Избор на фасадна боја

Премазите за фасадни површини имаат двојна улога; покрај квалитетна функционална заштита, тие имаат и исклучително важен ефект врз изгледот на зградата и нејзината складност со географската локација.

20 Izbira fasadne barve 1280x850 uvodna

Фасадните површини се третираат со разни заштитни и декоративни облоги, минерални или дисперзивни завршни малтери или со тенкослојни фасадни бои. Оштетувањата што се појавуваат на фасадите со текот на времето (пукнатини, лупење, прашење, избледување ...) главно се должат на штетни атмосферски влијанија (УВ зраци, влажност, ветер, бури ...) и загадување на воздухот во урбани и индустриски области (содржина на цврсти честички од нечистотија, CO2, SO2 и азотни оксиди). Премазите исто така може да се оштетат како резултат на градежни дефекти, неправилна инсталација, избор на несоодветен премаз и/или нијанси отпорни на светлина. На фасадата е можна и појава на алги и мувла поради влажни или слабо осветлени површини. 

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 plesen

Негативните ефекти на атмосферата и околината придонесуваат за видливи знаци на оштетување и влошување на премазот. Итно е потребно реновирање или, во спротивно, влошувањето на самиот слој ќе се забрза, а подоцна ќе се пренесе и на основните површини на зградата. Ова не е лесна одлука бидејќи има многу различни видови на премази во зависност од хемискиот состав, главните својства и посакуваниот краен естетски изглед. Покрај тоа, оригиналниот третман на површината која треба да се обнови исто така игра важна улога при изборот на премаз.

Избраната боја мора да биде соодветна за сите видови стари малтери, системи за топлинска изолација и бои, а воедно мора да нуди квалитетна и долготрајна заштита на фасадните површини.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EB11 2 opt20 Izbira fasadne barve 1280x850 EN23 2 opt

Новата фасадна боја SPEKTRA Renoxan претставува оптимално решение. Базирана на акрилен кополимер, таа нуди УВ заштита на пигменти; а силиконското врзиво овозможува и голема паропропустливост и мала апсорпција на вода. Бојата е особено погодна за обнова на системите за термоизолација, засновани на минерална волна, и зградите со поголема изложеност на влага и последователна појава на алги и мувла. SPEKTRA Renoxan е исто така погодна за неизолирани стари фасади бидејќи нејзината висока паропропустливост овозможува влагата да поминува низ sидните површини и со тоа одржува здрави климатски услови во затворен простор.

SPEKTRA Renoxan содржи внимателно избрани карбонатни и силикатни полнила во различни гранулации кои се рамномерно распоредени во врзувачката матрица и на премазот му овозможуваат еднаква дебелина, рамномерно заштитена со врзивно средство преку целата површина. Синтетичките влакна дополнително го зајакнуваат филмот и ги исполнуваат влакнестите пукнатини на стариот премаз, спречувајќи нивно пренесување на новиот премаз. Силикатни полнила ја зголемуваат механичката цврстина на премазот, а со тоа и неговата отпорност на абење. Додатокот на биоцид го инхибира растот на мувла и алги на фасадната површина на долго време, заштитувајќи го слојот од инфекција. Водоотпорноста на премазот може да се постигне со помош на соодветни адитиви. 

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EO02 2 opt20 Izbira fasadne barve 1280x850 ER08 4

Фасадната боја SPEKTRA Renoxan е достапна во многу нијанси на бои на системот за мешање HGMIX, според картата на бои Exterior Colour Collection, како и многу други. Сите нијанси се направени од исклучиво неоргански пигменти кои овозможуваат нијансата на бојата да биде отпорна на УВ зраци и временски влијанија за подолг период. Препорачуваме избор на пастелни нијанси кои апсорбираат помалку топлина и последователно ја продолжуваат трајноста на премазот.

Ако на фасадата ѝ е потребно само освежување – каде што поради долгогодишно изложување на штетно УВ зрачење и временски ефекти, врзивното средство е влошено и акумулирало нечистотија, но нема видливи пукнатини – изборот на најсоодветната фасадна боја зависи од типот на стариот премаз и сродните важни својства (пареопропустливост, водоотпорност), саканата нијанса на боја и цената.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 TopDry Renoxan

Бидејќи влагата е главната причина за оштетување на фасадните премази, можноста за спречување на апсорпција на вода е најважниот фактор при изборот на соодветна фасадна боја. На тоа додадете ја високата и долготрајна издржливост на нијансата, и така ќе ја добиете новата фасадна боја SPEKTRA Top Dry. Бојата може да се пофали со специјална хидрофилна компонента на филмот од премазот, на кој дождот или влагата се распрснуваат на многу мали капки. Капките не се апсорбираат во површината, туку едноставно испаруваат, а фасадната површина се суши многу брзо.

 

20 Izbira fasadne barve fast drying 120 Izbira fasadne barve fast drying 2

Затоа, SPEKTRA Top Dry нуди одлична заштита на фасадата од дожд, роса и магла. На премази на стандардни фасадни бои, водата се апсорбира во филмот, оставајќи нечистотија на површината. Сушењето трае подолго, што ја зголемува веројатноста за појава на мувла и алги. Апсорпцијата на вода го скратува животниот век на ваквите премази бидејќи порано се појавуваат пукнатини и, последователно, лупење и/или видливо механичко оштетување.

 

20 Izbira fasadne barve 1280x850 EG09 5 opt

SPEKTRA Top Dry овозможува најголема можна издржливост на нијансите на бојата, кои може да се изберат од картата на бои Exterior Colour Collection. Сите нијанси на бои се направени од најстабилни неоргански пигменти, отпорни на временски влијанија и УВ зрачење. Иако препорачуваме да изберете посветли нијанси на бои за фасадните површини бидејќи тие остануваат поладни, можно е да се користат и многу темни фасадни нијанси со избор на IR рефлектирачки пигменти. Овие пигменти го рефлектираат термичкиот дел на сончевата светлина и со тоа значително придонесуваат за одржување на поладна фасадна површина. Ова значително го продолжува животниот век на темните фасади.