Дури и остатокот од бојата за ѕидови може да се трансформира во уметничко дело

На сите нас, во одреден момент, ни преостанала повеќе боја отколку што ни е потребна. Колку е поголем проектот, толку е потешко да се процени колку боја навистина е потребна. Често се случува по завршувањето на работата да останеме со половина лименка боја - ова е всушност одлична можност да ги засукате ракавите и да бидете креативни.

38 ostanki barve 1280x850 3

Остатоците од боја, лакови и растворувачи не смеат да се фрлаат во отпадот од домаќинството или во одводот бидејќи тоа може да доведе до опасна контаминација на почвата и подземните води. Последично, тие често се чуваат во оставата, гаражата или подрумот, и се забораваат. По секој завршен проект, препорачуваме да заштедите мала количина боја и да ја ставите во стаклена тегла за складирање за во иднина да се искористи за мали поправки. Остатокот од бојата може да се искористи како инспирација за вашиот нареден креативен проект.

Дозволете му на остатокот од бојата да го разбуди уметникот во вас

Остатокот од ѕидна боја е помалку соодветен за нанесување на уметничко платно. Со сушењето на бојата на платното, тоа може да пукне и да се истутка поради различниот состав на бојата наменета за таква употреба. Меѓутоа, ѕидната боја може да се нанесе во тенок слој на друга, поапсорбирачка површина, како што е подебела хартија за цртање. Доволно е само малку преостаната боја за да се создадат прекрасни геометриски фигури во модерен стил, без посебни цртачки вештини.

 

38 ostanki barve 1280x850 1

Линијар и заштитна лента се вашите двајца најдобри пријатели за цртање геометриски фигури. Ова особено важи за цртање совршено прави и остри линии. Линиите нацртани со молив треба речиси целосно да се избришат пред да нанесете боја. Ова е уште поважно кога користите светли нијанси, каде што трагите од молив може да останат видливи под бојата. Препорачуваме да избегнувате употреба на други пенкала, бидејќи бојата може да ги врати дамките на површината во текот на сушењето. 

 

38 ostanki barve 1280x850 2

Секако, потребно е да бидете трпеливи. Малите геометриски форми бараат поголема прецизност и повеќе трпение. Кога создавате фигури со помош на заштитна лента, потребно е да ја поделите работата во неколку фази, бидејќи не е можно сите фигури да се бојадисаат во еден потег. Започнете со секое второ поле; по бојадисувањето, внимателно отстранете ја заштитната лента, почекајте бојата добро да се исуши, и потоа продолжете. Нанесувајте ја бојата во тенки слоеви, со помош на мала четка или валјак, што ќе овозможи доволна прецизност. Можеби ќе биде потребно да ја поделите работата дури и на три или четири фази, во зависност од големината и обликот на фигурите. Пред секое нанесување, проверете дали бојата е целосно исушена.

 

38 ostanki barve 1280x850 9

Внимателно отстранете ја заштитната лента. Одлепете ја заштитната лента од површината полека, под агол, пред бојата целосно да се исуши.

Со оглед на тоа што обично се потребни поголем број на различни нијанси за покомплексни уметнички дела, засенчувањето може да биде корисна техника. Со варосување, често се добива совршено бела боја за засенчување. Може да се меша со која било преостаната боја за ѕидови на база на вода или со обична акрилна темпера боја која може да се најде во училишниот прибор. Доколку е потребно, постоечката палета на бои може да се дополни и со примероци на боја.

 

38 ostanki barve 1280x850 6

При изборот на вашата палета на бои, земете ги предвид постоечките бои во просторијата каде што ќе се постави сликата. Можеби постои креативен начин да ги поврзете сите бои кои веќе се појавуваат во ситните детали на мебелот или украсните елементи на една слика, па така да создадете уметничко дело кое совршено ќе се вклопи во собата. Од друга страна, користете силни контрасти и дополнителни бои за да добиете повпечатливи и смели ефекти. Безвременска комбинација која одговара на речиси секој простор е, секако, црно-белaта. Погрижете се четката или алатот што се користи за нанесување на бојата да бидат темелно исчистени пред секое нанесување; во секој случај, препорачуваме да започнете со црна и да завршите со бела.

 

38 ostanki barve 1280x850 7

Креативноста не познава граници. Бојата може да се нанесе со сунѓер или со стуткано парче текстил, врзано со ластик, за да се формираат интересни текстури. Острите и правилните линии може да се претворат во меки и суптилни транзиции, или можете да се одлучите за комбинација од двете. Можете исто така употребите фотографија, која користи компјутерска програма за обработка на фотографии за да го намали бројот на пиксели, и да се обидете да ја имитирате таа шема. Поголеми елементи во шемата ќе создадат поапстрактен и помирен изглед. Спротивно на тоа, помала шема ќе создаде повеќе детали и динамика. Интересни визуелни ефекти може да се постигнат и со комбинирање на монохроматски полиња и исечоци од весници. Во комбинација со TESSAROL универзалните премази, може да користите и исечоци од списанија, кои обично се испечатени на помазна хартија.

 

38 ostanki barve 1280x850 5

Се разбира, не сте ограничени само на ѕидни бои. Сличен пристап може да се користи и за остатоците од боите за дрво. А црешата на врвот е можноста сами да ја формирате основата користејќи непотребни парчиња дрво, кои прво треба да се избрусат и добро се исчистат. Проѕирните бои за дрво ќе обезбедат природната текстура на дрвото да остане видлива. Различни тонови на бои за дрво, исто така, може да се создадат со различен број слоеви; друга опција е да се бојадисаат полињата со проѕирни бои во комбинација со полиња бојадисани со краен слој. Ова е одлично решение дури и за парче дрво во полоша состојба, со повеќе јазли или непривлечни дамки. Запомнете дека, според филозофијата Wabi sabi, магијата е во малите несовршености.

 

38 ostanki barve 1280x850 4

Како правилно да го складирате остатокот боја

За да се осигурате дека остатокот од бојата за варосување може да се користи за создавање нова уметност подоцна, погрижете се да биде правилно складиран. Во спротивно, бојата може многу брзо да се расипе, да се исуши, да се згрутчи или да почне да мириса. Пред да започнете со работа, не заборавајте да проверите дали бојата е сè уште употреблива откако била складирана одреден времеснки период. Како? Пребарајте корисни трикови и совети за чување боја.

 

38 ostanki barve 1280x850 8