ЗАЧУВАЈТЕ ДОВОЛНО ЗА МАЛИ ПОПРАВКИ

Малите гребнатини и драсканици на свежо варосани ѕидови или на вратите на ормарот за чевли се речиси неизбежни, но сепак нервираат. Добрата вест е дека мала количина на боја е доволна за да се освежи бојадисаната површина и да се поправат таквите мали неправилности. Замислете си да нема потреба да ја посетите продавницата и да купите несоодветна и непотребна количина боја. И замислете си да беше лесно да се запамети нијансата на бојата што сте ја искористиле минатиот пат!

Кога ќе се појави нова прилика за брзо освежување на вашиот дом, добредојдена е дури и мала количина на преостаната боја. Но, како правилно да се складира преостанатата боја за да може повторно да се користи во иднина кога ќе биде потребна?

Ако после работата остане голема количина боја, а лименката е речиси полна, доволно е работ на лименката добро да се избрише со чиста крпа и добро да се затвори за да биде херметички затворена. Препорачуваме да го избришете работ на лименката неколку пати во текот на самата работа бидејќи исушената боја на работ може подоцна да го отежне затворањето и отворањето на капакот. За чистење на исушената боја од работ може да се употреби мал шрафцигер завиткан во стара крпа и натопен во средство за отстранување. Или, ставете парче фолија под капакот за да спречите лепење на бојата на работ. Проверете дали капакот е херметички затворен бидејќи ова е единствениот начин да се спречи сушењето на бојата.

02 Shrani dovolj 1
02 Shrani dovolj 2

Дополнително внимание треба да се посвети на металната амбалажа, каде што капакот лесно може да се оштети со алат и сила. Ако се свитка, плехот повеќе не може цврсто да се затвори. Најбезбедно е со гумен чекан, а можете да користите и крпа или парче дрво; ставете го на капакот и нежно потчукнете го одозгора. Секоја добро снабдена продавница за боја треба да нуди посебен метален отворач за лименки со боја.

Ако лименката е половина или речиси празна, веќе има премногу простор за задржување на воздухот, така што постои поголема веројатност бојата да се исуши. Затоа, препорачуваме преостанатата боја да ја претурите во помал сад. Употребете обична стаклена тегла за складирање или мал пластичен сад што може добро да се затвори херметички. Прилагодете ја големината на садот на количината на боја и секогаш полнете го садот до врвот за да го ограничите количеството воздух. Препорачуваме употреба на тегли со широк отвор во кои полесно може да се стави четка. Исто така препорачуваме користење на стаклена тегла или друг проѕирен сад за да можете да видите што има внатре. Добро промешајте пред да ја турите преостанатата боја во малиот сад.

02 Shrani dovolj 3
02 Shrani dovolj 4

Претурањето на бојата во помал сад го спречува сушењето на бојата и заштедува простор. Од друга страна, нема да ги вклучува информациите дадени на оригиналното пакување, кои можеби ќе бидат повторно потребни за идна работа. Ако е можно, одлепете ја оригиналната етикета што содржи најмногу информации за бојата, серијата и нијансата (ако е направена во миксер) и залепете ја на новиот сад. Исто така, препорачуваме да го запишете датумот кога бојата е отворена, дали е разредена и просторијата или површината каде што се користела, особено ако во вашиот дом се чуваат неколку различни нијанси. Можете, исто така, да ја фотографирате оригиналната етикета или да ги препишете клучните информации на налепница или парче заштитна лента. Користете пенкало или маркер наместо молив за информациите да не се изгубат со текот на времето. Можете да бидете креативни и да ставите налепници од сите облици и големини. Ако уредена остава ве прави среќни, ова можеби е најдобриот дел од расчистување по бојадисувањето.

Бојата може да се чува во оставата, подрумот, градината или гаражата, доколку просторот има добра изолација. Високите температури го забрзуваат сушењето на бојата, а многу ниските температури предизвикуваат замрзнување. Препорачуваме да ја чувате бојата на висока полица бидејќи влагата, која обично се задржува блиску до земјата, може да предизвика 'рѓосување на лимените садови. Многу погодно место, кое често се заборава, е висока полица во просторот за живеење, каде температурните разлики обично се најмали.

02 Shrani dovolj 5
02 Shrani dovolj 6

Дури и кога бојата е правилно складирана, нејзиниот рок на траење е сè уште релативно краток. Кога складирате боја, запрашајте се - дали и колку од оваа боја ќе ви биде потребна наскоро? Препорачуваме да складирате мала количина боја, доволно за да се поправат малите несовршености како што се гребнатини, оштетувања, или дамки кои може да се појават на површината. Ако планирате да бојадисувате поголеми површини во блиска иднина, можете да го зачувате остатокот за долниот слој, што ќе го олесни преминот од многу темна во светла нијанса. Не е смислено да се складираат големи количини на боја која најверојатно нема да се користи во наредните месеци. Ова само го одложува моментот кога бојата повеќе нема да биде соодветна за употреба и ќе мора да се исфрли.

 

Како да ги поправите помалите несовршености како што се вдлабнатини, гребнатини, оштетувања или дамки кои не можат да се исчистат со крпа?

За одржување на беспрекорен изглед на површината не е неопходно повторно бојадисување на целата површина секој пат. Окото лесно може да се излаже дури и со бојадисување на еден ѕид во просторијата или корекција на неколку помали неправилности. Само бојадисајте доволно за да се добие еднообразен изглед. Најпрво исчистете ја површината од прашина и нечистотии кои би спречиле добро прилепување на бојата. Пополнете ги поголемите шуплини со кит и, по потреба, нежно избрусете ја површината. Потоа, употребете мала или средна четка или валјак што ќе овозможи прецизно нанесување на бојата. Изберете го алатот што првично сте го користеле за бојадисување на површината за да се зачува постоечката текстура. И што е најважно, нанесете ја бојата во тенки слоеви, а конечниот резултат проценете го само кога бојата целосно ќе се исуши.