Cum să scăpați în mod corespunzător și în condiții de siguranță de reziduurile de vopsea?
Tocmai ați terminat să vă zugrăviți casa? Începeți încet să curățați pensulele și alte instrumente pe care le-ați folosit pentru a vă ajuta în timpul lucrării, eliminând protecția cu care probabil ați acoperit mobilierul sau alte suprafețe pe care nu ați dorit să le pătați în timpul vopsirii suprafețelor pereților (interiori sau exteriori) și sunteți mulțumiți privind suprafețele renovate sau împrospătate. Cu toate acestea, observați că mai aveți puțină vopsea rămasă... ce faceți cu restul de vopsea?
Pentru a evita cât mai mult posibil să avem un reziduu de vopsea rămas după finalizarea zugrăvelii, se recomandă în primul rând să încercăm să calculăm cât mai exact posibil de cât de multă vopsea avem nevoie pentru pereții pe care vrem să-i vopsim. De asemenea, este important de știut dacă este suficient un singur strat sau dacă vor fi aplicate mai multe straturi pe suprafață. Numărul de straturi depinde în principal de faptul dacă există pete sau altă vopsea pe suprafața pe care o veți vopsi (nuanțele mai puternice de vopsea necesită, de obicei, un strat sau două în plus față de numărul obișnuit de straturi).
În nici un caz, nu trebuie turnat niciun fel de reziduu de vopsea în canalizare sau în sol, deoarece aceste substanțe poluează mediul, precum și apa freatică.
Utilizați resturile de vopsea pentru alte proiecte creative
Restul de culoare constituie o mare oportunitate de a începe o varietate de proiecte creative pe care nu le-ați putea face altfel. O modalitate de a folosi restul vopselei este de a cumpăra sau de a face șabloane personalizate cu care puteți face modele interesante pe perete și astfel să condimentați spațiul. Procedura este făcută cel mai bine cu o pensulă rotundă de dimensiuni mai mici. Aplicați vopseaua pe perete cu o tamponare ușoară, având grijă să nu aplicați prea multă vopsea pe pensulă, deoarece aceasta se poate scurge pe perete.
În loc să utilizați șabloane, puteți crea modele geometrice pe perete cu ajutorul benzii de protecție. Dacă procedați astfel, trebuie să vă asigurați că banda de protecție este atașată ferm la perete, astfel încât să nu cadă în timpul umplerii formei cu vopsea. La acoperirea suprafețelor netede, un singur strat de vopsea va fi suficient, indiferent dacă utilizați un șablon sau o bandă de protecție în proiect
Dacă nu aveți o bandă de protecție sau un șablon de protecție la îndemână, puteți utiliza, de asemenea, cretă sau un creion obișnuit cu care puteți schița modelul dorit, pe care îl puteți picta cu ușurință cu restul vopselei, așa cum v-ați imaginat
Depozitarea resturilor de vopsea
Resturile de vopsea pot fi depozitate într-o încăpere în care sunt ferite de îngheț. Majoritatea vopselelor pot fi depozitate într-un loc uscat în care temperatura nu scade sub 5 ° C și nu depășește 35 ° C. În același timp, produsul nu trebuie expus la lumina directă a soarelui. Dacă redeschideți după un timp ambalajul conținând reziduu de vopsea, amestecați-l bine înainte de utilizare.
Vopseaua de latex sau acrilică nu trebuie aruncată într-o pubelă de gunoi obișnuită, până când nu este complet uscată și întărită (acest proces poate dura câteva zile, în funcție de temperatură și umiditate). Pentru uscarea mai rapidă și întărirea mai rapidă a vopselei, păstrați-o într-un loc cald sau bine ventilat. Când acest tip de vopsea se întărește, scoateți materialul uscat din ambalaj și aruncați-l în pubela de gunoi și reciclați în mod corespunzător ambalajul sau bidoanele goale.
Vopselele pe bază de ulei și cele alchidice, inclusiv unele emailuri și lacuri, sunt deșeuri periculoase care fac obiectul unor reguli și instrucțiuni de eliminare mai stricte. Nu lăsați niciodată aceste din urmă vopsele să se usuce, așa cum este posibil cu vopselele de latex sau acrilice, deoarece acestea pot emite vapori dăunători și pot conține substanțe chimice care pot contamina solul și, în consecință, apele freatice, fosele septice și cursurile de apă Pentru a evita apariția unor probleme nedorite, vă sfătuim să consultați magazinul specializat din care ați cumpărat vopseaua sau să contactați un centru de deșeuri periculoase, unde vă vor oferi informații despre un punct de colectare adecvat sau un depozit de deșeuri pentru acest tip de deșeuri.
Returnarea reziduurilor de vopsea la punctul de vânzare
Veți găsi informații despre manipularea corectă și sigură a reziduurilor de vopsea în majoritatea magazinelor de vopsea. Multe puncte de vânzare organizează eliminarea și reciclarea excesului de vopsea în locuri sau instalații specializate.
Donarea de vopsea
În cazul în care cantitatea de vopsea care v-a rămas este mai mare, puteți să o donați organizațiilor de caritate sau non-profit, ceea ce va fi în avantajul reciproc. Unele dintre aceste organizații sunt implicate, de exemplu, în asigurarea de locuințe pentru familiile fără adăpost, dezavantajate din punct de vedere social, renovarea centrelor de tineret, a grădinițelor și instituțiilor de învățământ. Restul culorilor dvs. vă vor fi cu siguranță la îndemână pentru o renovare sau un proiect de împrospătare a unei camere.