Блокирање на бои - тренд кој ги поместува границите

Ако мислевте дека блокирањето на боите постои само во модната индустрија, сте се излажале. Во дизајнот на ентериер, сè почесто ја гледаме комбинацијата на силни, контрастни блокирања на боја или монохроматски панели и нивното често неконвенционално поставување во просторот. Ова е тренд кој сака да ги игнорира правилата за дизајн на ентериер и несомнено ќе внесе смела и свежа енергија во просторот.

37 Colour blocking 1280x850 1

Блокирањето на бои обично вклучува употреба на контрастни, необични и смели комбинации на бои. Ова се често комбинации кои не би очекувале да ги видите во иста просторија или на иста површина. Сепак треба да се земе предвид постоечката палета на бои во просторијата, особено на поголемите парчиња мебел, кои се менуваат поретко. 

 

37 Colour blocking 1280x850 2

Ако е ограничено на дел од еден ѕид или на помала површина, блокирањето на бои претставува одлично решение за внесување дури и на најсилните, најсмелите и најтемните нијанси на бои во просторот. Тоа се бои на кои им се восхитуваме, но ги избегнуваме во поголеми количини поради страв од агресивен резултат. Бојадисувањето помали површини е прекрасна можност да се искористи преостанатата боја од претходно реновирање или бојадисување друга просторија. Ова внесува единствена палета на бои и повторливи елементи во домот, што е особено добредојдено за помалите станови, бидејќи златно-црвената комбинација создава чувство на просторност. Ова е техника за која е потребна само малку фантазија, без посебно знаење. Доволни се самолеплива лента, четка или валјак, молив и линијар. 

 

37 Colour blocking 1280x850 9

Следејќи ја архитектурата на еден простор

Смислено користење на бојата може да ги нагласи интересните архитектонски елементи во просторот, како што се агли, сводови, столбови, прегради, необични скалила или може да ги следи линиите на постоечките парчиња мебел. Во спалната соба, можете да ја врамите главата на креветот, да ги обоите ѕидовите зад полиците или визуелно да го поделите просторот на неколку делови и да организирате помал агол за читање или учење во поголем простор. Блокирањето на бои често продолжува на соседниот ѕид, таван или ве води низ собата. Можностите се практично неограничени, но при планирањето мора да ја земете предвид постоечката архитектура на просторот. 

 

37 Colour blocking 1280x850 6

Истакнете ги вашите омилени украсни елементи

На обесените уметнички дела, како што се слики, графики или фотографии, може дополнително да им се додаде рамка во контрастна боја и така ќе добиете своја уметничка галерија. Истото важи и за вазни, статуи или други 3D парчиња, кои исто така може да се постават пред бојадисана позадина на помала површина за да се избегне нивно „губење“ меѓу другите елементи во просторот.

 

37 Colour blocking 1280x850 7

Интересни контрасти може да се постигнат и со комбинирање на различни форми. Можете да нацртате квадратна рамка околу тркалезно огледало или да поставите слики со квадратни рамки во средина на круг. Огледалата поставени на начин што ќе го одразуваат обликот на обоените површини додаваат длабочина на просторот. Ова ќе создаде чувство на динамика во просторот.

 

37 Colour blocking 1280x850 5

Инспирација од геометријата

Поголемите празни ѕидови може да се оживеат и со низа геометриски фигури во интересни комбинации на бои. Неправилните триаголници се популарни веќе некое време. Можете да најдете идеи во постоечките парчиња мебел, како и во покривките, перничињата и килимите. Можете дури и да ја продолжите шемата на вашите завеси долж прозорците. 

 

37 Colour blocking 1280x850 4

 Остри, чисти линии или меки, органски премини. Јаки и смели комбинации или комбинирање на нијанси од истата група на бои. Бојадисување на ѕидови, таван или под. Можностите се бескрајни. Едно правило е да дозволите вашите раце да се движат слободно, без разлика колку луда може да изгледа идејата на почетокот. 

 

37 Colour blocking 1280x850 10