ili dodati ormar od ratana. Kombinacija svetlog i tamnog drveta dobar je način za stvaranje zanimljivog kontrasta, a istovremeno uključuje i obe dizajnerske kulture.

 

Japandi 6

3) Naglasak na jednostavnost

Japandi je remek-delo jednostavnosti, tako da prostorije treba da budu uređene na minimalistički način i prozračne kako bi pružile osećaj mira. Dodaci i ukrasni predmeti su netipični i za japansku i za skandinavsku filozofiju dizajna pa sledimo princip „manje je više“ i biramo samo nekoliko pažljivo odabranih predmeta. Skandinavski stil karakterišu glatko zaobljeni predmeti, dok japanski stil favorizuje praktične elemente. Možemo izabrati tepihe od ovčje kože, koji se takođe uklapaju u koncept „hygge“!

 

Japandi 7