Спречување на појава и отстранување на мувла од ѕидот

Чест проблем кај постарите куќи, влажните простори, становите со недоволна вентилација, а понекогаш и на други места, е појава на мувла на ѕидот. Мувлата најчесто се шири и на други површини, како што се дрво, фуги помеѓу плочки, и други површини во домот. Мувлата е многу непожелна појава, како од здравствени, така и од естетски причини – треба да се отстрани што е можно поскоро. Подготвивме неколку корисни трикови и совети за справување со мувлата ако се појави во вашиот дом.

Mold 1

Што е мувла и како се создава?

Некои луѓе проценуваат дека има повеќе од 250.000 видови мувла, од кои околу 100 може да се појават во нашите домови. Овие се микроскопски мали габи кои имаат нишки наречени хифи. Тие се шират на површината и пенетрираат во малтерот. Се размножуваат преку спори, кои многу брзо се шират низ воздухот, формирајќи нови колонии и заразувајќи нови места.

Не е препорачливо нанесување боја директно на заразените области бидејќи мувлата ќе продолжи да навлегува во површината во новиот, горниот слој на боја, предизвикувајќи оштетување на истиот. Ова може да предизвика пукање на слојот, мувлата повторно ќе се појави и ќе се формираат грди, црни, кафени или поинаку обоени дамки, во зависност од видот на мувла.

Покрај лошиот изглед, мувлата е исто така екстремно опасна за нашето здравје. Кога се вдишуваат, спорите што лебдат во воздухот може да се акумулираат во носот или во белите дробови. Иако сè уште не е докажано дека овие спори имаат сериозен патоген ефект врз луѓето, тие можат да предизвикаат здравствени проблеми кај почувствителните луѓе, особено кај оние кои се склони кон алергии.


Постојат различни причини и услови за формирање мувла во домот; главната причина е прекумерната релативна влажност во просторијата, обично поради комбинација на неправилна градба, недоволна вентилација или неправилно греење во добро изолирани згради. Други причини вклучуваат пукнатини во ѕидот, површини што не се доволно добро исушени по градежните работи и кондензација (роса) на ѕидовите. Овој вид мувла може да ја предизвика и органска материја присутна на ѕидовите, на пр. шеќери, целулоза, скроб, протеини и масти (тие исто така можат да бидат во самата боја), вода присутна во форма на кондензација или водена пареа, кислород или умерена температура.

Сите овие се оптимални услови за релативно брз раст на мувла, кои главно ги исполнуваат собите во домот како кујни, бањи и простории за комунални услуги, како и разни индустриски простории како што се сали за јадење, големи кујни, пекари, пивари, месарници, ...

 

Mold 2 

Ефективно отстранување мувла

Пред да ја отстраните мувлата, прво мора да ја идентификувате главната причина за нејзината појава - може да биде градежен дефект, на пр. слаба топлинска изолација. Честопати, мувлата се јавува при замена на прозорците затоа што новите прозорци се значително подобро затворени, што резултира со послабо ослободување на водена пареа надвор од просторијата. Затоа добрата вентилација во просториите со високо испарување (при готвење, туширање, миење, сушење, итн.) е особено важна. Првиот чекор е отстранување и уништување на мувлата. Вториот чекор е обезбедување на долготрајна заштита на површините од повторно заразување.

Препорачуваме SPEKTRA биоцидно средство SANITOL за отстранување на мувла, што се користи за премачкување на заразените области. За голема заразеност, препорачуваме употреба на нерастворено средство. За помала заразеност, растворете го средството според инструкциите на пакувањето. Важно е да го премачкате и просторот околу површината заразена со мувла, бидејќи само така ќе обезбедите трајно решение. Ви препорачуваме да го повторите процесот за подобри резултати. Откако ѕидовите ќе се исушат, механички отстранете ја мувлата. Никогаш не ја отстранувајте мувлата пред санирањето бидејќи така спорите ќе се ослободат во воздухот и ќе заразат нови површини. Потоа бојадисајте со која било ѕидна боја.

 

Не заборавајте да ги заштитите вашето тело, раце, уста и очи - препорачуваме да користите маска и ракавици.

Mold 3

За превентивна и долготрајна заштита, препорачуваме да се додаде заштитно средство SPEKTRA Заштита од мувла ZP на бојата. Средството содржи биоциден агенс кој полека се ослободува на површината на филмот за да се спречи растот на мувла и алги. Измешајте еден литар од средството во 15 литри боја. На овој начин, антимикробната заштита може да се постигне со сите нијанси на бои од системот HGMIX. Комбинација од двата производи нуди заштита од мувла за многу години, иако ова секако зависи од условите во просторијата.

Ако мувлата е резултат на неправилна градбена конструкција, санацијата во форма на инсталирање или поправка на топлинска изолација често не е можна. Во такви случаи, нудиме лесно и евтино решение – термоизолациска маса за порамнување – SPEKTRA Level Termo за внатрешни ѕидни површини. Китот потоа се бојадисува со термоизолациски премаз SPEKTRA Termo Top. Двата производи содржат шупливи стаклени зрнца или полнила кои, заради својот состав, создаваат термичка бариера и спречуваат кондензација и формирање на мувла. Како резултат, ѕидовите се поудобни и потопли на допир, а просторијата е посветла бидејќи најмалку 90% од светлината се рефлектира од премазот. Системот за премачкување исто така обезбедува делумна звучна изолација и, благодарение на стаклените зрнца, соодветна механичка отпорност. Се зголемува и одбивањето на IR зрачење и системот е особено погоден за IR греење. Сите овие карактеристики спречуваат формирање на мувла, а исто така ги намалуваат трошоците за греење, ладење, осветлување и, последно, но не и најмалку важно, за поправки на ѕидните површини.

 

Mold 4

Mold 5