Политика за колачиња

Во Helios TBLUS го почитуваме правото на приватност. Правилата што се однесуваат на употреба на колачиња и слична технологија за зачувување на податоци или пристап до податоци од уредот на лицето кое ја посетува нашата веб-страница, се регулирани со Општата дирекција за заштита на податоци (General Data Protection Regulation (GDPR)).

 

ШТО СЕ КОЛАЧИЊА? 

Колачиња се мали датотеки со текст кои се симнуваат во уредот од корисникот (компјутер, таблет, телефон) при посета на веб-страница. Колачињата обично вклучуваат: име на серверот од којшто е испратено колачето; рокот на траење на колачето и неговата вредност (обично е единствен број што се генерира случајно).   Самите колачиња не содржат и не собираат информации, и нивното складирање е под целосна контрола на пребарувачот што се користи.

 

ЗА ШТО СЛУЖАТ КОЛАЧИЊАТА?

Колачињата главно се користат за подобрување на корисничкото искуство.   Со помош на колачињата, интеракцијата меѓу корисникот и веб-локацијата е поедноставна и побрза бидејќи веб-локацијата ги „памти“ изборите на корисникот во текот на сесијата (колачиња за сесија) или подолг временски период (трајни колачиња). 

Веб-локацијата може да употребува свои колачиња (колачиња од прв ред) или може да употребува колачиња од други локации или услуги што прикажуваат содржина на страната која ја посетува корисникот (колачиња од трет ред), на пр. фејсбук. 

 

ЛИСТА НА КОЛАЧИЊА НА ВЕБ-СТРАНИЦАТА

Неопходни колачиња:

Име Цел Рок на траење Процесор
PHPSESSID

Stores session values on accompanying websites.

session Helios TBLUS 
_ICD2 The cookie is used to store user's cookie-related decisions. The cookie validity is determined by the user.  1 year Helios TBLUS 

 

Колачиња за веб анализа:

Име Цел Рок на траење Процесор

_GID

_GAT

_GA

To track online statistics and visitors' activity on the site (first visit, page views, browsing times, entry and exit points). You can read more about individual cookies and how they work and how they use the collected data here (in english).

session

session

2 years

 Google Analytics (Google Inc., USA, SCC)*

 

Колачиња за социјални медиуми:

 Име Цел Рок на траењея Процесор
_FBP  A Facebook cookie used to monitor customer activity.  1 day Facebook (Facebook Inc., USA, SCC)*

  

Колачиња за напредно рекламирање :

 Име Цел Рок на траење Процесор
_ATUVC
_ATUVS
A cookie used to share the content of a page. 2 years AddThis

 

НАГОДУВАЊА ЗА КОЛАЧИЊА

Корисникот може во секое време да го ограничи или оневозможи складирањето на колачиња со промена на нивните нагодувања во веб-прелистувачот што се користи: