НЕКА ПРОДОЛЖИ БОЈАДИСУВАЊЕТО, ДОНИРАЈ ЈА ТВОЈАТА ПРЕОСТАНАТА БОЈА

Дури и кога паметно купувате, можеби сепак ќе ви преостане одредена количина на боја по завршувањето на работата. Можеби ќе одлучите да не го бојадисате градинарскиот мебел покрај оградата или дека друга нијанса ќе биде подобра опција за детската соба.

Сепак, кога ќе дојде време да се освежи градинарскиот мебел, бојата, и покрај тоа што е правилно складирана, не е соодветна за употреба. А избраната нијанса за детската соба може да им се допаѓа на вашите најмлади само во доцните тинејџерски години. Лесно е да се заборави дека рокот на траење на бојата е релативно краток; тој дополнително се скратува со текот на годините преку построга регулација на хемикалиите.

Пред да ја оставите бојата на полица и да ја заборавите, запрашајте се - дали и колку од оваа боја ќе ви биде потребна наскоро? Препорачуваме да складирате мала количина боја, доволно за да ги поправите помалите несовршености како што се гребнатини, оштетувања или дамки, кои се многу чести на свежо обоените површини. Нема смисла да се складираат големи количини на боја која најверојатно нема да се искористи во текот на наредните месеци. Ова само го одложува моментот кога бојата повеќе нема да биде соодветна за употреба и ќе мора да се исфрли. Подобро е да ја донирате преостанатата боја некому кому му е потребна, или на некому кој со задоволство ќе бара креативни начини за да ја искористи. Општата препорака е доколку немате план каде и како да ја користите бојата во моментот на складирање, да ја донирате.

04 Pobarvaj naprej 1
04 Pobarvaj naprej 2

Детските градинки и училиштата со задоволство ќе ја прифатат преостанатата боја за различни попладневни работилници и други активности. Може да се обратите до локална непрофитна, добротворна, културна институција, младински центар или професионален или аматер уметник. Прашајте ги роднините, пријателите, познаниците и преку социјалните мрежи. Можеби ќерката на некој пријател доживува креативна инспирација и би ценела дури и мала количина на преостаната боја. Дали знаете семејство кое штотуку се преселило во нов дом?

Може да објавите оглас на огласната табла на вашата станбена зграда и да ја понудите преостанатата боја за употреба во заедничките простории. Може да ги здружите силите со соседот кој исто така има преостаната боја за да го освежите ходникот или околината. Избегнувајте непотребен неред во подрумот.