Како да ја добиете саканата кафеава нијанса на боја за внатрешни ѕидови?

При опремување или реновирање на домот, посебно внимание се посветува на изборот на бои; бои на мебелот, светилките и плочките, како и на внатрешните ѕидови. На почетокот, процесот на избор обично изгледа едноставен, но потоа станува стресен бидејќи боитеостануваатнеколку години.

Боите имаат важна – и често потценета – улога во секој простор.  Тие можат да создадат смирувачки или  енергичен ефект кога влегувате во просторот, оптички да го зголемат или смалат, да ги покријат индивидуалните несовршености и многу повеќе. Оваа статија ги разгледува кафеавите бои.

 

34 brown shades O12 5

Кога барате инспирација за изборот на најдобрата шема на бои за вашиот дом, можеби веќе сте се запрашале како некој воопшто успева да ја избере вистинската боја. Одговорот е, така да се каже, на вашата дланка. Теоријата на бои е научен метод кој може да се применува при изборот на бои. Ќе се запознаете со науката за мешање бои и теорија на бои, која се учи на училиште на часови по уметност, од големото тркало на бои. Овој дијаграм, исполнет со обоени триаголници, ја покажува поврзаноста помеѓу различните нијанси: помеѓу основните бои, кои се црвена, жолта и сина; секундарните бои, кои се виолетова, портокалова, зелена и други, кои произлегуваат од мешање на две од трите основни бои; и терциерни бои, кои се направени од мешање на основни и секундарни бои.

Изборот на нови бои за вашиот дом може да се направи на три начини, врз основа на теоријата на бои:

  • Монохроматската шема вклучува различни нијанси од иста група на бои (на пр. различни нијанси на црвена).
  • Боите кои се поставени една наспроти друга на тркалото се сметаат за комплементарни бои. Овие се издвојуваат и лесно можат да го одвлекуваат вниманието во просторот. 
  • Третата опција е да изберете соседни бои од тркалото. Тие се сметаат за хармонични бидејќи со нив се добива неизбежно успешна комбинација.

 

34 brown shades N04 6

Избор на кафеава боја 

Кафеавата е една од најдоминантните бои, заедно со зелената. Кафеавата боја најчесто се забележува во природата. Таа е пријатна, топла и смирувачка.  Во однос на тркалото на бои, кафеавата е типичен пример за комбинирање на основни и комплементарни нијанси. Иако е прилично неутрална боја, може да се создаде на неколку начини.  Па, како да ја создадете вашата омилена нијанса на кафеава или елегантна нијанса што ќе го оживее вашиот дом? Ви претставуваме четири комбинации кои обезбедуваат најдобра нијанса на кафеава боја.

 

Сина + црвена + жолта = кафеава

Еден начин да се измешаат боите за да се добие кафеава е да се комбинираат трите основни бои: сина, црвена и жолта. Оваа комбинација создава потемна, но сепак неутрална нијанса на кафеава боја.

 

34 brown shades O11 4

Црвена + зелена = кафеава

Комбинирањето на црвената и зелената е процес на мешање на основна и секундарна боја, кои се спротивни една на друга во тркалото на бои. Со оваа комбинација се добива богата нијанса на кафеава боја.

 

34 brown shades O11 7

Сина + портокалова = кафеава

Друг пример за мешање на основна и секундарна боја за да се добие кафеава вклучува сина и портокалова боја. Ова има моќ да произведе нежна и топла нијанса на кафеава боја која внесува смиреност и топлина во просторот.

 

34 brown shades O06 3

Жолта + виолетова = кафеава

Трет пример за мешање на основна и секундарна боја е со жолта и виолетова. Оваа комбинација создава елегантна нијанса на кафеава боја која внесува доза на софистицираност во просторот.

 

34 brown shades N05 6

Изборот на кафеава боја најмногу зависи од чувството што сакате да го создадете во просторот.  Изберете посветли нијанси за да создадете отворен и простран простор; потемните нијанси се прекрасни за додатно чувство на удобност. За повеќе драматичност, одлучете се за побогати нијанси на кафеавата боја.

Кафеавата, која е една од најнеутралните бои, отвара широк спектар на можности кога се комбинира со други бои и го трансформира просторот во нешто инспиративно, пријатно, топло и елегантно. Кафеавата боја одговара со бела, сива, (светло) розова, темно сина, маслинесто зелена, беж, црвена, жолта и портокалова.

 

34 brown shades R16 4

Дополнителни нијанси на кафеава боја за вашиот дом можете да најдете на нашата карта на бои HGMIX Interior Colour Collection.