Малку поинаква градина со зачини

Jana Koteska
Jana Koteska

Недостатокот на простор не значи дека не можеме да имаме мала градина со зачини во нашиот дом. Градинарството не е мое хоби, но кога пред неколку дена наидов на интересно решение на интернет за тоа како да трансформирате дрвена палета во дом за растенија, одлучив да го прифатам овој возбудлив предизвик. Побарав помош од пријател бидејќи работен викенд е секогаш добра идеја за поминување на времето со друштво, а сончеви пролетни денови се секогаш совршено време за да станете DIY („Направете си сами“) експерти.

Preobrazba koteska1Дрвена палета што не се употребува може да биде многу корисна работа. Отворете ги очите бидејќи може да го најдете ова заборавено богатство во ваша непосредна близина или можеби кај соседите. И токму кај соседите ја најдов мојата и тие беа доволно љубезни да ми ја подарат.

1.) Пред употреба, палетата  мора да се исчисти и избруси за површината да стане мазна. Брусилката требаше да работи многу бидејќи сакав да добијам што е можно помазна површина. Палетатa може да се избруси и рачно, но ќе ви биде потребно малку повеќе време.

 

Preobrazba koteska3

2.) Отстранете ги двете тесни летви од палетата.

 

Preobrazba koteska2

3.) Ставете ги летвите на другата страна за да направите корито за растенијата.

 

Preobrazba koteska4Preobrazba koteska5

4.) Пред палетата да ја добие новата декоративна функција, мора соодветно да се заштити. Најпрво го премачкав дрвото со BORI импрегнација со биоцид W за заштита на дрвото од штетници.

 

Preobrazba koteska7

5.) Следниот ден, ги обложив „отворите“ со дебела фолија и со хефталица ја прицврстив за рабовите. Тревките и цвеќињата одвај дочекаа да бидат сместени во новиот дом.

 

Preobrazba koteska9Preobrazba koteska10

6.) Откако премазот со импрегнација беше целосно исушен (препорачливо е да се чека 24 часа пред нанесување на лазура), започнав со премачкување на дрвото со BORI гел лазура. Бидејќи сакав дрвото да биде темно, избрав нијанса на тиково дрво од постоечките шест нијанси. BORI гел лазура е нов производ на производите на Хелиос и има посебна гел структура која овозможува брзо и лесно нанесување на премазот без протекување. Особено карактеристично за гел лазурата е тоа дека не треба да се меша пред нанесувањето. Додека го нанесував првиот слој, станав малку гладна бидејќи изгледот на лазурата е како чоколаден пудинг.

 

Preobrazba koteska6Preobrazba koteska8

7.) Додека лазурата се сушеше, ставив малку камчиња на дното на коритото, а потоа додадов почва до средината, додадов зачини и цвеќиња, и на крај уште еден слој почва.

 

Preobrazba koteska11Preobrazba koteska12

8.) Не можев да дочекам да ја пренесам мини градината на тивко место зад куќата каде што сенката од лозницата создава одлично место за читање и излети. Тие ќе бидат уште поинтересни бидејќи сега ќе можеме сами да си набереме свежи зачини директно од градината. 

 

Preobrazba koteska15Preobrazba koteska13

Preobrazba koteska14 mini