Возбудлив тренд на бои за 2022 година

Секоја нова година ја отвора вратата за нови можности, промени, предизвици и цели. Успешното соочување со нив бара генијалност, смела љубопитност, доверба и малку креативност. Во овој дух на постојани промени, нова виолетово-сина боја се приклучува на најновите трендови, означувајќи го овој период на променливо општество и начин на живот.

36 Barvni trend 2022 V05 6

Изборот на новиот тренд на бои за 2022 година беше поткрепен и инспириран од развојот на (дигиталната) технологија, со нови вертикали како што се вселенски летови, напредна автоматизација и лансирање на виртуелната средина „метаверс“. Виолетово-сината боја нуди нова перспектива за иднината, каде што границите помеѓу реалниот и виртуелниот свет се нејасни. Мирната сина боја комбинирана со енергично црвената претставува спој на два динамични света, нудејќи безброј нови можности и поттикнувајќи ја индивидуалната генијалност, разиграност, креативност, безгрижност и храброст, кои се потребни за да се соочиме со денешните предизвици.

 

36 Barvni trend 2022 V09 6

Неодамна објавената боја на годината има својства на сина, но црвениот подтон донекаде ја ограничува нејзината свежина. Експертите за трендови во боја ја опишуваат бојата на годината како најсреќната и најтоплата сина нијанса во целата палета на сини нијанси. Кој не би сакал толку убаво опишана нијанса во својот дом?

 

36 Barvni trend 2022 V01 5

Виолетово-сината нуди низа нови можности во дизајнот на ентериерот бидејќи може да создаде сосема ново расположение. Мирната, ладна сина нијанса и страсниот, живописен црвен подтон создаваат малку смела и драматична комбинација. Виолетово-сината боја ќе биде особено популарна кај љубителите на модерни, арт деко или еклектични стилови (како што е „Поп Арт“), каде што често се испреплетуваат бели или сиви парчиња мебел. Смирувачките тонови на мебел и сурови материјали му оставаат многу простор на сопственикот на домот да вклучи поживописни бои, кои ја разбиваат стерилноста и пригушените тонови.

Виолетово-сината има моќ да внесе разиграност и живот во просторијата, без разлика дали е вклучена во мебелот и украсните предмети или похрабрата опција на виолетово-сините ѕидови. Предноста при изборот на оваа боја лежи и во можностите за нејзино комбинирање со металик бои како сребрена и златна. 

 

36 Barvni trend 2022 V02 6

Кога станува збор за трендовите во боја и нивно вклучување во дом или простор, секој поединец треба да знае како најдобро истите да ги прилагоди на сопствениот вкус и визија. Во просторот мора да се прилагоди поживописна нијанса на ѕидна боја. Посветлите бои најчесто се користат за пребојадисување на помала соба за да се отвори просторот. Во овој случај, попастелна боја на лаванда може да биде добра опција. Потемните нијанси добро функционираат на поголем простор; кога се комбинираат со вистинскиот мебел, ова може да создаде софистициран, елегантен, па дури и гламурозен изглед.  Со оглед на тоа што овогодинешниот тренд на бои е толку смел, возможно е да се бојадиса само еден клучен ѕид во собата, на пример до креветот или зад некоја слика. 

 

36 Barvni trend 2022 V06 7

Ако бојадисувањето на ѕид изгледа претерано, лесен начин да ја внесете виолетово-сината боја во вашиот дом е со мебел, додатоци и украсни предмети како што се ткаенини во различни текстури, тапети, ќебиња, перничиња, свеќи, слики, вазни, рамки итн. Најлесен начин да го зачините просторот е да изберете впечатлива слика или парче уметност или мебел, како фотелја или тросед со модерни контури, обложени со виолетово-сино кадифе.

Оваа сосема нова интерпретација на духот на нашето време, со комбинирање на стабилно сина со возбудливо црвена, ќе диктира многу насоки во дизајнот и модата оваа година. Овогодинешната боја на годината е и одличен потсетник дека моменталната ситуација во светот може да се толкува на неколку начини, вклучително и со помош на бојата. Виолетово-сината можеби изгледа смело на прв поглед, но сигурни сме дека ве инспирираше да размислите како можете да го промените вашиот дом, дури и ако е со помош на друга нијанса. 

 

36 Barvni trend 2022 V05 4

Овогодинешниот тренд на бои беше инспириран од дигиталните технологии кои отвораат бескрајни нови можности; на сличен начин, ве охрабруваме да истражувате начини како да внесете малку виолетово-сина боја во вашиот дом и живот.