Kako da zidovima date rustičan izgled?

Nakon što ste osvežili zidove ili završili farbanje polica, stolica ili ormarića, možda ćete se suočiti sa dilemom šta da uradite sa preostalom bojom. Ne smete je sipati u kanalizaciju, a nepravilno čuvanje na polici skratiće njen rok upotrebe. Zato je najbolje da zasučete rukave i iskoristite preostalu boju na kreativan način.

1280x850 barvanje z gobico

Za takav projekat potrebna vam je: preostala boja, mnogo kreativnosti, dobro raspoloženje, radna odeća za koju vam neće biti žao ako je uprljate, dovoljno vremena i dobra ideja kako da iskoristite malu količinu boje. To može biti slikanje murala na zidu četkom, oslikavanje zida ili nameštaja pomoću šablona, ukrašavanje saksija, poboljšanje izgleda nameštaja ili zidova malim šarama i tako dalje.

 

Nanošenje boje u slojevima

Još jedna jednostavna i laka tehnika je farbanje zidova sintetičkim sunđerom (za pranje automobila). Umesto sunđera možete upotrebiti i rukavicu za pranje automobila. U oba slučaja, boja se na zidove nanosi na isti način – u slojevima. Rezultat je završni sloj koji izgleda prelepo, dinamično i uzbudljivo. Ova tehnika nudi mnogo mogućnosti, u zavisnosti od broja boja koje se koriste. 

 

44 Barvanje z gobico 244 Barvanje z gobico 3

Takođe, pogodna je za početnike u dekoraciji zidova, jer se greške prilikom rada mogu sakriti. Ukoliko deo zida izgleda previše svetlo nema potrebe za ponovnim nanošenjem boje. Umesto toga, na zid jednostavno dodajte sloj malo tamnije boje dok ne postignete željeni izgled.

Pre početka rada pripremite sve što vam je potrebno. Na tržištu postoji mnogo različitih sunđera, ali za ovu tehniku najbolji je običan sunđer za pranje automobila. Najpre pripremite prostor ili prostoriju koju krečite tako što ćete velike komade nameštaja udaljiti od zidova kako vam ne bi stajali na putu prilikom rada. Sav nameštaj i pod, po potrebi, prekrijte zaštitnim folijama, a ivice zidova, prozora, vrata, utičnica i prekidača zaštitite krep trakom.

 

Osnovni sloj

Za najbolje nanošenje boje i njeno vezivanje za zid, zidove najpre očistite brusnim papirom kako bi površina bila što glađa. Nakon brušenja, zidove uglačajte i obrišite krpom, uklanjajući sve čestice prašine. Sada je sve spremno za prvi sloj boje koji na zid treba da nanesete valjkom.

Pre početka krečenja, važno je da zamislite krajnji efekat koji želite da postignete. Boje koje ćete koristiti izaberite po svojoj želji. Sunđer dobro funkcioniše za nanošenje različitih nijansi, koje možete dobiti mešanjem boja. Da biste posvetlili ili potamnili preostalu boju, jednostavno možete koristiti obične tempere koje se koriste u školi. Važno je da svi proizvodi koji se mešaju budu na vodenoj bazi. Na primer, ukoliko imate nekoliko preostalih boja za unutrašnje zidove SPEKTRA, slobodno ih možete međusobno mešati.

Ukoliko želite da sledeći sloj boje koji nanosite sunđerom bude tamnije nijanse, postepeno zatamnjujte boju. U suprotnom, možete dobiti preveliku količinu boje (da biste je posvetlili u nju morate dodati veliku količinu bele boje). Kada dobijete željenu nijansu, četkom nanesite veću količinu boje na malu površinu zida. Sunđerom razvucite boju čvrstim, dugim potezima po površini zida. Ovu tehniku ne treba koristiti za nanošenje drugog sloja boje preko cele površine; nanesite je samo u nekim delovima da bi ste zidu dali „zamrljan” izgled. Ova vrsta zidne dekoracije veoma je upečatljiva, zbog toga razmislite: da li ćete konačan željeni efekat dobiti farbanjem samo jednog zida ili soba može da podnese ovu dekoraciju na svim zidovima? 

 

44 Barvanje z gobico 444 Barvanje z gobico 5

Dekorativna tehnika pomoću PRIRODNOG SUNĐERA

Metoda slična tehnici nanošenja boje sintetičkim sunđerom je SPEKTRA dekoracija PRIRODNIM SUNĐEROM. Ona je posebno pogodna za dobro osvetljene i velike površine, jer je njen nenametljiv i elegantan izgled neupadljiv, a pun sjaj otkriva se tek igrom svetlosti.

Ukoliko ste zadovoljni bojom zida, preskočite prvi korak (nanošenje osnovnog sloja boje) i preko takvog zida nanesite drugi sloj boje prirodnim morskim sunđerom. U suprotnom, na površinu zida valjkom nanesite osnovni sloj nekom od boja SPEKTRA Latex mat, SPEKTRA Premium ili SPEKTRA Extra. Sačekajte da se boja osuši, a zatim prirodnim morskim sunđerom nanesite SPEKTRA DOMFLOK LAK (POLUMAT ili SJAJNI) ili SPEKTRA DOMFLOK LAK PERL nijansiran pomoću 10% boje SPEKTRA Latex mat i razređen sa 25% vode. Prilikom nijansiranja vodite računa da boja ne bude previše retka kako ne bi kapljala kada se sunđer pritisne o zid.

 

44 Barvanje z gobico 644 Barvanje z gobico 7

Da biste kreirali šare sunđerom potrebna vam je i posuda u koju ćete utopiti dekorativni sunđer. Važno je da pre upotrebe sunđer operete vodom i dobro ga iscedite, tako da bude vlažan i mekan. Kreiranje šare započnite od ugla ravnomernim pritiskom sunđera i njegovim rotiranjem za četvrtinu kruga ulevo ili udesno prilikom svakog pritiska kako biste šaru završili bez vidljivih oblika sunđera ili vidljivih kontura radnog procesa. S obzirom na to da sušenje ne igra važnu ulogu u ovoj dekorativnoj tehnici, možete je primenjivati na velikom broju površina i u svim zamislivim nijansama. Kada budete zadovoljni efektom na zidu i završite sa poslom, alat operite vodom odmah nakon upotrebe.