Како да им дадете „старски“ изглед на вашите ѕидови?

Откако ќе ги освежите ѕидовите или ќе завршите со промена на бојата на вашите полици, столици или шкафови, можеби ќе се соочите со дилемата што да правите со преостанатата боја. Не смеете да ја истурате во одводот, а несоодветното складирање на полица ќе го скрати нејзиниот рок на употреба. Затоа, најдобро е да ги засукате ракавите и да ја искористите преостанатата боја на креативен начин.

1280x850 barvanje z gobico

За ваков проект ќе ви требаат: преостаната боја, многу креативност, добро расположение, работна облека која може да ја извалкате, доволно време и добра идеја како да користите мали количини боја. Тоа може да биде сликање ѕиден мурал со четка, сликање на ѕидовите или мебелот со матрици, украсување саксии, нагласување на мебелот или ѕидовите со мали дезени итн.

 

Нанесување боја во слоеви

Друга многу едноставна и лесна техника е боење на ѕидовите со синтетички сунѓер (што служи за миење на автомобилот). Наместо сунѓер, можете да користите и ракавица за перење автомобили. Во двата случаи, бојата се нанесува на ѕидот на ист начин – во слоеви. Резултатот е прекрасен, динамичен и драматичен изглед. Оваа техника нуди многу можности, во зависност од бројот на употребените бои.

 

44 Barvanje z gobico 244 Barvanje z gobico 3

Погоден е и за почетници за декорација на ѕидови, бидејќи дозволува грешки без последици. Ако дел од ѕидот изгледа премногу светол, нема потреба повторно да се нанесува бојата. Наместо тоа, едноставно нанесете нов слој со малку потемна боја додека не го добиете саканиот изглед.

Пред да започнете со работа, подгответе се што ќе ви биде потребно. На пазарот има многу различни сунѓери, но за опишаната техника е најсоодветен обичен сунѓер за миење автомобили. Прво, подгответе го просторот или просторијата за бојадисување така што ќе го тргнете големиот мебел подалеку од ѕидовите за да не ви пречи додека бојадисувате. По потреба, заштитете го целиот мебел и подот со заштитни чаршафи и користете заштитна лента за рабовите на ѕидовите, прозорците, вратите, приклучоците и прекинувачите.

 

Основен слој

За најдобро нанесување и спојување со ѕидот, прво исчистете ги ѕидовите од секаква нечистотија со хартија за брусење за да ја направите површината што е можно помазна. По брусењето, измазнете го и избришете го ѕидот со крпа, отстранувајќи ги сите честички прашина. Сега сè е подготвено за првиот слој на боја, кој треба да се нанесе на ѕидот со валјак.

Пред да започнете со сликање, важно е да си го замислите конечниот ефект што сакате да го постигнете. По желба, изберете ги боите што ќе се користат. Нанесувањето со сунѓер е возможно со различни нијанси, кои може да се добијат со затемнување на бојата. За да ги осветлите или затемните остатоците од бојата, можете да користите и едноставни темпера бои, кои се користат во училиштата. Важно е сите производи што се мешаат да бидат на база на вода. На пример, ако ви останале неколку бои за внатрешни ѕидови SPEKTRA, тие може слободно да се мешаат една со друга.

Ако сакате да нанесете со сунѓер потемна нијанса за последователен слој на боја, постепено затемнете ја бојата. Во спротивно, може да завршите со премногу боја (ќе треба да додадете многу бела боја за да ја осветлите). Кога ќе ја добиете посакуваната нијанса, нанесете поголема количина со четка за бојадисување на мала површина од ѕидот. Размачкајте ја бојата со груби, долги потези со помош на сунѓерот за да ја распространите по површината. Оваа техника не смее да се користи за нанесување на вториот слој на боја на целата површина; треба да се нанесе само на неколку делови за да му се даде на ѕидот „извалкан“ изглед. Овој вид декорација на ѕидови е многу впечатлив, па затоа треба да се запрашате: дали ќе го добијам посакуваниот финален ефект со сликање на еден ѕид или дали во собата овој декоративен елемент ќе одговара со останатите ѕидови?

 

44 Barvanje z gobico 444 Barvanje z gobico 5

Декоративна техника со употреба на ПРИРОДЕН СУНЃЕР

Сличен метод на техниката на нанесување на боја со синтетички сунѓер е декорацијата SPEKTRA со ПРИРОДЕН СУНЃЕР. Таа е особено погодна за добро осветлени и големи површини, бидејќи нејзиниот дискретно елегантен изглед е невпечатлив, а раскошот се открива само со играта на светлината.

Ако сте задоволни со бојата на ѕидот, прескокнете го првиот чекор (нанесување на основниот слој на боја) и бојадисајте го ѕидот со втор слој боја со природен морски сунѓер. Во спротивно, за основниот слој нанесете SPEKTRA Latex mat, SPEKTRA Premium или SPEKTRA Extra на површината со валјак за боја. Почекајте бојата да се исуши и потоа употребете го природниот морски сунѓер за да нанесете SPEKTRA DOMFLOK ЛАК (полумат или сјаен) или SPEKTRA DOMFLOK ЛАК PEARL нијансиран со 10% SPEKTRA Latex mat и 25% разредена со вода. При нијансирањето, внимавајте бојата да не е премногу тенка за да спречите капење од сунѓерот кога ќе се притисне на ѕидот.

 

44 Barvanje z gobico 644 Barvanje z gobico 7

За да направите дезен со сунѓерот, ќе ви треба и сад за потопување на украсниот сунѓер. Важно е сунѓерот да се измие во вода пред употреба и добро да се исцеди, за да биде влажен и мек. Започнете да го правите дезенот во агол со рамномерно притискање на сунѓерот и ротирајте го сунѓерчето, со секое притискање за четвртина налево или надесно, за да добиете краен изглед без видливи облици на сунѓерот или видливи контури од работниот процес. Бидејќи сушењето не игра многу важна улога во оваа декоративна техника, може да се користи за бројни површини и во сите можни нијанси. Кога сте задоволни со ефектот на ѕидот и работата е завршена, измијте ги алатите со вода веднаш по употребата.