Маскирање на изгледот на столчето за нишање

Jana Koteska
Jana Koteska

Додека размислував за тоа каков би можел да биде мојот следен проект, мојата пријателка Тања ми даде интересен предлог за промена на изгледот. За да го изненади својот внук за неговиот роденден, таа сакаше да му даде доста посебен подарок - нејзиниот стар стол за нишање, кој таа и нејзината мајка го користеле како деца. Оваа додадена вредност на столчето што се пренесува преку генерации, беше главниот поттик заради што одлучив да ја направам промената. :)

Малиот дрвен стол за нишање требаше да се освежи. Со неколку едноставни чекори успеав да го претворам во модерно парче мебел.

 

helios gugalni stolcek 1 mini

ПОДГОТОВКА НА ПОВРШИНATA

На некои делови столот се уште беше прекриен со стар обложувачки слој, додека на потпирачот за грб, исто така, со сина боја. Со користење на сунѓер за полирање, лесно ги отстранив и двете.

 

helios gugalni stolcek 2 mini

Силно препорачувам да го заштитите подот пред работа, како и користење на ракавици. Вашите раце ќе го ценат тоа.

 

helios gugalni stolcek 3 mini

Кога завршив со пескарење, јас користев влажна ткаенина за внимателно да го избришам целиот стол. Многу е важно, остатоците од пескарење целосно да се отстранат пред да се нанесе вистинскиот премаз за да се постигне добар и мазен слој.

 

helios gugalni stolcek 3a mini

Пред да ја аплицирате посакуваната нијанса, површината треба да биде заштитена со прајмер, за овој посебен случај јас користев Tessarol акрилен прајмер за дрво. Овој производ без непријатен мирис се грижи за дополнителна заштита на дрвото и истовремено ја подготвува површината за подобра адхезија на горниот слој. Избрав убава пастелна нијанса, која совршено се вклопува со другите елементи на детската соба.

 

helios gugalni stolcek 4 mini 

Штом прајмерот е сув, почнав со апликација на првиот слој од Tessarol акрил емајл.

 

helios gugalni stolcek 5 mini

Тесарол акрил емајл не остава траги од четка, се суши многу брзо и е еколошки. Бидејќи нема непријатен мирис, бев во можност да го нанесам внатре во собата. Кога нанесов два слоја од премазот, столчето за нишање стана непрепознатливо.

 

helios gugalni stolcek 6 mini

Пастелно синото столче за нишање совршено се вклопува со останатите бои во собата. Домашното милениче на семејството беше возбудено за новото парче мебел исто така.

 

1 600x6002 600x600