Kako da pravilno i sigurno odložite ostatke boje?

Jeste li upravo završili sa krečenjem svog doma? Polako počinjete da čistite četke i drugi alat koji ste koristili tokom rada, uklanjajući zaštitu kojom ste možda prekrili nameštaj ili druge površine koje niste želeli da umažete tokom krečenja (unutrašnjih ili spoljašnjih) zidnih površina i zadovoljno posmatrate obnovljene ili osvežene površine. Međutim, primećujete da vam je ostalo malo boje... Šta učiniti sa ostatkom boje?

28 Ostanki barv

Da biste što je moguće više smanjili ostatke boje nakon završetka krečenja, najpre se preporučuje da pokušate da izračunate što je moguće tačnije koliko vam boje treba za zidove koje želite da okrečite. Takođe je važno znati da li je potreban samo jedan sloj ili ćete morati da nanesete još nekoliko slojeva na površinu. Broj slojeva zavisi uglavnom od toga da li ima mrlja ili druge boje na površini koju ćete farbati (jače nijanse boje obično zahtevaju jedan ili dva sloja više nego obično).

Ni u kom slučaju ne smete sipati ostatke boje u kanalizaciju ili zemlju, jer takve materije zagađuju okolinu, kao i podzemne vode.

 

28 Ostanki barv2

 

Upotreba ostataka boje za druge kreativne projekte 

Ostatak boje je odlična prilika da se upustite u razne kreativne projekte koje inače ne biste započeli. Jedan od načina da iskoristite ostatke boje je kupovina ili izrada šablona po meri pomoću kojih možete napraviti zanimljive šare na zidu i tako dekorisati prostor. Postupak je najbolje izvesti okruglom četkom manje veličine. Nanesite boju na zid laganim tapkanjem, vodeći računa o tome da ne nanesete previše boje na četku, jer se može preliti po zidu.

 

28 Ostanki barv3

Umesto šablona, možete takođe napraviti geometrijske šare na zidu pomoću zaštitne trake. Pri tome morate paziti da zaštitna traka bude čvrsto pričvršćena za zid kako ne bi otpala tokom farbanja šare. Prilikom premazivanja glatkih površina, jedan sloj boje će biti dovoljan, bez obzira na to da li u projektu koristite šablon ili zaštitnu traku.

Ako nemate pri ruci zaštitnu traku ili šablon, možete koristiti i kredu ili običnu olovku kojom možete lagano nacrtati željenu šaru, koju lako možete prefarbati ostatkom boje kako ste zamislili.

 

Skladištenje ostataka boje 

Ostaci boje mogu se skladištiti u prostoriji u kojoj se neće smrznuti. Većina boja se može skladištiti na suvom mestu gde temperatura ne pada ispod 5 °C i ne prelazi 35 °C. Istovremeno, proizvod ne treba izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti. Ako nakon nekog vremena ponovo otvorite pakovanje sa malo ostatka boje, dobro ga promešajte pre upotrebe.

 

28 Ostanki barv4

 

Boje na bazi lateksa ili akrila ne treba odlagati u običnu kantu za smeće dok se potpuno ne osuše i ne očvrsnu (ovaj proces može trajati nekoliko dana, u zavisnosti od temperature i vlažnosti). Za brže sušenje i učvršćivanje boje čuvajte je na toplom ili dobro provetrenom mestu. Kada se ova vrsta boje stvrdne, izvadite osušeni materijal iz ambalaže i odložite ga u smeće, a zatim reciklirajte praznu ambalažu ili limenku boje.

Uljane i alkidne boje, uključujući neke emajle i lakove, spadaju u opasni otpad koji podleže strožim pravilima i uputstvima za odlaganje. Nikada ne dozvolite da se ovakva boja osuši, kao što možete uraditi sa bojama od lateksa ili akrila, jer ona može ispuštati štetna isparenja i sadržati hemikalije koje mogu zagaditi tlo, a samim tim i podzemne vode, septičke jame i vodotokove. Da biste izbegli neželjene probleme, savetujemo vam da se obratite specijalizovanoj prodavnici u kojoj ste kupili boju ili da se obratite centru za opasan otpad, gde ćete dobiti informacije o odgovarajućem centru za prikupljanje ili deponiji za ovu vrstu otpada.

 

28 Ostanki barv5

 

Vraćanje ostataka boje u prodajno mesto 

Informacije o odgovarajućem i bezbednom rukovanju ostacima boje pronaći ćete u većini farbara. Mnoga prodajna mesta takođe organizuju odlaganje i recikliranje viška boje u specijalizovanim centrima ili pogonima.

 

28 Ostanki barv7

 

Donacija boje 

Ako vam je preostala veća količina boje, možete je donirati dobrotvornim organizacijama ili neprofitnim organizacijama, što će im svakako dobro doći. Neke od ovih organizacija uključene su, na primer, u stambeno zbrinjavanje beskućnika, socijalno ugroženih porodica, renoviranje omladinskih centara, vrtića i obrazovnih ustanova. Ostatak boja definitivno bi vam dobro došao za projekat renoviranja ili osveženja sobe.

 

28 Ostanki barv8