Proiect de vopsire: De la pregătire la curățenie
Pregătirea și procesul de vopsire sunt aceleași, indiferent de condițiile meteorologice în care vă doriți să revopsiți un întreg apartament sau să schimbați doar culoarea unui perete.
O pregătire bună face ca treaba să fie pe jumătate terminată
La fel ca și cu orice în viață, pregătirea este cheia succesului. Cum să vă pregătiți pentru vopsit? Mai întâi, stabiliți câmpul de lucru – întregul apartament, o cameră sau poate doar un perete dintr-o cameră. Apoi alegeți tipul și calitatea vopselei sau sistemul de acoperire. Principalele criterii sunt:
- Tipul de substrat: convențional (de dispersie sau de var), straturi de acoperire pentru pereți, lacuri și emailuri lavabile, tapet...
- Gradul de încărcare: acesta depinde de utilitatea unei camere; uzura și degradarea sunt mult mai frecvente în hol decât în camera de zi, deci alegeți o vopsea care este rezistentă la uzură și care poate fi curățată cu o cârpă umedă, de exemplu SPEKTRA Latex Matt.
- Starea suprafețelor: verificați dacă pereții sunt crăpați, dacă vopseaua se decojește, dacă există mucegai...
- Aspectul final dorit al stratului de acoperire: alegeți nuanța de culoare și nivelul de luciu.
De vreme ce un perete nu este niciodată complet neted sau uniform, precum sticla, majoritatea vopselelor pentru pereți interiori au un nivel scăzut de luciu sau sunt mate. Astfel, puteți ascunde cu mult mai mare ușurință iregularitățile de pe suprafață decât dacă peretele ar fi vopsit cu o vopsea foarte lucioasă. Dacă preferați un finisaj lucios, aplicați stratul de finisare incolor SPEKTRA Domflok Gloss peste orice nuanță de culoare a vopselei de pereți interior, pentru a oferi o mai mare protecție suprafețelor vopsite.
Atunci când alegerea unei nuanțe este îngreunată de gama scăzută de opțiuni, niște sfaturi cu privire la alegerea nuanței pot fi de mare ajutor. Odată ce ați ales nuanța, vă recomandăm să o testați pe o porțiune mică a peretelui și să așteptați ca aceasta să se usuce complet. Observați culoarea timp de câteva zile, care se va schimba pe parcursul unei zile în funcție de cantitatea și unghiul luminii. HGMIX INTERIOR COLOUR COLLECTION colour card oferă o gamă largă de nuanțe de culoare pentru suprafețele pereților interior, de la pastel la culori intense.
Pentru tonurile mai închise, alegeți vopsele care conțin mai mult liant, care le face să se întindă și să se prindă de suprafețe mult mai bine, de exemplu SPEKTRA Latex Matt. Pentru tonurile mai deschise, puteți alege dintr-o gamă largă de vopsele pentru pereți.
După ce alegeți nuanța de culoare dorită sau sistemul de acoperire, calculați câtă vopsea vă trebuie. Zugravii includ, de obicei, suprafața zonei ferestrelor și ușilor în totalul de metri pătrați, excepție făcând suprafețele foarte largi de sticlă. Nu uitați să adăugați 10% în plus la totalul de metri pătrați, întrucât o anumită cantitate de vopsea va rămâne pe pensulă, trafalet sau în cutie.
Pentru a pregăti o listă completă cu tot ceea ce aveți nevoie înainte de a merge la magazin, verificați starea bazei pe care veți vopsi. Dacă vopseaua se decojește sau vă rămân urme albe pe mână după ce o treceți peste perete, asta înseamnă că există niște liant în vopsea, iar baza este nepotrivită. Pentru asemenea baze, aplicați mai întâi grundul SPEKTRA Impregnation Acryl Special.
Listă pentru vopsit:
- bandă adezivă protectoare,
- folie de protecție pentru a proteja podeaua și mobila,
- impregnare (dacă este cazul),
- hârtie abrazivă,
- chit pentru repararea iregularităților de pe suprafață (dacă este cazul),
- șpaclu pentru aplicarea chitului (dacă este cazul),
- vopsea,
- băț pentru amestecarea vopselei,
- pensulă pentru vopsit,
- trafalet,
- o găleată pentru a turna cantitatea necesară de vopsea,
- grătar pentru vopsea, folosită pentru a îndepărta vopseaua în exces de pe trafalet,
- o scară, pentru a ajunge la părțile mai înalte ale pereților (dacă este necesar),
- tijă telescopică.
Protecție
Acum totul este gata. Nu uitați să alocați suficient timp pentru vopsire, astfel încât să nu trebuiască să vă îngrijorați că va fi un proces făcut în grabă. Dacă sunteți ocupați în timpul săptămânii, mai bine vă folosiți de weekend pentru a vopsi.
După ce v-ați decis când să vopsiți, mai întâi curățați și pregătiți baza aleasă. Ștergeți praful și pânzele de păianjen, uniformizați suprafața dacă aceasta este neuniformă și utilizați chit pentru a repara orice iregularități minore de pe perete. În acest caz, așteptați chitul să se usuce bine înainte de a vopsi. Urmărind instrucțiunile pentru timpul de uscare al chitului.
Etapa finală înainte de a vopsi este protejarea podelei, marginilor pereților, geamurilor, ușilor, prizelor, întrerupătoarelor și mobilei, folosind folie de protecție și bandă adezivă protectoare. Odată ce totul este protejat (și chitul s-a uscat), puteți începe să vopsiți!
Vopsire
Mai întâi amestecați bine vopseaua, pentru a împiedica pigmentul sau alte substanțe să se depună. Apoi diluați vopseaua conform instrucțiunilor de pe cutie. În principiu, primul strat de vopsea ar trebui să fie mai subțire decât cel de al doilea. Alegerea trafaletului potrivit Alegerea unui trafalet corespunde cu calitatea vopselei: trafaleții din lână sunt utilizați pentru vopsele normale de perete, precum SPEKTRA Perfect White, SPEKTRA Classic Plus, SPEKTRA Fresh&Easy, SPEKTRA Extra; trafeleții din microfibră sunt pentru vopselele de calitate mai înaltă, întrucât ei creează o structură mai fină de vopsea pe perete. Printre acestea se numără SPEKTRA Latex Matt sau Semi-matt, SPEKTRA Active Air sau SPEKTRA Premium. Pentru cea mai bună aplicare posibilă a vopselei, umeziți trafaletul înainte de a-l utiliza și rulați-l pe o suprafață plată, pentru a stoarce apa și pentru a deschide fibrele. Îl puteți rula peste orice suprafață plată rezistentă la apă; asigurați-vă doar că apa care se scurge nu provoacă daune.
Începeți întotdeauna să vopsiți cu un trafalet mic sau o pensulă în colțuri, în jurul prizelor și întrerupătoarelor, sub tavan și continuați să vopsiți cu un trafalet mai mare pe suprafețele mai mari.
Asigurați-vă că vopseaua este aplicată uniform pe suprafață, că straturile nu sunt prea groase și că nu o aplicați de prea multe ori cu trafaletul în același loc, întrucât va începe să se usuce și trafaletul va lăsa urme vizibile. Vopseaua ar trebui să fie aplicată în forma literei S, care este apoi întinsă vertical, în sus și în jos. Asigurați-vă că vopsiți în aceeași direcție întotdeauna și că nu există vopsea în exces pe pensulă sau pe trafalet. Utilizați grătarul pentru a îndepărta vopseaua în exces de pe pensulă sau trafalet. Evitați să folosiți marginea cutiei de vopsea pentru a îndepărta excesul, întrucât vopseaua se va usca și va îngreuna deschiderea și închiderea cutiei.
Atunci când vopsiți, nu ar trebui să bată vântul foarte tare și vremea nu ar trebui să fie prea călduroasă (până la 25°C), astfel încât vopseaua să nu se usuce prea repede. Urmați instrucțiunile cu privire la numărul necesar de straturi și timpul de uscare. Ar trebui să aplicați cel de al doilea strat de vopsea numai după ce primul strat este complet uscat. Aplicarea sa pe un prim strat încă umed ar putea cauza probleme – primul strat se poate șterge de pe bază atunci când aplicați cel de al doilea strat cu trafaletul. Vopseaua extrem de albă pentru pereți interiori SPEKTRA Super este specială, întrucât aceasta oferă posibilitatea de a o aplica pe primul strat încă umed, ceea ce înlătură necesitatea de a aștepra pentru ca vopseaua să se usuce între aplicări.
Curățare
Ultimul pas important este curățarea. Îndepărtați banda adezivă când vopseaua este parțial sau complet uscată, dar nu umedă. Nu o smulgeți de pe suprafața vopsită, ci îndepărtați-o la un unghi de 180 de grade. Îndepărtați protecția (murdară) pentru podea numai atunci când vopseaua este complet uscată. În caz contrar, bucățile de vopsea uscată de pe folia de protecție s-ar putea desprinde și s-ar putea lipi de peretele ud.
După ce îndepărtați folia de protecție, hârtia și banda adezivă, spălați trafaleții, pensulele și alte instrumente cu apă. Spălați trafaletul cu apă, iar apoi rulați-l pe o suprafață plată pentru a deschide fibrele. Dacă trafaletul rămâne ud, fibrele se pot lipi una de alta și pot dezvolta chiar și mucegai. Nu îl lăsați niciodată pe o suprafață plată; puneți-l în picioare sau atârnați-l în timp ce se usucă. Același lucru se aplică și în cazul pensulelor.
Dacă nu ați folosit toată vopseaua, ștergeți marginea cutiei cu o cârpă curată și închideți ermetic capacul. Pentru a preveni ca vopseaua să se usuce în cutie, asigurați-vă că capacul este închis foarte bine. Acesta este singurul mod prin care vă puteți asigura că vopseaua va putea să mai fie folosită pentru încă 5 luni de la deschiderea cutiei originale. Dacă a rămas mai puțin de jumătate de vopsea, vă recomandăm să o turnați într-un borcan de sticlă, pentru a limita contactul cu aerul. Verificați ca vopseaua să mai fie bună înainte de a o folosi următoarea dată.