Проект за есен - обнова на надворешната метална ограда

Одете и во речиси секоја улица ќе видите метална ограда во градината, на надворешните скали или на балконот. Исто така, ќе забележите дека многу огради не се обновени и се слабо или воопшто не се заштитени. Како што наближува есента со своите поладни денови, тоа е совршено време за обнова или заштита на металната ограда.

Cover

Соодветната обнова и заштита на надворешните метални огради спречува побрзо влошување и го продолжува нивниот животен век. Правилната обнова и долготрајната заштита се постигнуваат со правилна подготовка на металната површина и изборот на вистинскиот систем за премази.

Изберете ден со добро време, без дожд или магла, бидејќи високата влажност може да го продолжи времето на сушење на бојата. Исто така, не препорачуваме директно нанесување премаз под жешкото сонце, бидејќи тоа може да резултира со неправилности на тенкиот слој премаз во текот на сушењето. Ако наутро сѐ уште има роса на предметите, почекајте да се исуши и предметите да се загреат до температурата на околината, пред да почнете со обновата. Најсоодветната температура за нанесување премаз е некаде помеѓу 10 и 25 °C.

 

Подготовка на метална ограда за обнова

Најважно е правилно да се подготви површината пред нанесувањето на премазот. Тоа осигурува дека бојата има добра адхезија и следствено долга издржливост.

Со претходно незаштитените површини од железо и челик, прво мора механички да ја отстраните 'рѓата и другите нечистотии и да ја обезмастите површината со TESSAROL NITRO разредувач.

Обновувањето на постара метална ограда што претходно била обоена, зависи од состојбата на површината. Неоштетените премази треба да се истругаат и да се исчистат; оштетените премази треба целосно да се отстранат. Потоа, како и со новата метална ограда, отстранете ја 'рѓата. Најефективниот начин за отстранување 'рѓа и стара боја од метални огради е со користење жичена четка и ламеларна кружна брусна хартија поставена на рачна бормашина или на шрафцигер.

 

Image 1280x850px v1

Намастете ја иструганата метална површина со TESSAROL NITRO разредувач. Ако ја отстранувате 'рѓата со хемиски агенси врз база на киселина (фосфорна), темелно измијте ја површината со вода и исушете ја, и дури потоа почнете со нанесување премаз, бидејќи остатоците спречуваат сушење на бојата.

 

Image 1280x850px v2

Спречување на повторна појава на 'рѓа на метална ограда 

Металните огради и другите предмети од железо се чувствителни на вода и воздух и следствено склони кон 'рѓа. Откако ќе се отстрани целата 'рѓа и старата боја, прво нанесете заштитна основна боја на површината што содржи антикорозивни средства, спречува' рѓа и ја подобрува адхезијата на површината. За долготрајна заштита на поновите метални огради, препорачуваме да нанесете барем еден слој основна боја и два слоја за постари метални огради, за да ја заштитите површината од 'рѓа и исто така да ја подобрите адхезијата на завршните слоеви.

 

Image 1280x850px v3

Премази за метална ограда

За надворешните метални огради што се изложени на различни временски и механички влијанија, препорачуваме употреба на емајли со сјај, бидејќи тие се поотпорни и бараат поретко обновување. Изборот на премази зависи од површината што ја заштитувате и од посакуваниот конечен изглед.

Само еден производ може да се користи за заштита на железо и челик, имено TESSAROL DIRECT 3in1, претставува основна боја и краен премаз во едно. За време на обновувањето, нанесете директно на исчистената површина.

Популарниот винтиџ изглед на ковано железо може да се постигне со користење на крајниот премаз TESSAROL ANTIK 3in1.

Користењето класични основни бои, како што се TESSAROL ОСНОВНА БОЈА UNI врз база на растворувачи или TESSAROL АКРИЛ ОСНОВНА БОЈА UNI врз база на вода, кои, покрај обезбедувањето основна заштита на дрвото и железото, можат да заштитат и обоени метали, како што се бакар, алуминиум и цинк, каде што адхезијата на премазот е поголем предизвик.

 

Избор на вистинскиот производ

Препорачаниот систем за премази се состои од нанесување еден слој TESSAROL основна боја проследен со два слоја од избраниот краен премаз TESSAROL. Можете да користите класични премази врз база на растворувачи или еколошки премази врз база на вода.

Првите имаат одлични својства за нанесување, убаво се шират на површината и имаат долго отворено време, што значи дека тие можат да се обноват подолго време без да остават траги од четката или валјакот на сувиот тенок слој премаз. Крајниот премаз има висок сјај и отпорност на временските услови и на хемикалиите. Мали недостатоци на премазите врз база на растворувачи се подолгото време на сушење, мирисот и пожолтувањето на белите нијанси во темни затворени простории.

За внатрешни простории препорачуваме емајли врз база на вода, кои немаат мирис, брзо се сушат и не пожолтуваат во затворен простор. Благодарение на нивната добра отпорност на временските услови, исто така, може да се користат и на отворено.

Кога нанесувате премази со производи врз база на вода, препорачуваме да користите ТЕСАРОЛ АКРИЛ ОСНОВНА БОЈА UNI и два завршни слоја на TESSAROL АКРИЛ ЕМАЈЛ. Емајлите имаат и заштитен ефект, бидејќи го штитат металот од сонце и од дожд. Ние нудиме широк спектар на нијанси.

Ако изберете премази врз база на растворувачи, прво премачкајте ја металната ограда TESSAROL ОСНОВНА БОЈА UNI. Изборот на завршниот слој зависи од саканиот конечен изглед.

 

Product 1280x850px v1

Новина од 2021 година

Новина оваа година е универзалниот емајл TESSAROL PRO PROTECT. Ги решивме недостатоците на класичните производи врз база на растворувачи со внимателен избор на суровини.

Белата нијанса не жолти во затворен простор, и покрај одличните својства за нанесување и издржливост, облогата исто така брзо се суши. Иако е класичен емајл врз база на растворувачи, другиот слој се нанесува по само 6 часа, што овозможува да се нанесат неколку слоеви во еден ден. Ова заштедува и време и пари. Со повеќето обични емајли, вториот слој може да се нанесе само по 24 часа сушење.

Понатамошна предност на премазот е неговата одлична отпорност на временски услови. Забрзаните временски тестови покажуваат дека премазот трае до 10 години во систем со соодветна основна боја и со правилно подготвена површина. Затоа предметите заштитени со TESSAROL PRO PROTECT го задржуваат својот оригинален изглед долго време.

 

Product 1280x850px v6

За одржување добра заштита и добар изглед, препорачуваме редовно да ги проверувате сите метални површини. Во нормални услови, доволно е да го направите ова еднаш годишно. Обрнете посебно внимание на хоризонталните и изложени на сонце површини, кои се повеќе изложени на временските услови.

Кога ќе завршите со обновата и заштитата, ќе можете да уживате во погледот на свежо обновената метална ограда.